Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
[Надежность] / Методичка НКДиЕукрА.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
691.71 Кб
Скачать

3.2 Надійність комп`ютерних мереж

Під мережею ЕОМ розуміють групу комп'ютерів, об'єднаних між собою для обміну даними. Відрізняють локальні і глобальні мережі. По топології конфігурації мережі поділяють на: “зірка”, “загальна шина”, “кільце” та їх комбінації.

З погляду надійності, мережі відносять до систем складної структури. Граф надійності відповідає конфігурації мережі. Граф надійності мережі будується за правилами: якщо підсистема мережі не резервована та її відказ веде до загального відказу всієї мережі, то вона включається до графу послідовно; якщо підсистема мережі n‑кратно резервована та її відказ не веде до загального відказу всієї мережі, то такі підсистеми включаються до графу паралельно. На рисунку 3.3 розглядається приклад побудови графу надійності мережі “загальна шина”.

Термінатор

В

РС6

Термінатор

ершинами графа служать вузли зв'язку підсистем мережі, а дугами - підсистеми. Відказ підсистеми відповідає обриву дуги графу. Під надійністю мережі розуміється збереження зв'язку між вершинами А та В, а під відказом - розпад графа на окремі ізольовані частини.

Надійність мережі оцінюють через імовірність безвідказної роботи в межах верхнього та нижнього рівня.

Для розрахунку надійності мереж, може бути застосований метод МШ & МП.

3.3 Мета роботи

Придбати практичні навички приблизного розрахунку імовірності безвідказної роботи складних резервованих обчислювальних систем (робота №3) та обчислювальних мереж (робота №4), представлених графом надійності, за допомогою методу "МШ & МП".

3.4 Порядок проведення роботи

Для проведення роботи №3 треба розробити структурну схему складної обчислювальної системи з багатократним резервуванням окремих підсистем та шляхів проходження інформації. Структурна схема повинна бути не менш складною, ніж приведена на рисунку 3.1. Вибравши принципову електричну схему типового представника приладів ОС, студент визначає для нього імовірність відказу за методами розділу 1. Будемо вважати, що всі інші прилади системи мають таку ж імовірність відказу. По структурній схемі ОС будується граф надійності, по якому ведеться розрахунок показників .надійності системи за методом "МШ & МП".

З метою самостійного виконання розрахунків, графи повинні відрізнятися у всіх виконавців.

Для дослідження імовірності безвідмовної роботи локальних мереж, необхідно розробити графи надійності топології "зірка,", "загальна шина," "кільце" та їх комбінацій. Дозволяється дослідження інших топологій мереж. Кількість комп'ютерних станцій повинна бути не менше шести.

Розрахунки імовірності безвідказної роботи проводити по методу "МШ & МП". зі складанням допоміжних, еквівалентних графів, приведених у розділі 3.1. Імовірності відказів приладів мереж обираються студентами самостійно у межах розумного (qі= 0,1…0,3).

3.5 Обробка результатів

Усі побудовані структурні схеми, графи надійності ОС та мереж, допоміжні еквівалентні графи, розрахунки, виконані за підрозділом 3.1.1 та 3.2 оформити як звіт і захистити у викладача.

3.6 Контрольні запитання

1. Дати визначення мінімальних шляхів графа надійності.

2. Дати визначення мінімальних перетинів графа надійності.

3. Які графи використовує метод "МШ & МП".

4. Показати яка топологія мереж має вищу надійність?

5. Який допоміжний граф дає нижній рівень (верхній рівень) показника Рс?

6. Дати визначення надійності мережі ОС.

7. Визначити шляхи підвищення надійності складних систем і мереж.

8. Послідовність та формули за якими провадять розрахунки показників надійності за методом "МШ & МП".

Соседние файлы в папке [Надежность]