Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
84.99 Кб
Скачать

Практичне заняття 2.

Основи культури української мови

План:

1. Культура мови як наукова дисципліна.

2.Ознаки культури мовлення.

3. Типи словників. Роль словників у підвищенні мовленнєвої культури.

4. Мовленнєвий етикет. Різновиди мовленнєвого етикету.

Література

1.Глущик С.В., Дияк О.В., Шевчук С.В. Сучасні ділові папери: Навчальний посібник. — К.:Арій, 2005. – С. 15- 30.

2. Шевчук С.В., І.В. Клименко Українська мова за професійним спрямування: Підручник.- К.: Алерта, 2010. – С.19-49; 67-93.

3. Кубрак О.В. Етика ділового та повсякденного спілкування: Навч. просіб. Зразки етикету для студентів. – Суми: ВТД «Університетська книга, 2002, - 208с.

4. Культура фахового мовлення: Навч. посіб. / За ред.. Н.Д.Бабич. – Чернівці: Книги ХХІ, 2006. – С.76-128.

5. Мацько Л.І. Кравець Л.В. Культура фахової мови: Навч. посіб. – К.: ВЦ «Академія», 2007. С.138-150.

6.Радевич-Вінницький Я. Етикет і культура спілкування: Навчальний посібник. –К.: Знання, 2006.- С.25 – 30; 60-98.

7.Богдан С. Мовний етикет українців: традиції і сучасність. – К.: Рідна мова, 1998. – 476.

8. Культура української мови : Довідник. К.: Либідь, 1990. – 304с.

9. Токарська А.С., Кочан І.М. Культура фахового мовлення правника. — Львів: Світ, 2003. – 73-85.

Завдання 1. Дайте відповіді на запитання:

1. Яке мовлення можна назвати висококультурним?

2. Які ви знаєте типи словників?

3. Які ви знаєте спеціальні енциклопедичні словники Вашого фаху?

4. Які є різновиди мовленнєвого етикету ?

5.Які п’ять тональностей європейського культурного ареалу Вам відомі?

Наведіть приклади формул вітання високої, нейтральної, звичайної, фамільярної та вульгарної тональності в англійській мові.

6.Які тональності мовленнєвого етикету властиві українській мові ?

Завдання 2. Назвіть відомі Вам різновиди мовного етикету. Наведіть приклади високої, звичайної і дружньої тональності при звертанні та вітанні.

Завдання 3. Випишіть із тлумачного словника сучасної української мови значення поданих слів, а із словника синонімів синоніми до кожного з цих слів.

Ввічливий (увічливий), вихований, галантний, ґречний, делікатний, звичайний, коректний, обхідливий, поштивий(почтивий), привітний, люб’язний, тактовний , шанобливий, шанувати, шляхетний, чемний.

Завдання 4. З якого типу словника наведено зразки статей?

Абсурд (від лат. absurdus – немилозвучний, безглуздий) – 1) У повсякденному слововживанні – нісенітниця, 2) В математиці та логіці – твердження, що не має ніякого смислу в межах даної теоретичної системи, принципово несумісне з нею. Проте твердження, яке є А. у даній системі, мложе в певних випадках мати смисл в іншій.

Альтернатива ( франц. від лат. alternative, від лат. alterno – чергую, змінюю ) – необхідність вибору між двома можливостями, що виключають одна одну; кожна з цих можливостей.

Інтернування (франц.- оселяти з лат – внутрішній ) 1) Затримання й роззброєння нейтральною державою військ воюючих держав, що вступили на її територію. 2) Затримання воюючою державою громадян ворожої держави, що проживають на її території, до кінця війни. 3) Ізоляція , тимчасовий арешт.

Відповідь, -і, ор. –ддю, р. мн. –дей.

Завдання 5. Прочитайте. Знайдіть у переліку вирази високої тональності .

Доброго ранку. Добрий день. Добрий вечір. Добридень. Вечір добрий. Добривечір. Здрастуйте. Здорові будьте. Доброго здоров'я. Скільки літ, скільки зим! Привіт. Вітаю. Салют. Дозвольте вітати Вас від імені... Наше щире вітання.

До побачення. До завтра. Вибачте, мені час. На все добре. До зустрічі. Бувай. Бувайте здорові. Усього найкращого. Вітання всім. Прощавайте. Тим часом. Хай вам щастить. Сподіваюсь, ми скоро побачимось. Бажаю добре провести час. Щасливо. На добраніч.

