Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
33.29 Кб
Скачать

22. Дайте характеристику Міжнародним пактам про права людини.

Міжнародні пакти про права людини - включають в себе Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права і Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, які були відкриті для підписання в 1966році і вступили в дію в1976.Поряд із Загальною декларацією прав людини, вони є головними нормативними документами в галузі міжнароднихправ людини.

Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права більш змістовно визначив такі права людини, як право на працю, на страйк, на охорону здоров’я, на освіту, на участь у культурному житті, а також права засуджених.

Міжнародний пакт про громадянські і політичні права — основоположний міжнародно-правовий документ у галузі міжнародного захисту громадянських (особистих) і політичних прав та свобод людини, прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН16 грудня1966року і набрав чинності23 березня1976року. Підписаний Україною 20 березня 1968 року, ратифікований — 19 жовтня 1973, вступив в дію для України — 3 березня 1976.

У цьому пакті конкретизуються права особи як громадянина, суб'єкта правата учасника політичного життя. Формулювання статей про права людини не залишають сумнівів у їхньому імперативному характері. Разом ізЗагальною деклараціює прав людиниміжнародні пакти складаютьМіжнародний білль прав людини(чи Хартію прав людини), що покладаю на держави обовʼязок забезпечити здійснення закріплених у цих документах прав всіма необхідними засобами, у тому числі й правовими.

23. Дайте характеристику Конституційному Суду , як єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні.

Конституці́йний Суд Украї́ни — єдиний органконституційної юрисдикціїв Україні, завданням якого є гарантуванняверховенстваКонституції Українияк Основного Закону держави на всій території України.

Діяльність Конституційного Суду України ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повного і всебічного розгляду справ та обґрунтованості прийнятих ним рішень.

Організація, повноваження та порядок діяльності Конституційного Суду України визначаються Конституцією України та Законом про Конституційний Суд. Конституційний Суд України приймає акти, що регламентують організацію його внутрішньої роботи (Регламент Конституційного Суду України) відповідно до закону про Конституційний Суд.

Суддя Конституційного Суду України при відправленні своїх обов'язків на пленарному засіданні, на засіданні Конституційного Суду та в Колегії суддів Конституційного Суду України повинен бути одягнений у мантію. Суддя Конституційного Суду України має нагрудний знак, опис і форма якого затверджуються Верховною Радою України.

24. Охарактеризуйте порядок формування Конституційного Суду та його склад.

Конституційний Суд України складається з вісімнадцяти суддів — по шість призначаються Президентом,Верховною Радоютаз'їздом суддів України.

Згідно з Конституцією України, суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг віку сорока років, маєвищу юридичну освітута досвід роботи за фахом не менш як десять років (практична,наукова,педагогічна діяльність), проживав в Україні протягом останніх двадцяти років та володієдержавною мовою.

Суддя Конституційного Суду призначається на дев'ять років без повторного права бути призначеним на цю посаду.

Після того, як судді склали присягу і набули своїх повноважень, формуються керівні органи — Голова суду та його заступники. Вони обираються лише на один трирічний термін. Голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України лише на один трирічний термін. Голосування проходить шляхом таємного подання бюлетенів. Заступники Голови Конституційного Суду обираються за пропозицією Голови у порядку, передбаченому для обрання Голови Конституційного Суду України. Заступники Голови виконують за дорученням Голови Конституційного Суду України окремі його повноваження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]