Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
my_Ogg.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
556.03 Кб
Скачать

38. Фактори, що впливають на архітектурне рішення готелю.

Архітектурно-планувальна організація споруд готелів - важливий фактор їхнього функціонування, особливості архітектури, значно виразніше планування готельних споруд, суттєво виділяє їх на фоні споруд іншого функціонального профілю.

Архітектура готелю в певній мірі виступає фактором його самореклами. Також особливості архітектури відіграють роль культурно-естетичного фактора забудови території, виступають важливим економічним фактором їхнього розвитку

Фактори, що впливають на архітект рішення готелю:

- Функціональне призначення готелю, тип підприємства ГГ

- місткість

- концепція готелю

- поверховість

- місце розміщення (прир клімат, фактори, культ-істор особливості певного регіону, архітект традиції)

- рівень комфорту готелю

- рівень цін

39. Типи архітектурних рішень готелів

- Сучасні багатоповерхові готелі

Це комплекси з високим рівнем комф, які пропон широкий перелік послуг, мають розвинену інфраструкт. Архітектурний вигляд як правило не має нац забарвлення. Архітектура – функц і сучасна : використ новітніх досягнень та буд технологій, сучасні конструкції та буд матеріали. Розміщ у сучасній урбанізов густо забудов част нових р-ніввеликих міст, поблизу центрів ділової і комерц активн. Найбільше скупчення таких готелів Київ, Дніпропетровськ, Донецьк, Одеса, Харків.

Готель Либідь, русь акорд, украина, космополіт, хаятт.

- Відреставровані старовинні готелі

Розміщені у столицях, істор місцях з багатими культ традиціями, найбільш фешенебельні, розміщ у старов буд, які мають архіт-істор цінність. Готелі мають свою історію та традиції. "В новий готель їдуть , щоб подивитись, а в старовинний щоб доторкнутись до істор." Опера, Radisson, фермент гранд отель, прем’єр палас, ривьера

-Готелі з національним колоритом

Нац колорит – одна з основних ос-тей, що характер для архітект заміських готелів, признач для відпочинку. Поєднання трад архітект. Нац. колориту з високим рівнем комфорту. Наприклад Шале в Швейцарії і Франц альпах. Або готелі для сегменту ринку "агротуризм". Готель горгани у Буковелі,

- Екзотичні та надзвичайні готелі

Комфортабельність та сучасність поєднана з екзотикою природи або незвичайність архітектурних рішень. Задля здивування клієнта створюють такі неймовірні готелі як крижані палаці, будиночки на деревах, готелі під водою а також встановлюють різноманітні рекорди як найбільший готель світу чи найвищий і т.д. Dog Bark Park Inn, The Inntel Hotel, Hamster Hotel, The Salt Hotel

Також розрізняють типи будівель залежно від місця розташування:

- Готелі, розміщ у нових міських р-нах

- міські готелі, розміщ у культурно-історичних центрах міста

- готелі, розміщ у прибережних зонах курортних міст

- невеликі готелі у сільськ місцевості, заміські будівлі

- готелі на гірськолижних курортах

- клубні готелі

- туристичні і оздоровчі комплекси

- готелі розміщ у живописних місцях

40. Ландшафтна архітектура діючого підприємства готельного господарства.

Ландшафтна архітектура- поєднання прийомів сучасн. Архітектури з елем ландшафту (навкол середов), яка забезпеч гармонійність та раціональність перебування людини.

Основне завдання ландшафтної архітектури – відтворення прир середовища, створ цілісніх антропогенних ландшафтів, що позитивно впливають на людину.

Види ландшафтів: природний- натур, прир середовищу, що не є рез-том д-ті людини;

Антропогенний- середов, яке виникло в рез-ті д-ті людини (с\г, рекреац, урбаніст, промисл)

Стилі ландшафту:

- Французький (стиль має чітку симетрію в плануванні саду, дзеркальність щодо осьової композиції, прямі лінії. У французькому саду притаманна надзвичайна розкіш. Йому характерні прямі широкі алеї, стрижені дерева і кущі, строгі боскети, килимові квітники, обрамлені партерними газонами, правильної геометричної форми басейни з каскадами і фонтанами, велика кількість скульптур.)

- Італійський (симетрія в саду, створення саду на терасах за допомогою підпірних стінок, декоративність архітектури (мощення каменем, скульптури, сходи і т.д.), велика кількість водної архітектури, використання топиарного мистецтва)

- Англійський (наслідування природності; відсутність кордонів які б поділяли сад і навколишню природу; плавність ліній рельєфу, доріжок і водойм, рослин; контраст тіні і світла; особлива увага до фактури листя, крон; відсутність нарядності, переважання ідей романтизму і сентименталізму)

- Російський (гармонія користі і краси, поєднання дизайну саду з навколишньою природою, переважання дерев над чагарниками, штучні водойми і каскади з них, алеї з великих дерев)

- Мавританський сад (краса цвітіння, достаток екзотичних рослин; невід'ємна присутність води та її архітектурних об'єктів; зелені або квітучі галереї, зелені огорожі; присутність незвичайного газону, велика кількість мощення)

- Японський (мініатюризація природного ландшафту, несиметричність і лаконічність краєвиду; точність в деталях: нічого зайвого; краса, наділена філософським і поетичним змістом; символічність всіх деталей і елементів ландшафту - каменю, води, ліхтаря)