Дякую. Щиро дякую. Спасибі. Велике спасибі. Красно дякую. Вельми дякую. Дуже дякую. Висловлюю вдячність. Дозвольте висловити вдячність. Глибоко вдячний. Складаю подяку. Дуже вдячний за Вашу турботу. Дуже вдячний за щиросердний прийом (допомогу; все). Я Вам дуже зобов'язаний. Дякую від усього серця. Це дуже люб'язно з Вашого боку. Не знаю, як Вам дякувати. Ви зробили мені велику послугу. Я у великому боргу перед Вами. Як же мені віддячити Вам за Вашу допомогу?

Так. Напевно. Обов'язково. Безперечно. Безсумнівно. Безумовно. Звичайно. Будь ласка. Прошу. Гаразд. Добре. З приємністю. З радістю. Ще б пак. Авжеж. Згода. Не заперечую. Ви маєте рацію.

Ні, дякую. Дякую, не треба. На жаль, ні. Ні, це не так. Ні, я не можу. Це неможливо. Ви помиляєтесь. Я не поділяю Вашої думки. Я іншої думки. Шкода, але я мушу відмовитися. Про це не може бути й мови. Не варто про це нагадувати. Нічого подібного. Цього не може бути. Це марнування часу.

Вибачте. Пробачте, що турбую Вас. Перепрошую. Мені дуже шкода. Не згадуйте про це. Даруйте за клопіт. Вибачте, що завдав Вам стільки клопоту. Прошу вибачення.

Невже? Це не так? Не може бути? О! Тільки уявіть собі! Хто б міг подумати! Я не можу повірити цьому. Як дивно! Як Ви мене здивували! Подумати тільки!

Завдання 6 . Перекладіть українською мовою.

Каждый день мы повторяем простые, обычные слова – слова приветствия. Издавна в Украине считалось, что начинать общение надо с приятных, вежливых слов. Неписаные правила народного этикета советовали: войдя в дом, поздоровайся первым; младшие должны всегда почтительно приветствовать старших. В народных афоризмах подчеркивалась важность культуры общения, например: “Не хочешь услышать плохих слов, не говори их сам”, “Умей вовремя сказать и вовремя смолчать” (З посібника).

Завдання 7. Ви як керівник певної організації знаходитесь на офіційному засіданні в держадміністрації. Виступ одного з доповідачів Вас зацікавив. У перерві Ви вирішуєте підійти і познайомитись з цією людиною для налагодження подальших ділових стосунків .

Змоделюйте варіант: а) безпосереднього знайомства; б) знайомства через посередника (усна рекомендація спільного знайомого).

Завдання 8. Ви молодий працівник фірми «Р» Керівництво просить Вас терміново звернутися до організації «С» для отримання там пакету необхідної документації для завтрашнього звіту. Коли Ви приходили туди, то зустрічаєте керівника уже в дверях – він поспішає на відповідальну зустріч і вже ледь не запізнюється. Змоделюйте варіант розмови з керівником « в дверях» Результат цієї розмови повинен бути для Вас обов’язково позитивним.

Самостійна робота.

Засоби милозвучності української мови

Завдання 9. Законспектуйте розділ підручника: Ющук І.П. Українська мова. – К.: Либідь, 2003. – С.145-148. Дайте відповіді на запитання:

1.Які ви знаєте найпоширеніші засоби милозвучності української мови?( приклади чергування у – в, і – й )

2.Які існують інші засоби усунення немилозвучного збігу голосних чи приголосних?

Завдання 10. Випишіть підряд у колонки словосполучення: 1) спочатку ті, у яких нічого не треба виправляти; 2) потім ті, у яких виправите порушення милозвучності мови.

Справа йде на лад, лунає у вухах , рятуватись втечею, ідуть в ногу, оце й усе, в усій красі, далось взнаки, над всяке сподівання, в глибині душі, один в один, мірялись силою, а мені і невтямки, піді мною, так і сказали би, раз у раз, з щирою душею, от тобі й маєш, раніше і тепер.

Завдання 11. Зредагуйте наведені висловлювання відповідно до законів милозвучності української мови. Якими правилами ви послуговуєтеся?

В будь-який час, співрозмовник взяв гору, план почав утілюватися, ми тобі удячні за усе, треба негайно уживати заходів, з щирою душею, установи і організації, зусиллями колективу і керівництва, дощі ідуть часто, з’їзд екологів проходив в Криму, в такому випадку, оце і все, назвіть ціну і масу, згідно з специфікацією, перераховано із вашого рахунку, брати участь в різних проектах, за погодженням з замовником, флагман в справі роздержавлення, іспит з спеціальності, зміни у економіці, ознайомитися з звітами, привітати з святом.

Соседние файлы в папке Заняття УМПС-13 Вакуленко