Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінар№3.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
72.19 Кб
Скачать

4.Етапи та стадії творчого процесу.

Творчий процес що складається з чотирьох етапів: пошук завдань, формулювання конкретної проблеми або конкретного спірного питання, їх дослідження і створення набору ідей.

Перший етап: Пошук завдань

Сутність творчості полягає в тому, щоб підходити до завдань, спираючись на уяву, оригінально і ефективно. Часто необхідність шукати задачі відсутня; вони встають перед вами у формі очевидних проблем і спірних питань. Наприклад, якщо ваш сусід по кімнаті в гуртожитку кожен день повертається додому в дві або три години ночі, шумно заходить і починає розмовляти з вами, коли ви намагаєтеся заснути, вам не потрібно бути дуже проникливим, щоб зрозуміти, що у вас проблема. Або якщо ви опинитеся в гущі запеклих дебатів про те, чи є аборт вбивством, нікому не потрібно говорити вам, що ви будете висловлюватися щодо спірного питання.

Перший етап творчого процесу являє собою звичку шукати завдання - не в якийсь певний час, а постійно. Її важливість відображена в тому факті, що ви можете застосувати творчий підхід тільки у відповідь на завдання, які ви усвідомлюєте.

Другий етап: Формулювання проблеми або спірного питання

Мета цього етапу - знайти найкращу формулювання проблеми або спірного питання, формулювання, яке призведе до найбільш цінних ідеям36. «Правильно сформульована проблема, - відзначав Генрі Хезлітт, - наполовину вирішена». Оскільки різні формулювання відкривають різні напрямки для думки, найкраще розглянути якомога більше формулювань. Одна з найпоширеніших помилок при роботі над проблемами і спірними питаннями - це розгляд їх лише з однієї точки зору, тим самим закривається безліч перспективних напрямків для думки.

Часто після формулювання проблеми або спірного питання багатьма способами ви не зможете вирішити, яке формулювання найкраща. Якщо так і станеться, відкладіть рішення до тих пір, поки робота на наступних етапах процесу не дозволить вам прийняти остаточне рішення.

Третій етап: Дослідження проблеми або спірного питання

Мета цього етапу - отримати інформацію, необхідну для того, щоб ефективно працювати над проблемою або спірним питанням. У деяких випадках це буде означати всього лише пошук відповідного матеріалу в своєму минулому досвіді і спостереженнях, придатного для вирішення даної проблеми. В інших потрібно отримати нову інформацію за допомогою нового досвіду та спостережень, бесід з інформованими людьми або власного дослідження. (У разі того укладеного це означало уважно вивчити всі доступні місця і предмети в тюрмі.)

Четвертий етап: Створення ідей

Мета цього етапу - виробити достатню кількість ідей, щоб вирішити, яку дію слід виконати або яка думка прийняти. На цьому етапі часто зустрічаються дві перешкоди. Перше - це часто неусвідомлювана схильність обмежувати свої ідеї звичайними, знайомими, традиційними реакціями і блокувати незвичайні і незнайомі. Боріться з цією схильністю, пам'ятаючи, що, якими б далекими і невідповідними не здавалися реакції останнього виду, саме в цих реакціях проявляється творчість. Друга перешкода - це спокуса занадто поспішно перервати процес створення ідей. Як ми побачимо в наступних уроках, дослідження показали, що чим довше ви продовжуєте створювати ідеї, тим вища ймовірність того, що ви створите стоять ідеї. Або, як пише один автор: «Чим довше ви сидите з вудкою, тим вище ймовірність, що у вас клюне».