Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Access_Praktika (1).doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
12.97 Mб
Скачать

Лабораторна робота №10

Тема: Створення і використання звітів у середовищі MS Access.

Мета: Набути практичних навичок створення звітів з використанням майстрів, побудови підлеглих звітів і обчислювальних полів у звітах, створення і модифікації звітів у режимі конструктора.

Завдання:

  1. Створити запит Організатор на основі таблиць Фірми-клієнти і Кадри для відображення полів Назва, Адреса таблиці Фірми-клієнти і Прізвище, Ім’я, ПоБатькові таблиці Кадри.

  2. На основі запиту Організатор створити звіт НаклейкиOрганізатор у вигляді поштових наклейок.

Вказівки до виконання:

  • Відкрити запит Організатор у режимі Подання таблиці.

  • Для створення звіту натиснути кнопку Етикетки групи Звіти вкладки Створити.

  • У першому діалоговому вікні Майстер етикеток (рис. 10.1.) встановити фільтр по виробнику Unistat і вибрати розмір наклейок UNISTAT 38933.

Рис. 10.1. Діалогове вікно для вибору розміру наклейок

  • У другому діалоговому вікні майстра для відображення тексту на наклейках вибрати ім’я шрифту – Times New Roman, розмір шрифту – 14 пт, товщина шрифту – середній, колір шрифту вибрати на власний розсуд.

  • У третьому діалоговому вікні встановлюється макет наклейки. Для цього у поле прототип перенести поля згідно зразка зображеного на рис. 10.2. Між полями Прізвище, Ім’я, По батькові необхідно вставити пробіли для коректного подання даних.

  • На наступному кроці вибрати поле Прізвище для впорядкування наклейок.

  • На останньому кроці майстра задати ім’я створеного звіту і встановити перемикач Змінити дизайн етикетки для перегляду звіту у режимі конструктора.

  • Натиснути кнопку Готово для завершення роботи майстра.

Рис. 10.2. Діалогове вікно для визначення прототипу наклейок

  • У режимі конструктора звіту натиснути кнопку Параметри сторінки групи Макет сторінки контекстної вкладки Знаряддя конструктора звітів / Параметри сторінки.

  • У діалоговому вікні Параметри сторінки встановити поля розміром 10 мм (вкладка Параметри друку); визначити альбомну орієнтацію (вкладка Сторінка); параметри вкладки Стовпці встановити згідно зразка поданого на рис. 10.3.

Рис. 10.3. Діалогове вікна Параметри сторінки

  • Перейти в режим Подання звіту і переконатись у тому, що прізвища, імена та по-батькові організаторів відповідних угод відображаються в одному рядку. За необхідності змінити розмір звіту і відповідних полів

  • У режимі конструктора обрамити створені наклейки прямокутником використовуючи відповідну кнопку групи Елементи керування контекстної вкладки Конструктор. Змінити властивості Стиль тла та Стиль межі відображеного прямокутника (див рис 10.4).

Рис. 10.4. Звіт Наклейки_організатор у режимі конструктора

  1. На основі перехресного запиту КатегоріяВартість використовуючи майстер створення звітів створити звіт КатегоріяВартість, який матиме табличний макет. Змінити заголовок звіту на Середня вартість відпочинку. Змінити і розмістити елементи управління звіту згідно зразка наведеного на рис. 10.5.

Рис. 10.5. Звіт Категорія_вартість у режимі перегляду

  1. На основі запиту Послуги1К використовуючи кнопку Звіт групи Звіти вкладки Створити створити звіт Фірми(1категорія).

  2. Відкрити звіт Фірми(1категорія) у режимі розмічування. З області Верхнього колонтитулу звіту видалити логотип об’єкту звіту, якщо він додається автоматично. Змінити заголовок звіту на Фірми, які надаються послуги першої категорії, для відображення заголовку вибрати шрифт Arial. Перенести поля, в яких відображаються дата й час створення звіту в розділ Нижній колонтитул звіту, з якого додатково видалити поля з номером та кількістю сторінок у звіті. Розмістити елементи управління звіту згідно зразка наведеного на рис. 10.6.

Рис. 10.6. Звіт Фірми(1категорія) у режимі розмічування

  1. За допомогою майстра побудувати звіт ЗаробітнаПлата, у якому відобразити дані про отриману заробітну плату кожним працівником з додатковими виплатами.

Вказівки до виконання:

  • Натиснути кнопку Майстер звітів групи Звіти вкладки Створити.

  • У першому діалоговому вікні Майстра звітів у полі Таблиці та запити вибрати таблицю Кадри. З таблиці Кадри додати в область вибраних полів ТабельнийНомер, Прізвище, Ім’я, ПоБатькові. Потім у полі Таблиці та запити вибрати таблицю Виплати. З таблиці Виплати додати в область вибраних полів Місяць, Рік, ВідпрацьованіДні, Нараховано, Премія, Надбавка, СоціальнаПільга, ДоВиплати у вказаному порядку.

  • На другому кроці майстра вибрати представлення даних за таблицею Кадри згідно зразка (див. рис. 10.7.)

Рис. 10.7. Представлення даних у звіті ЗаробітнаПлата

  • На третьому кроці вказати групування записів за полем Табельний номер.

  • На четвертому кроці майстра вказати впорядкування записів за значеннями полів Рік і Місяць. Використовуючи діалогове вікно Параметри зведення, яке відкривається після натиснення кнопки Параметри зведення… цього кроку майстру, обчислити загальну суму значень полів Нараховано і До_виплати. Тобто для полів Нараховано та ДоВиплати у відповідному списку увімкнути прапорець Сум (див . рис 10.8).

