Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма з психології.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
400.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

кафедра психології

ЗАТВЕРДЖУЮ

Ректор

__________________А. А. Мазаракі

ЕКОНОМІЧНА ПСИХОЛОГІЯ

ПРОГРАМА та РОБОЧА ПРОГРАМА

освітньо-кваліфікаційний рівень „бакалавр”

галузь знань 0301 Соціально-політичні науки

напрям підготовки 030102 Психологія

Київ – 2009

РОЗПОВСЮДЖЕННЯ І ТИРАЖУВАННЯ БЕЗ ОФІЦІЙНОГО ДОЗВОЛУ КНТЕУ ЗАБОРОНЕНО

Укладачі: А. М. Сипливий, канд. мед. наук, доц.

О. В. Скуловатова, асистент

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри психології

протокол № від 3 грудня 2009 р.;

розглянуто й схвалено на засіданні Ради ФБС протокол № 5 від 30 січня 2009 р.

Рецензенти: М. С. Корольчук, д-р. психол. наук, проф.

О. В. Зазимко, канд. психол. наук, доцент

ЕКОНОМІЧНА ПСИХОЛОГІЯ

освітньо-кваліфікаційний рівень „бакалавр”

галузь знань 0301 Соціально-політичні науки

напрям підготовки 030102 Психологія

Укладачі: А. М. Сипливий

О. В. Скуловатова

I. Мета, завдання та результати (компетенції) вивчення дисципліни, її місце у навчальному процесі.

І.1. Основною метою навчальної дисципліни “Економічна психологія” є: засвоєння студентами системи знань про загальні закономірності й прояви індивідуальної та групової поведінки в різних ситуаціях економічного життя, а також факторах і механізмах впливу економічних явищ на формування особистості і її поведінку.

І.2. Предмет та місце дисципліни “Економічна психологія” в навчальному процесі.

Навчальна дисципліна “Економічна психологія” є одним з напрямків психології, який вивчає психологію суб'єкта господарських відносин. Предметом дослідження «Економічної психології» є - господарські відносини, що опираються на продуктивні сили й виробничі відносини суспільства та охоплюють сферу праці й керування, підприємництва, товарно-грошового обміну, розподілу й споживання і являють собою суб'єктивовану форму цих відносин і прав власності. Метою навчальної дисципліни «Економічна психологія», в підготовці психологів - є вивчення теоретичних основ предмету та вироблення навичок психологічно аналізу економічних чинників. Економічну психологію, перш за все цікавить, поведінковий зріз відносин людини та економічної дійсності. Економічна психологія знаходиться в тісному взаємозв’язку з основними розділами психології, когнітивної психології, психології праці, інженерної психології, вікової та соціальної психології, психологією управління, експериментальною психологією. Дисципліна економічна психологія викладається після фундаментальних дисциплін: загальна психологія, основи наукових досліджень; спеціальних дисциплін: юридична психологія, психологія реклами та загальноосвітнього курсу – економіка, які закладають ґрунт для її кращого сприйняття і є передумовою вивчення практичної психології, експериментальної психології та інших професійно-орієнтованих дисциплін.

І.3. Основними завданнями у вивченні дисципліни є:

  1. Ознайомлення з основними методологічними передумовами виникнення та розвитку економічної психології.

  2. Вивчення структурних елементів предмету цієї науки: економічної поведінки та її складових (когнітивного, афективного та емоційно-вольового факторів), психології підприємництва, менеджменту, психологічних основ бізнесу, біржової справи, грошових відносин та фінансової діяльності, психології попиту та пропозиції, психології виробництва.

  3. Вивчення методологічних та теоретичних основ, методик та методів теоретичних та прикладних досліджень економічної психології.

  4. Розвиток дискурсивних здібностей під час практичних та семінарських занять.

  5. Вироблення аналітичних здібностей та навичок.

І.4. Основна ідея: оволодіння навчальним матеріалом є важливим чинником розвитку в студентів-психологів професійної компетентності в сфері економічної психології, воно передбачає оволодіння ними теоретичним матеріалом і набуття навичок практичної аналітичної діяльності.

ОСНОВНИЙ КАТЕГОРІАЛЬНИЙ АПАРАТ ДИСЦИПЛІНИ:

економічна поведінка, когнітивні фактори, афективні фактори, емоційно-вольові фактори, підприємництво, менеджмент, бізнес, біржова справа, грошові відносини, фінансова діяльність, маркетинг, попит та пропозиція, виробництво, товарно-грошові відносини.

І. 5. Результати (компетенції) вивчення дисципліни.

Вивчаючи економічну психологію студент повинен засвоїти предмет дисципліни, її структуру, функції, категоріальний апарат, сутність основних блоків сучасної економічної психології.

Знати:

  • основні категорії, поняття й напрямки розвитку економічної психології;

  • мати уявлення про предмет, метод і місце економічної психології в системі психологічних наук;

  • мати уявлення про основні закономірності розвитку й механізмах реалізації індивідуальних особливостей особистості в різних ситуаціях економічного життя;

  • типологію й особливості економічної поведінки в економічному середовищі, включаючи нормативну й девіантну поведінку, їхні причини, фактори, особливості індивідуальної і групової поведінки в процесі прийняття рішень, спілкування в економічному середовищі особистостей і груп;

  • вплив на поведінку особистості та суспільств їхнього статусу й ролі в організації, участі в керуванні, у володінні власністю;

  • психологічні фактори, що визначають особливості поведінки в різних ситуаціях економічного життя;

  • типологію й особливості індивідуальної та групової поведінки в сфері економіки: в умовах виробництва, розподілу, обміну, споживання, володіння й керування.

Володіти навичками:

  • діагностики психологічних факторів, що визначають особливості поведінки в різних ситуаціях економічного життя;

  • прогнозування результату поведінки особистості в економічному середовищі;

  • проведення економіко-психологічних досліджень.

Вивчення дисципліни передбачає різні форми навчання: лекції, семінари, практикуми, самостійну роботу, індивідуальні консультації, захист рефератів, тематичні експрес-тестування.

У змісті дисципліни коротко подано кожну тему, що включає обов’язкові та додаткові завдання, а також посилання на список рекомендованих джерел.