Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
33.29 Кб
Скачать

25. Розкрийте функції та повноваження Конституційного Суду.

Функції Конституційного Суду України — це основні напрями та види діяльності цього суду, що здійснюються відповідно до Конституції та законів України.

Пріоритетним напрямом діяльності Конституційного Суду є здійснення конституційного судочинства в Україні. Втім, це не єдина функція суду, також виділяють функції конституційного контролю, офіційного тлумачення (Конституцію та закони України), арбітражну та функцію конституційного правосуддя.

Відповідно до Конституцій України та Закону «Про Конституційний Суд України», суд приймає рішення та дає висновки у таких справах:

  • Вирішення питань відповідності Конституції законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

  • Відповідність Конституції чинних міжнародних договорів України, або тих міжнародних, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість.

  • Додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в межах, визначених Конституцією.

  • Видає офіційне тлумачення Конституції та законів України.

До компетенції Конституційного Суду не входять питання щодо законності актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та інші питання, що віднесені до повноважень судів загальної юрисдикції.

Вирішення питань про відповідність Конституції України відбувається, коли до Конституційного Суду надійде подання від Президента України, Верховного Суду України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Рішення і висновки Конституційного Суду є обов'язковими до виконання на території України, остаточними і не можуть бути оскаржені.

Конституційний Суд також за зверненням Президента чи Уряду дає висновки про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або таких договорів, що вносяться до парламенту для ратифікації.

26. Розкрийте Порядок діяльності Конституційного Суду і процедури розгляду ними справ.

Конституційний Суд України - єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні. Конституційний Суд України складається з вісімнадцяти суддів Конституційного Суду України.Президент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду України.

Завданням Конституційного Суду України є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України. Діяльність Конституційного Суду України грунтується на принципах верховенства права (ідеї справедливості), незалежності, колегіальності (Рішення Конституційний Суд може приймати на пленарних засіданнях, якщо у розгляді справи брали участь не менше двох третин від загальної кількості суддів рівноправності), гласності.

Суддя Конституційного Суду України призначається на дев'ять років без права бути призначеним на повторний строк.

Суддями Конституційного Суду можуть бути громадяни України, які на день призначення досягли 40-річного віку. Звичайно, це має бути висококваліфікований фахівець у галузі юрисдикції з бездоганною репутацією. Він повинен мати вищу юридичну освіту, стаж практичної, наукової чи педагогічної роботи не менше 10 років, проживати в Україні 20 років.

На свою посаду суддя офіційно вступає з дня складення ним присяги судді Конституційного Суду України. Голова Конституційного Суду України обирається зі складу суддів Конституційного Суду України лише на один трирічний строк таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Формами звернення до Конституційного Суду України є конституційне подання та конституційне звернення.

Конституційне подання — це клопотання про визнання правового акта чи його окремих положень неконституційними, про визначення конституційності міжнародного договору, про необхідність офіційного тлумачення Конституції та законів України.На відміну від конституційного подання, яке подається тільки народними депутатами, органами держави і місцевого самоврядування, конституційне звернення до Конституційного Суду можуть надсилати також громадяни України, іноземці, особи без громадянства та юридичні особи з питань надання висновків Конституційним Судом щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України. Адже конституційне звернення розглядається як письмове клопотання про необхідність тлумачення Конституції та законів України для забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, а також прав юридичної особи.

Процедура розгляду справ у Конституційному Суді найдетальніше врегульована Законом "Про Конституційний Суд України". Ним передбачено утворення колегії суддів для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційним поданням та колегії суддів для розгляду питань стосовно відкриття провадження у справах за конституційним зверненням. Ці колегії більшістю голосів суддів, які входять до їх складу, приймають процесуальні ухвали про відкриття провадження у справах у Конституційному Суді або про відмову в таких провадженнях.

Прийняття рішень і надання висновків у справах — основні повноваження Конституційного Суду. Процедура з приводу цього відбувається поіменним голосуванням шляхом опитування суддів і підписання ними рішень або висновків. Суддям заборонено утримуватися від голосування, тому рішення і висновки підписуються без огляду на те, чи вони голосували за їх прийняття, чи проти нього. Акти Конституційного Суду України приймаються відкритим голосуванням. Засідання вважається правомірним, якщо в ньому бере участь не менше двох третин складу Конституційного Суду, а акт — прийнятим, якщо за нього проголосували не менше 10 суддів.

Рішення і висновки Конституційного Суду підписуються не пізніше семи днів після прийняття рішення, дачі висновку і офіційно оприлюднюються наступного робочого дня після їх підписання. Правові акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом рішення про їх неконституційність. Рішення і висновки Конституційного Суду України разом з окремою думкою суддів Конституційного Суду України публікуються у "Віснику Конституційного Суду України" та в інших офіційних виданнях України.

У разі необхідності Конституційний Суд України може визначити у своєму рішенні, висновку порядок і строки їх виконання, а також покласти на відповідні державні органи обов'язки щодо забезпечення виконання рішення, додержання висновку. Рішення і висновки Конституційного Суду е остаточними і не підлягають оскарженню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]