Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма університетська освіта 2011 на друк.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
180.74 Кб
Скачать

2.3. Організація науково-дослід­ної роботи студентів, її місце у професійній підготовці фахів­ця

Роль та місце науково-дослідної діяльності студентів у професійній підго­товці бакалавра. Організація проведення та види наукової роботи на випусковій кафедрі. Тематична спрямо­ваність та практичне значення наукових досліджень. Результати наукових досліджень та їх впровадження в навчальний процес та практичну діяльність.

Основи науково-дослідної роботи студентів. Критерії та порядок вибору студентами теми досліджень. Формування мети, завдань та етапів роботи. Аналітичний огляд літератури, проведення експериментів, аналіз результатів. Форми впровадження результатів наукових досліджень студентів.

Тема 3. Інформаційно-методичне забезпечення навчального процесу у вищому навчальному закладі

Суть і складові інформаційно-методичного забезпечення нав­чального процесу. Класифікація джерел загальної, спеці­альної, методичної та наукової літератури, галузевих видань. Роль і місце інформаційно-методичного забезпечення у навчальній та науково-дослідній діяльності студентів.

Бібліотека вищого закладу освіти як центр інформаційного забезпечення студентів. Основи бібліотекознавства та бібліографії. Принципи та організація бібліотечної справи. Порядок роботи у бібліотеці. Особливості роботи зі спеціальною, методичною та періодичною літературою. Довідково-бібліографічний апарат бібліо­теки. Можливості використання вітчизняної та зарубіжної літератури. Порядок роботи на ПЕОМ у бібліографічному кабінеті. Пошук літературних джерел у бібліографічній базі даних із використанням автоматизованої системи "УДФ "Бібліотека". Самостійна робота з книгою. Система обслуговування читачів. Порядок користування літературою на абонементі, в читальному залі, залі надходжень нової літератури. Пошук літературних джерел та спеціальних матеріалів в Інтернеті. Робота з електронними виданнями. Правила користування бібліотекою. Обов’язки читачів бібліотеки.

3.1. Зміст лабораторних занять

Досвід роботи закладів готельно-ресторанного господарства

Різних форм власності та організаційно-правових форм господарювання

В сучасних умовах

Лабораторні заняття з навчальної практики проводяться на базі найкращих закладів готельно-ресторанного господарства, які запроваджують передові технології ресторанної справи та обслуговування споживачів, сучасні методи управління і господарювання, нові форми організації праці.

Під час лабораторних занять безпосередньо на місцях студенти знайомляться з сферою діяльності закладів; визначають їх тип, клас, організаційну структуру управління, взаємодію господарської діяльності окремих підрозділів, основний контингент споживачів, перелік основних і додаткових послуг, техно­логію надання послуг.

Лабораторні заняття проводять керівники закладів готельно-ресторанного господарств, їх перші заступники або провідні досвід­чені фахівці галузі, викладачі кафедри технології і організаціїготельно-ресторанного господарства. Керівники навчальної практики від кафедри заздалегідь узгоджують із керівниками підприємств галузі тематику виїзних занять, термін їх проведення, складають графік проведення виїзних лабораторних занять. У визначенні закладів, які є базами навчальної практики, потрібно враховувати необхідність надання студентам-першокур­сникам широкого спектру знань про різні типи закладівготельно-ресторанного господарств – сфери майбутньої діяльності, наяв­ність угод про співробітництво з цими закладами.