- Китайський (багатогранність і символічність композиції; плавні лінії рельєфу, великих водойм, вільно зростаючі рослини; малі архітектурні форми, камені і написи, що підкреслюють глибокий сенс ландшафту; взаємозв'язок ландшафту з літературою, музикою, живописом)

- Модерн (прямокутність без симетрії в плануванні; прості, строгі лінії огорож, малих архітектурних форм; мінімалізм в рослинах)

- Голландський (геометрія в плануванні саду, але будинок, в основному, не належить осі симетрії;

рослини панують над іншими елементами саду; малі розміри, комфорт і затишок)

- Пасторальний (поєднання елементів регулярного і пейзажного саду; малі архітектурні форми в китайському і японському стилі; ландшафтні композиції з сільськими або східними мотивами;

складні природні планування, пристрій лабіринтів; елементи «ілюзорності»)

- Американський колоніальний (недбалість у виконанні, плануванню і догляді за садом; дерево і камінь - основні матеріали; перевагу рослин-солітерів над іншими рослинами)

- Сільський (оформлення квітників з пишно квітучих багаторічників і літників, що не вимагають особливого догляду, в природному стилі; простота матеріалів і форм; поєднання краси і користі)

HAYAT – який не дивлячись на розташування в центрі міста, доглядає за своєю територією та має ландшафт у французькому стилі.

41. Основні вимоги до прилеглої території діючого підприємства готельного господарства

Прилегла територія повинна мати достатні розміри, щоби виконувати виробничі завдання засобу розміщення, забезпечувати необхідні рекреаційні, екологічні, естетичні умови проживання в готелі.

У структурі важливих функціональних зон території, прилеглої до готелю, вирізняється майданчик для паркування автотранспорту, вхід у готель, під'їзні шляхи до приміщень допоміжних служб, гараж, відпочинкові й спортивні споруди, зелені насадження. Планування та розміри такої території повинні бути раціональними, з дотриманням вимог окремих категорій готелів до рівня комфорту.

Вхід у готель —повинен відповідати його архітектурному стилю вона надає клієнтам інформацію про заклад розміщення, рівень комфорту, сегмент ринку та ін. Загальний принцип архітектурного оформлення пов'язаний зі стриманістю використання складних деталей в оздобленні. Прилегла з боків фасадна стіна вітражного типу, виконана зі скла, демонструє вестибюль готелю й одночасно сприяє його високій сонячній інсоляції. Вхідні двері виконані в оригінальному декоративному стилі зі застосуванням цінних порід дерев, дверних елементів з латуні, скла. Чимало сучасних готелів використовують систему автоматизованого синхронного відкривання дверей. Перед входом більшості готелів є накриття, у фешенебельних готелях — на зразок витягнутого шатра, що захищає гостей від негоди.

Під'їзні шляхи до приміщень допоміжних служб готелю. Окрім під'їзду до головного входу, існує система під'їзних шляхів до службового входу. Службовий вхід до господарських служб не повинен розташовуватись у місцях інтенсивного руху гостей, але бути зручним для заїзду вантажного автотранспорту. Типово службовий вхід розміщений у внутрішньому дворі готельної споруди і з'єднаний із загальними транспортними комунікаціями під'їзним проїздом.

Майданчик для паркування автотранспорту - такий майданчик найчастіше споруджують біля входу між під'їздом та основною смугою руху прилеглої автомагістралі. У готелях із декількома окремими входами, окремим входом у ресторан, до розважальних закладів майданчик для автотранспорту повинен бути біля кожного з них.

Автостоянки тимчасового перебування можуть прийняти декілька автомобілів і розташовані щонайближче до входу в готель, ресторан. Вони зорієнтовані на автотранспорт індивідуального та загального використання. Майданчик тривалого перебування автотранспорту розміщений неподалік від готелю. Автостанція повинна бути обладнана дорожніми знаками, мати зручний в'їзд і виїзд на автомагістраль.

Гаражі при готелях — найчастіше розташовані в підземній (цокольній) частині або окремо біля готельних споруд. Вони є закритого та відкритого типу. В гаражах забезпечують вентиляцію, важливо дотримуватись норм екологічної безпеки гостей. Гаражі займають значні площі й характерні складним плануванням, надають значний обсяг послуг з охорони, технічного обслуговування, мийки, хімчистки салону автомобіля та ін.

Зелені насадження, спортивно-оздоровчі та відпочинкові зони при готелях — вагомий композиційний елемент архітектури у районах з нещільною забудовою.

Озеленення території, близької до готелю, - зумовлює необхідність залучення фахового садівника, врахування прилеглої території стосовно типу закладу, особливостей функціональних зон забудови, близьких до готелю. Зона озеленення повинна відповідати нормам естетики, враховувати необхідну інсоляцію приміщень готелю, циркуляцію повітря.

Щоб підвищити ефективність використання прилеглої території, урізноманітнити умови проживання гостей, біля презентабельних готелів облаштовують тенісні корти, майданчики для дискотеки, дитячі ігрові майданчики, водні басейни і под. Облаштовують прилеглу територію спортивно-розважальною інфраструктурою, передусім у курортних і туристських готельних комплексах, характерних значною місткістю, високою часткою сімейних туристів. Для інших типів готельних підприємств витрати на будівництво й утримування названих об'єктів економічно недоцільні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]