Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
135.17 Кб
Скачать

Завдання керівників структурних підрозділів (підготовка відгуку-характеристики та атестаційного листа)

Завдання керівників підрозділів у проведенні атестації полягає в першу чергу у підготовці необхідних документів на працівників, які підлягають атестації. До таких документів належить відгук-характеристика на працівника, що підлягає атестації, яку складає його безпосередній керівник. Підготовка відгуку-характеристики є досить відповідальною роботою, оскільки від повноти і достовірності цього документа значною мірою залежить об'єктивність оцінки діяльності працівника, а отже, і дієвість всієї атестаційної роботи.

Відгуки-характеристики складаються з дотриманням однакових вимог щодо форми і послідовності викладу змісту. Це полегшує розгляд відгуків-характеристик атестаційними комісіями та дає змогу повніше охарактеризувати працівників, оскільки діяльність останніх відображається в цих документах різнобічно й докладно.

У службовій характеристиці зазначають сильні та слабкі сторони працівника відповідно до вимог посадової інструкції, висвітлюють його виробничу діяльність. Висновок про відповідність чи невідповідність займаній посаді не записується.

Доцільно, щоб службова характеристика містила:

  • загальні відомості (прізвище, ім'я, по батькові, посада, стаж роботи на посаді);

  • професійні знання, рівень володіння державною та іноземними мовами;

  • аналіз виконання посадових обов'язків, досвід роботи за фахом;

  • ділові якості (професійна компетентність, відповідальність, ініціативність, самостійність у роботі, оперативність у прийнятті рішень і здатність до контролю за їх реалізацією, вміння акумулювати необхідну інформацію та виділяти найголовніше, працювати з нормативно-правовими актами, іншими документами);

  • особисті якості (працездатність, комунікабельність, уміння керувати підлеглими, вміння встановлювати взаємовідносини з колегами, творчий підхід до справи, принциповість, послідовність у роботі, самокритичність);

  • результативність роботи, що виконується;

  • підвищення кваліфікації (види професійного навчання, що проходив або причини, з яких навчання не проводилося, використання одержаних знань у роботі, здатність до самоосвіти, ставлення до професійного навчання підлеглих тощо);

  • можливості професійного і службового просування (за яких умов, на яку посаду, коли);

  • зауваження і побажання працівникові, якого атестують;

  • висновок про відповідність займаній посаді.

Працівника ознайомлюють із службовою характеристикою під розпис під час співбесіди з безпосереднім керівником. У ході співбесіди повинні обговорюватися позитивні й негативні результати роботи працівника, визначатися недоліки та шляхи їх подолання. При цьому працівнику має бути надана можливість ставити запитання, коментувати зауваження та висновки щодо своєї роботи. Уразі незгоди зі змістом характеристики працівник може подати до атестаційної комісії відповідну заяву із зауваженнями чи додатковими відомостями.

Працівник, що атестується, заздалегідь, але не пізніше ніж за тиждень до атестації, має бути ознайомлений з підготовленим на нього відгуком-характеристкою.Атестаційний лист попередньої атестації працівника та відгук-характеристика подаються до атестаційної комісії не пізніше ніж за два тижні до атестації. (зразок відгуку-характеристики подано в додатку 5)

Підготовка атестаційних листів покладається на секретаря комі­сії. До засідання атестаційної комісії секретар заповнює загальні дані, а саме: прізвище, ім'я, по батькові працівника, який атестується; рік народження; освіта; спе­ціальність; загальний трудовий стаж, у тому числі за спеціальністю; займана посада. У рядку «Стаж роботи на посаді» вказують дату призначення на посаду та інші загальні реквізити. Результати атестації заповнюються в ході засідання атестаційної комісії. (зразок атестаційного листа подано в додатку 6)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]