Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

3.2.Інститут права інтелектуальної власності на результати науково-технічної творчості

Перелік особистих немайнових прав інтелектуальної власності на зазначені результати науково-технічної творчості наведений відповідно в ст. 423 Цивільного кодексу України. Перелік

майнових прав інтелектуальної власності відповідно на винаходи, корисні моделі та промислові зразки, наведений в ст. 464 Цивільного кодексу України, компонування (топографії) інтегральних мікросхем, наведений в ст. 474 Цивільного кодексу України, сорти рослин, наведений в ст. 487 Цивільного кодексу України, та комерційну таємницю, наведений в ст. 506 Цивільного кодексу України, повторює той, що міститься в ст. 424 Цивільного кодексу України.

При цьому, використанням винаходу, корисної моделі та промислового зразка відповідно до ст. 156 Господарського кодексу України, ст. 28 Закону України “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” та ст. 20 Закону України “Про охорону прав на промислові зразки” є:

-виготовлення продукту (виробу) із застосуванням запатентованого винаходу, корисної моделі чи промислового зразка, застосування такого продукту (виробу), пропонування для продажу, в тому числі через мережу Інтернет, продаж, імпорт (ввезення) та інше введення його в цивільний оборот або зберігання такого продукту (виробу) в зазначених цілях;

-застосування процесу (способу), що охороняється патентом на винахід чи корисну модель, або пропонування його для застосування на території України, якщо особа, яка пропонує цей процес (спосіб), знає про те, що його застосування забороняється без згоди правовласника або, виходячи з обставин, це і так є очевидним.

Під використанням топографії інтегральних мікросхем

відповідно до ст. 16 Закону України “Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем” слід розуміти:

-копіювання топографії;

-виготовлення інтегральної мікросхеми із застосуванням даної топографії;

-виготовлення будь-яких виробів, що містять такі інтегральні мікросхеми;

31

-ввезення таких інтегральних мікросхем та виробів, що їх містять, на митну територію України;

-пропонування для продажу, в тому числі через мережу Інтернет, продаж та інше введення в цивільний оборот або зберігання в зазначених цілях інтегральних мікросхем, виготовлених із застосуванням топографії інтегральних мікросхем, та будь-яких виробів, що містять такі інтегральні мікросхеми.

Використанням сорту рослин відповідно до ст. 39 Закону України “Про охорону прав на сорти рослин” є здійснення по відношенню до матеріалу сорту рослин наступних дій:

-виробництво або відтворення (з метою розмноження);

-доведення до кондиції з метою розмноження;

-пропонування для продажу;

-продаж або інше введення в цивільний оборот;

-вивезення або ввезення відповідно за або на митну територію України;

-зберігання для будь-якої із зазначених вище цілей.

Під використанням комерційної таємниці відповідно до ст. 162 Господарського кодексу України слід розуміти будь-яке використання технічної, організаційної або іншої комерційної інформації за умови, що ця інформація має комерційну цінність у зв’язку з тим, що вона невідома третім особам і до неї немає вільного доступу інших осіб на законних підставах, а власник права інтелектуальної власності на цю комерційну таємницю вживає належних заходів до охорони конфіденційності цієї інформації.

3.3. Інститут права інтелектуальної власності на комерційні позначення

Перелік майнових прав інтелектуальної власності на торговельні марки, наведений в ст. 495 Цивільного кодексу України, повторює той, що міститься в ст. 424 Цивільного кодексу України. Що стосується переліку майнових прав інтелектуальної власності на фірмове найменування, то він наведений в ст. 490

Цивільного кодексу України. Це право на використання фірмового найменування, а також право перешкоджати, в тому числі забороняти, іншим особам неправомірно використовувати фірмове найменування. Перелік прав інтелектуальної власності на географічне зазначення наведений в ст. 503 Цивільного кодексу України. Це право на визнання позначення товару (послуги)

32

географічним зазначенням, а також право на використання географічного зазначення та право перешкоджати, в тому числі забороняти, неправомірне використання географічного зазначення.

При цьому, використанням торговельної марки

відповідно до ст. 157 Господарського кодексу України визнається застосування її на товарах та при наданні послуг, для яких права на неї зареєстровані, на упаковці товарів, у рекламі, друкованих виданнях, на вивісках, під час показу експонатів на виставках і ярмарках, що проводяться в Україні, у проспектах, рахунках, на бланках та в іншій документації, пов’язаній з введенням зазначених товарів і послуг в цивільний оборот. Відповідно до ст. 16 Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”

використанням торговельної марки визнається:

-нанесення її на будь-який товар, для якого права на цю торговельну марку зареєстровані, упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов’язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, зберігання такого товару із зазначеною нанесеною торговельною маркою з метою пропонування для продажу, пропонування такого товару для продажу, продаж, імпорт (ввезення) та експорт (вивезення);

-застосування її під час пропонування та надання будьякої послуги, для якої права на торговельну марку зареєстровані;

-застосування її в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет, у тому числі в доменних іменах.

Використанням географічного зазначення відповідно до ст. 160 Господарського кодексу України вважається його застосування:

-на товарах, для яких права на нього зареєстровано, а також на упаковці цих товарів;

-в рекламі, проспектах, рахунках, друкованих виданнях, офіційних бланках, вивісках тощо.

Відповідно до ст. 17 Закону України “Про охорону прав на зазначення походження товарів” використанням географічного зазначення визнається: нанесення його на товар або на етикетку, нанесення його на упаковку товару, застосування в рекламі, запис на бланках, рахунках та інших документах, що супроводжують товар.

33

Комерційне (фірмове) найменування використовується

аналогічно до зазначених вище комерційних позначень.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1.Надайте перелік та характеристику суб’єктів права інтелектуальної власності;

2.Надайте перелік та характеристику особистих немайнових прав інтелектуальної власності суб’єктів авторського права і суміжних прав;

3.Надайте перелік та характеристику майнових прав інтелектуальної власності суб’єктів авторського права і суміжних прав;

4.Надайте характеристику поняття використання літературного, художнього та іншого твору;

5.Надайте характеристику поняття використання

виконання;

6.Надайте характеристику поняття використання фонограми і відеограми;

7.Надайте характеристику поняття використання програми організації мовлення;

8.Надайте перелік та характеристику особистих немайнових прав інтелектуальної власності на результати науковотехнічної творчості;

9.Надайте перелік та характеристику майнових прав інтелектуальної власності на результати науково-технічної творчості;

10.Надайте характеристику поняття використання винаходу, корисної моделі та промислового зразка;

11.Надайте характеристику поняття використання топографії інтегральних мікросхем, сорту рослин та комерційної таємниці;

12.Надайте перелік та характеристику майнових прав інтелектуальної власності на комерційні позначення;

13.Надайте характеристику поняття використання комерційних позначень.

34

Соседние файлы в папке 10 семестр Интел_власн