Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарське заняття Анна Кареніна.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
43.6 Кб
Скачать

Семінарське заняття № 2

Тема: РОМАН Л. М. ТОЛСТОГО «АННА КАРЕНІНА» (2 год.)

Завдання:

1. Пояснити смисл епіграфу роману, враховуючи різні трактування в

літературознавстві.

2. Прослідкувати за текстом символіку роману, яка передвіщує трагічний фінал кохання головної героїні.

3. Підготувати повідомлення на тему: «Філософські і етичні пошуки Л.М. Толстого в період створення роману «Анна Кареніна» (індивідуальне завдання).

4. Підготувати повідомлення на тему: «Суд над Анною Кареніною в критиці»

(індивідуальне завдання).

ПЛАН

1. «Анна Кареніна» - «живий, гарячий» роман про сучасність: широкий соціальний фон пореформеної доби, показ змін у суспільстві.

2. Образ Анни, сутність її трагедії. Майстерність Л. Толстого в художньому

створенні образу героїні.

3. «Думка сімейна» в романі. Проблеми кохання, шлюбу, поетизація материнства.

Дві основні сюжетно-тематичні лінії: Анна -Вронський, Кіті – Льовін.

4. Ідейні і моральні пошуки Костянтина Льовіна. «Думка народна» в романі.

І. Обов’язкова література:

1. Толстой Л.М. Анна Кареніна. Сповідь (будь-яке видання).

2. Бабаев Э.Г. «Анна Каренина» Л.Н.Толстого / Бабаев Э.Г. – М.: Худож.лит., 1978. – 158 с.

3. Ермилов В.В. Толстой-романист / Ермилов В.В. – М.,1979.

4. Мотылева Т.Л. Л.Н.Толстой / Мотылева Т.Л. // История всемирной литературы: В т. – Т.7. – М.: Наука, 1990. – С.130-151.

5. Храпченко М.Б. Лев Толстой как художник / Храпченко М.Б. – М.:

Сов.писатель,1965. - 507 с.

6. Чухненко Ю.М. Типы семей в романе Льва Толстого „Анна Каренина” / Чухненко Ю.М. // Зарубіжна література в школах України. – 2006. -№ 6. – С. 38-44.

7. Эйхенбаум Б.М. Лев Толстой в 70-е годы / Эйхенбаум Б.М. – Л., 1974.

ІІ. Додаткова література:

1. Гузь О.О. Орієнтовне поурочне планування уроків світової літератури. 10 кл. Академічний рівень. Л. Толстой. «Анна Кареніна» / Гузь О.О. // Зарубіжна література в школах України. – 2010. - № 12. – С. 2-34.

2. Заховайко Г.М. Приговоренная любовью. По страницам романа Л.Толстого „Анна Каренина” / Заховайко Г.М. // Зарубіжна література в школах України. – 2006. – №.10. – С.39-40.

3. Краснов Г.В. Основные вехи в восприятии романа «Анна Каренина» / Краснов Г.В. // Литературные произведения в движении эпох. - М., 1979. – С.184-228.

4. Ковбасенко Л.В. Лев Толстой як майстер «психологічної рентгеноскопії»: два уроки за романом «Анна Кареніна» / Ковбасенко Л.В. // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України. – 1998. - № 10. – С.44-48.

5. Марченко Н.Г. «Все змішалось у домі Облонських...» / Марченко Н.Г. //

Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. – 2000. - №11. – С.25-31. Методичні рекомендації

Творчість російського письменника Л. Толстого (Лев Николаевич Толстой, 1828-1910) величезна і є однією з вершин світової культури. Вселюдськість і сучасність мистецтва Толстого були зумовлені глибоким зв’язком письменника з його епохою, історичною визначальністю та справжньою народністю його творів, його непохитною вірою в красу світу і людини. Л. Толстой був не тільки геніальним митцем, а й великим мислителем. В його творах знайшли відображення корінні питання філософії, соціології, права, історії, етики, естетики, педагогіки та інших галузей знань. Шлях толстовського героя від передреформеного десятиріччя до революції 1905 року був тісно пов’язаний з рухом російської історії і був зумовлений всією складністю і суперечливістю російської пореформеної доби. Яскравий приклад тому – роман «Анна Кареніна».

У відповіді на перше питання необхідно пригадати слова толстовського героя К. Льовіна: «У нас все переворотилось и только теперь укладывается», які характеризують епоху 70-х рр. ХІХ ст. в Росії і намічають основну проблему роману: як жити людству, коли все перевернулося? Льовінське сприйняття пореформеної економіки співставляється в романі з консервативною, ліберальною і демократичною оцінкою пореформених стосунків. Герою однаково несприйнятні і точка зору поміщика-кріпосника, і розмови ліберала Свіяжського про необхідність «просвітити народ на європейський зразок», і радикальні погляди його брата-нігіліста Миколи. В романі зображуються суспільне життя, різні ідейні концепції, політичні партії, передвиборча кампанія (до земства). Головними полюсами, до яких зходяться всі основні сюжетно-композиційні мередіани, є образи А. Кареніної і

К. Льовіна.

Відповідаючи на друге питання плану, необхідно звернутися до 1 і 2 завдань, що дозволить глибше з’ясувати сутність авторського задуму і ідейний зміст твору. З’ясування «думки сімейної» передбачає розгляд проблеми кохання і сім’ї по основним сюжетним лініям: Анна - Вронський, Кіті - Льовін, а також Анна -Каренін, Стіва -Доллі, щоб потім протиставити стосунки в дворянській родині селянській (сім’я Івана Парменова). Слушно звернутися і до ставлення Л.М.Толстого до сімейного устрою: сім’я без кохання неприродна, але й так само неприродній розрив її. Велику роль в романі відіграє символіка, яка налаштовує читача на трагічну розв’язку (залізниця, загибель людини під час першої зустрічі Анни і Вронського, заметіль, загибель Фру-Фру на перегонах, однаковий сон, який бачать герої, свічка тощо). Анна Кареніна – одна з тих літературних героїнь, які викликають суперечливі почуття і не можуть сприйматися однозначно в будь-якій час. Тому доречно познайомитися з інформацією на тему «Суд над Анною в російській критиці» (індивідуальне повідомлення).

«Думка народна» в романі пов’язана з образом Льовіна, його філософськими і моральними пошуками, з прагненням зблизитися з патріархальним селянством. В рефлексіях Льовіна відбилися толстовські роздуми, тому є сенс прослухати індивідуальне повідомлення «Філософські і етичні пошуки Л.М.Толстого в період роботи над романом «Анна Кареніна».

Значення творчості письменника важко переоцінити. Своїм романом-епопеєю «Війна і мир» Л.М. Толстой підняв російську літературу до рівня світової. Зображення «діалектики душі» героїв було рівнозначним науковому відкриттю в галузі пізнання внутрішнього світу людини. Сила й глибина толстовської діалектики душі полягають в тому, що внутрішній психологічний процес показується як боротьбу в душі людини різних суперечливих сил. Деталізація, мікроаналіз повсякденного життя людини та її внутрішніх переживань поєднувалися з глибокими життєвими узагальненнями. Головна особливість толстовського реалізму – надання більшого значення моральному, аніж соціальному фактору в процесі внутрішнього розвитку людини.

Основні поняття

Автобіографічний герой; «діалектика душі» толстовських героїв; «думка народна»; «думка сімейна»; паралелізм у композиції роману; психологічний роман; різнотипність образів (образ-тип, образ-характер, образ-символ); сімейно-побутовий роман; символіка; художня деталь.

А. Алексеев