Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Регіональна економіка терміни на екзамен 2013

.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
105.98 Кб
Скачать

«трудові ресурси» - поняття «марксистсько-ленінської» (комуністичної, сталінської або так званої «лагерної») «політичної економії». За дегуманізацію і інструменталізацію людини та методологічну необгрунтованість це поняття багаторазово піддавалося критиці суспільствознавцями. В вітчизняній економічній науці під цим терміном розуміється працездатне населення (дійсне і потенціальне) на території країни, адміністративної територіальної одиниці або підприємства.

«умовне паливо» - одиниця обліку органічного палива, яка використовується для співвідношення ефективності різних видів палива та їх сумарного обліку. За одиницю умовного палива використовується 1 кг палива з питомою теплотою згоряння у 7000 ккал/кг.

Фактори – причини, що обумовлюють розвиток і розміщення підприємств і закладів.

«фактори регіонального розвитку» - фактори поділяються на природні, екологогічні, соц.- екон. Природні в свою чергу поділяються на: сировинний, земельний, водний, паливний,енергетичний. Екологічн: фактор ЕГП та суспільно-політичні фактори: історичний,геополітичний, внутр. політики держави. Соц- економічні:загальноекономічні: (рівень економічного розвитку, транспортний, НТП, кон’юнктури ринку),соціально-демографічні: населення☹споживчий, людські ресурси), розселення населення.

«функціонально-територіальна структура» - відображає внутрішню територіальну будову комплексу, а також спосіб дії його компонентів, зв’язки між ними.

Функціонально-господарська структура в-тва – формування міжгалузевих систем і міжгалузевих комплексів, що зумовлюється розвитком технологічних зв’язків, вимогами суспільного поділу праці.

Хімічний комплекс – це в-тва, пов’язані з видобутком і переробкою хім. Сировини, виготовленням і створенням різноманітних видів конструкційних матеріалів.