Рис. 10.8. Діалогове вікно для обчислення підсумків у звіті ЗаробітнаПлата

  • На наступному кроці вибрати макет для звіту – Східчастий.

  • На останньому кроці майстра дати створеному звіту назву ЗаробітнаПлата.

  1. У режимі конструктора змінити звіт згідно зразка поданого на рис 10.10.

  • Встановити величину полів – 10 мм, ширину звіту – 18,5 см.

  • Використовуючи Аркуш властивостей звіту змінити властивість Підпис для звіту – Заробітна плата.

  • У розділі Верхній колонтитул звіту скоректувати існуючий елемент управління Підпис розділивши слова та додати підзаголовок Звітна відомість (новий елемент управління Підпис).

  • З розділу Заголовок сторінки перенести підписи наступним чином:

    1. підпис ТабельнийНомер у відповідну область розділу Верхній колонтитул ТабельнийНомер;

    2. всі інші підписи в іншу частину розділу Верхній колонтитул ТабельнийНомер згідно зразка.

  • Використовуючи можливості MS Access пов’язати перенесені підписи з відповідними елементами керування (рис. 10.9).

Рис. 10.9. Діалогове вікно вибору елемента управління для зв’язування

  • У розділ Верхній колонтитул ТабельнийНомер додати розділову пунктирну лінію, змінити ширину границі та колір лінії.

  • Вирівняти підписи для полів Рік, Місяць, ВідпрацьованіДні і т.д. по центру, збільшити їх розміри для повного відображення інформації. Додати відповідні розділові лінії.

  • Розмістити поля з даними під відповідними їм надписами.

  • В розділі Нижнього колонтитулу ТабельнийНомер змінити підпис Сума на Всього, а розділі Нижній колонтитул звіту змінити підпис Загальний підсумок на Загальна сума.

  • Видалити всі інші елементи управління з інших розділів звіту згідно поданого зразка.

Рис. 10.10. Звіт Заробітна плата у режимі конструктора

  1. За допомогою майстра створити звіт Угоди на основі таблиці Угоди. У звіті згрупувати дані за значенням поля Категорія. Для кожної групи записів обчислити середню тривалість відпочинку, мінімальну кількість проживаючих, максимальну кількість туристів, що харчуються і максимальну кількість дітей згідно укладених угод.

  2. Розмістити та відформатувати звіт Угоди так, щоб звіт розміщувався на одній сторінці.

  3. Створити звіт Путівка для друку туристичної картки замовнику згідно укладеної угоди.

Вказівки до виконання:

  • У режимі конструктора створити запит Путівка на основі таблиць Угоди, ВартістьВідпочинку, Фірми_клієнти. Об’єднати таблиці Угоди і ВартістьВідпочинку за полем Турист.

  • Включити до запиту поля Турист, Категорія, Дата, Тривалість, ПроживанняКількість, ХарчуванняКількість, ПроїздКількість, ДітиКількість, Організатор таблиці Угоди, Назва, Адреса таблиці Фірми-клієнти, ПроживанняВартість, ХарчуванняВартість, ПроїздВартість, ЗагальнаВартість, Пільги, Знижки, ВартістьВідпочинку таблиці ВартістьВідпочинку.

  • Встановити поле Турист параметром запиту. Зберегти запит з іменем Путівка.

  • Створити звіт за допомогою конструктора. Використовуючи діалогове вікно властивостей звіту встановити запит Путівка як джерело записів створюваного звіту.

  • У розділ Верхнього колонтитула звіту додати підпис – ТУРИСТИЧНА КАРТКА. Для відображення цього розділу необхідно виконати команду Заголовок/примітка звіту контекстного меню довільного розділу звіту.

  • Використовуючи список полів звіту перенести в область подробиць поле Турист, Адреса і Назва. Розмістити поля і змінити підписи згідно рис. 10.11. Провести горизонтальну лінію для відокремлення цього блоку даних.

Рис. 10.11. Звіт Путівка у режимі конструктора

  • Використовуючи список полів звіту перенести в область подробиць поле Дата і Тривалість. Змінити для поля Дата надпис – Дата прибуття. Додати до звіту обчислювальні поля Дата виїзду і Дата вибуття. Дату виїзду визначити як попередній день відносно дати прибуття, при обчисленні дати вибуття врахувати тривалість відпочинку. Розмістити поля згідно рис. 10.12. Провести горизонтальну лінію для відокремлення цього блоку даних.

Рис. 10.12. Звіт Путівка у режимі конструктора

  • Використовуючи список полів звіту перенести в область даних поле Категорія, ПроживанняКількість і ПроживанняВартість. Додати надпис Проживання. Змінити підписи і розмістити поля згідно рис. 10.13. Провести горизонтальну лінію для відокремлення цього блоку даних.

  • Аналогічно додати до звіту дані про харчування і проїзд, загальну вартість, пільги на дітей і знижки на червень, остаточну вартість відпочинку (див. рис. 10.13.).

  • У нижню частину області даних додати поля Організатор і Турист, надпис –М.П. Для поля Організатор змінити надпис на Туроператор, для поля ТуристЗамовник. (рис. 10.12.).

Рис. 10.13. Звіт Путівка у режимі конструктора

  • У розділ Верхнього колонтитулу звіту додати елемент управління Зображення для відображення емблеми туристичної агенції.

Рис. 10.13. Область верхнього колонтитула звіту Путівка

  • Змінити фоновий малюнок звіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]