Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ind_zavd1.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Довідник продукції

Код продукції

Найменування продукції

KODP

NAMEP

101

Кефір, 1 літр

102

Молоко, 1 літр

103

Сметана, 450 г

104

Сир, 200 г

105

Сирок з родзинками, 50 г

106

Йогурт, 450 г

Таблиця 4

Довідник торговельної марки

Код торгове­льної марки

Найменування торговельної марки

KODTM

NAMETM

111

«Веселий молочник»

222

«Фані»

333

«Баланс»

444

«Галактон»

I. Створити на окремих аркушах книги табличного процесора MS Excel два вихідних документи, використовуючи вхідні таблиці. Для їх ство­рення необхідно виконати такі дії:

  1. Ввести назву таблиці та сформувати «шапку»:

  • Для першого документа назва таблиці  «Рахунок-фактура на постачання молочної продукції», назви стовпців: Місяць реалізації, Код за прейскурантом, Продукція, Кількість продукції, Ціна реалізації, Вартість, Дата реалізації, Дата сплати. Елементи поля Продукція будуються на основі поля Найменування торговельної марки та поля Найменування продукції. Поле Вартість розраховуються як добуток полів Ціна реалізації та Кількість продукції. Розрахункове поле Ціна реалізації обчислюється за таким правилом: якщо кіль­кість реалізованої молочної продукції перевищує 10, то Ціна одиниці продукції зменшується на 5%, в іншому випадку  Ціна одиниці продукції залишається незмінною.

  • Для другого документа назва таблиці  «Аналіз реалізації молочної продукції за торговельними марками», назви стовпців: Код за прейскурантом, Найменування торговельної марки, Найменування продукції, Кількість продукції, Вартість, Дата реалізації, Дата сплати. Розрахункове поле Вартість будується аналогічно полю Вартість, що описано у попе­редньому пункті.

  1. Використовуючи необхідні прямі посилання, формули та функ­ції, сформувати перший рядок даних вихідного документа. Для цього необхідно скористатися такими правилами:

    • у клітини, ідентифікатори яких збігаються з ідентифікато­рами даних таблиці «Реалізація продукції», ввести прямі посилання (використати відносні адреси);

    • дані клітин, ідентифікатори яких збігаються з ідентифікато­рами даних таблиці «Прейскурант продукції», одержати, вико­ристовуючи функцію ВПР(.). Вміти використовувати такі функції пошуку: ПРОСМОТР(.) та ИНДЕКС(.) у поєднанні з ПОИСКПОЗ(.);

    • дані клітин, ідентифікатори яких збігаються з ідентифіка­торами даних таблиць «Довідник продукції» та «Довідник торговельної марки», одержати, використовуючи вкладену функцію ВПР(ВПР(.));

    • дані клітини, що належить стовпцю Продукція, одержати, використовуючи функцію СЦЕПИТЬ(.) у поєднанні з ВПР (ВПР(.));

    • для першого звіту дані клітин, що належать стовпцю Ціна та Вартість, одержати, використовуючи функцію ЕСЛИ(.) у поєднанні з ВПР(.);

    • для другого звіту дані клітини, що належить стовпцю Вартість, одержати, використовуючи функції ЕСЛИ(.) у поєднанні з ВПР(.).

  1. Використовуючи автозаповнення, сформувати повністю вихід­ний документ. Вихідний документ повинен містити стільки рядків з даними, скільки їх містить таблиця «Реалізація продукції».

  2. У вихідній таблиці створити рядки з проміжними та підсумко­вими результатами (перед цим необхідно скопіювати таблицю вихідного документа на окремий аркуш книги табличного про­цесора MS Excel).

  • для першого документа дані згрупувати по полю Місяць реалі­зації, в межах однієї групи  по полю Продукція. Проміжні та підсумкові результати додати для полів Кількість продукції та Вартість;

  • для другого документа дані згрупувати по полю Найменування торговельної марки. Проміжні та підсумкові результати додати для поля Вартість.

  1. Виконати оформлення таблиць лініями та кольором.

II. Використовуючи Майстер діаграм:

  • на основі підсумкових даних документа «Аналіз реалізації молочної продукції за торговельними марками» створити кругову діаграму об’ємного типу, яка відображає обсяги реалізації молоч­ної продукції за торговельними марками у вартісному вимірі. На діаграмі показати відсоткові значення (частки) обсягів реалізації торговельних марок та відокремити від загального масиву сегмент з найбільшою часткою реалізації;

  • на основі підсумкових даних документа «Рахунок-фактура на постачання молочної продукції» створити чорно-білу з штрихо­вим заповненням стовпчикову діаграму (гістограму) з двома осями, відобразивши на ній помісячні обсяги реалізації молоч­ної продукції у кількісному та вартісному вимірах. На діаграмі показати назви осей та розмірності прив’язаних до них даних.

III. Виконати аналіз даних першої вихідної таблиці.

  1. Використовуючи Автофільтр, відобразити дані реалізованої молочної продукції, для яких ціна не належить діапазону [1,00;2,00].

  2. Використовуючи Автофільтр, відобразити дані реалізованої молочної продукції торговельних марок «Баланс» та «Веселий молочник» за третій квартал 2004 р.

  3. Використовуючи Автофільтр, відобразити дані молочної про­дукції, для яких маса нетто дорівнює 450 г.

  4. Виконати пункти 1–2, застосувавши Розширений фільтр. Резуль­тати застосування Розширеного фільтру відобразити у двох окремих таблицях.

  5. Використовуючи Розширений фільтр з обчислювальним крите­рієм, відобразити дані в яких кількість реалізованої молочної продукції більше середньої кількості реалізованої продукції торговельної марки «Галактон». Для побудови критерію фільт­рації скористатися функцією СРЗНАЧ(.). Результати фільтрації подати у вигляді таблиць з такими полями: Продукція, Кількість продукції, Ціна реалізації, Вартість.

ІV. На окремому аркуші книги табличного процесора MS Excel вико­нати аналіз даних за допомогою Майстра зведених таблиць (команда Данные/Сводная таблица). Зведену таблицю побудувати на основі даних другої вихідної таблиці без проміжних та підсумкових резуль­татів.

  • Сформувати макет зведеної таблиці:

  • Поля Дата реалізації та Найменування торговельної марки перенести у область рядків.

  • Поле Найменування продукції перенести в область сторінки.

  • Поля Кількість продукції та Вартість перенести у область даних. Для поля Кількість продукції знайти середнє зна­чення кожної групи, а для поля Вартість − сумарне значення.

  • Згрупувати по кварталах дані поля Дата реалізації.

97

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]