Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MMO / MMO.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
115.71 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1 Одномірний пошук оптимуму. Методи оптимізації з виключенням інтервалів.

Мета роботи - вивчити одномірні методи оптимізації з виключенням інтервалів; навчитися застосовувати методи оптимізації для аналізу й обробки інформації.

    1. Короткі теоретичні відомості

Дана робота відкриває цикл лабораторних робіт, присвячених методам одномірного пошуку оптимуму. Аналіз завдань цього класу займає центральне місце в оптимізаційних дослідженнях. Це пов'язано не тільки з тим, що саме такі завдання зазвичай вирішуються на практиці, але й з тим, що одномірні методи оптимізації часто використовуються для аналізу завдань, які виникають при реалізації процедур, що орієнтовані на рішення багатомірних завдань оптимізації.

Важливість оптимізаційних завдань із однією керованою змінної обумовила розробку великої кількості алгоритмів їхнього рішення.У даній лабораторній роботі досліджуються одномірні методи пошуку, орієнтовані на знаходження точки оптимуму всередині заданого інтервалу. Методи пошуку, що дозволяють визначити оптимум функції однієї змінної шляхом послідовного виключення підінтервалів і, отже, шляхом зменшення інтервалу пошуку, звуться методами виключення інтервалів.

Методи пошуку, що розглядаються, засновані на припущенні, що досліджувана функція в припустимій області має властивість унімодальності. Користь цієї властивості визначається тим фактором, що для унімодальної функції порівняння значень функції у двох різних точках інтервалу пошуку дозволяє визначити, у якому із заданих двома зазначеними точками підінтервалів точка оптимуму відсутня.

    1. Домашнє завдання

Використовуючи конспект лекцій, рекомендовану літературу, вивчити одномірні методи оптимізації з виключенням інтервалів. Ознайомитись зі змістом і порядком виконання роботи.

    1. Порядок виконання роботи

3.1. Одержати варіант завдання у викладача.

3.2. Написати й відлагодити програму на Паскалі, що реалізує етап встановлення меж інтервалу, що містить точку оптимуму, і процедуру зменшення інтервалу пошуку з використанням обох вивчених методів одномірного пошуку.

3.3. Вибрати початкову точку й величину крокуі встановити границі інтервалу, що містить точку оптимуму.

3.4. Реалізувати попередній етап для величини кроку, що дорівнює і.

3.5. Оцінити залежність ефективності пошуку граничних точок інтервалу від величини кроку . Всі наступні етапи завдання виконувати для величини кроку, обраної вп.3.3.

3.6. Реалізувати процедуру одномірного пошуку точки оптимуму заданої функції, використовуючи метод золотого перетину й метод розподілу інтервалу навпіл. У кожному випадку виконати задану викладачем кількість ітерацій.

3.7. Порівняти результуючі інтервали пошуку, отримані за допомогою обох методів оптимізації з виключенням інтервалів.

    1. Зміст звіту

4.1. Сформульована мета роботи.

4.2. Алгоритм і програми процедури встановлення границь інтервалу, що містить точку оптимуму, і процедур зменшення інтервалу пошуку з використанням методурозподілу інтервалу навпіл і методу золотого перетину,

4.3. Роздруківки результатів роботи програм.

4.4. Аналіз отриманих результатів і висновки.

Соседние файлы в папке MMO