Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КТП.Процедуры и функции.Символьные переменные

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
871.99 Кб
Скачать

31

2.Надан рядок символів. Будемо називати словами групи символів у рядку, що розділені пробілами (одним або декількома) та не мають пробілів у середині. Надрукувати слово, яке знаходиться між першим та другим пробілами. За бажанням користувача знайти в цьому слові кількість входжень букв "у".,для цього передбачити кнопку.

3. Для шифровки тексту можна замінити кожну букву на іншу, що розташована у алфавиті через n букв від даної. Останні в алфавіті n-1 букви заміняються на букви з початку абетки. Скласти програму шифровки тексту, оформивши у виді підпрограми шифровку одного символу.

Варіант 11

1.Надан рядок символів. Відомо , що в рядку є принаймні одна кома. Знайти номер останньої коми.

2.Надан рядок символів. Відомо, що серед символів є принаймні один "!". .Надрукувати підрядок, який знаходиться між першим та другим знаками оклику (якщо другого символу “!” немає, то підрядок знаходити до кінця рядка). За бажанням користувача вилучити з підрядка усі групи букв "авва",для цього передбачити кнопку.

3.Перерахувати всі слова заданого речення, що складаються з тих же букв, що і перше слово цього речення. Перевірку двох слів на збіг букв оформити процедурою.

Варіант 12

1.Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від символу "! " і що серед інших символів є хоча

бодин символ "!". Визначити кількість пробілів попередніх"!".

2.Надан рядок символів. Створити з нього підрядок, в якому будуть усунені групи символів, що розташовані між дужками "(" і ")" та самі дужки.). За бажанням користувача . підрахувати

32

в підрядку загальне число входжень символів "а","к","е"",для цього передбачити кнопку.

3.Перерахувати всі слова заданого речення, що зустрічаються

уцьому реченні рівно один раз. Перевірку двох слів на розбіжність оформити процедурою.

Варіант 13

1.Надан рядок символів. Змінити кожний символ, що зустрічається після першого входження символу "*", на символ "-", а якщо немає символу "*", то залишити його без зміни.

2.Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від символу "+" і що серед інших символів є хоча

бодин символ "+". З'ясувати, чи вірно, що серед букв, що розташовані до першого ”+”, є всі букви, що входять у слово "шина". За бажанням користувача .надрукувати підрядок, що містить символи до першого “+” ,для цього передбачити кнопку.

3.Перерахувати всі слова заданого речення, що зустрічаються у цьому реченні більше одного разу. Перевірку двох слів на розбіжність оформити процедурою.

Варіант 14

1. Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від символу "!" і що серед інших символів є хоча б один символ "!". З'ясувати, чи є серед символів попередніх першому ”!”буква "ю".

2. Надан рядок символів, серед яких є хоча б одна крапка. Перетворити її, вилучивши усі коми, що передують першій крапці, і замінивши знаком "+" усі цифри "3", що зустрічаються після першої крапки.". За бажанням користувача

.надрукувати підрядок, що містить символи до крапки перетвореного рядка ,для цього передбачити кнопку.

33

3. У заданому реченні знайти всі пари слів, із яких одне є обертанням іншого. Перевірку пари слів на обертання оформити процедурою.

Варіант 15

1.Надан рядок. Замінити комами всі двокрапки, що зустрічаються в рядку.

2.Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від символу "! " і що серед інших символів є хоча

бодин символ "!".".З'ясувати, чи є серед символів попередніх першому ”!”групи "але" або "він"..". За бажанням користувача

.надрукувати підрядок, що містить символи до “!” ,для цього передбачити кнопку.

3.Надрукувати всі слова заданого речення, що зустрічаються у цьому реченні рівно один раз. Перевірку двох слів на розбіжність оформити процедурою.

Варіант 16

1.Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від символу "! " і що серед інших символів є хоча

бодин символ "!".".З'ясувати, чи є серед символів попередніх першому ”!” пара однакових символів, що сусідять.

2.Надан рядок символів, серед яких є хоча б один символ, відмінний від пробілу. Підрахувати кількість символів “a” до першого пробілу. За бажанням користувача .надрукувати підрядок, що містить символи до пробілу ,для цього передбачити кнопку.

3.Скласти підпрограму, що заміняє у вихідному рядку символів всі одиниці нулями та всі нулі одиницями. Заміна повинна виконуватися, починаючи з заданої позиції рядка

34

Варіант 17

1. Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від символу "!" і що серед інших символів є хоча б один символ "!". З'ясувати, чи є серед символів попередніх першому ”!” хоча б два символа “н”.

2. Надан рядок символів Будемо називати словами групи символів у рядку, що розділені пробілами (одним або декількома) та не мають пробілів у середині. Надру.кувати останне слово. За бажанням користувача підрахувати, кількість в ньому букв "а",для цього передбачити кнопку.

Підрахувати кількість букв "а" в останньому слові рядка.

3. Перерахувати всі слова заданого речення, що складаються з тих же букв, що і друге слово цього речення. Перевірку двох слів на збіг букв оформити процедурою.

Варіант 18

1.Надан рядок символів. Відомо, що серед символів є хоча б два символи "!". З'ясувати, чи є серед символів, що знаходяться між першим і другим "!", пара букв "пе".

2.Надан рядок символів Будемо називати словами групи символів у рядку, що розділені пробілами (одним або декількома) та не мають пробілів у середині. Надрукувати друге слово. За бажанням користувача одержати номер другого символу "*"в ньому ,якщо він є, для цього передбачити кнопку.

3.Перерахувати всі слова заданого речення, що складаються з тих же букв, що і перше слово цього речення. Перевірку двох слів на збіг букв оформити процедурою.

Варіант 19

1. Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від символу "! " і що серед інших символів є хоча

35

б один символ "!".Серед символів , що знаходяться після першого "! ", замінити усі "*" на "+".

2.Надан рядок символів Будемо називати словами групи символів у рядку, що розділені пробілами (одним або декількома) та не мають пробілів у середині . Надрукувати перші два слова . За бажанням користувача одержати в них номер останнього символу "*", для цього передбачити кнопку.

3.Перерахувати всі слова заданого речення, що зустрічаються

уцьому реченні рівно один разом. Перевірку двох слів на розбіжність оформити процедурою.

Варіант 20

1.Надан рядок символів. Відомо, що серед символів є хоча б один символ "! ".Серед символів, що знаходяться до першого "! ", замінити усі "*" на "+".

2.Надан рядок символів. Будемо називати словами групи символів у рядку, що розділені пробілами (одним або декількома) та не мають пробілів у середині. Надру.кувати останне слово. За бажанням користувача повідомити, чи співпадають в ньому перший та останній символи ,для цього передбачити кнопку.

…3. Перерахувати всі слова заданого речення, що зустрічаються

уцьому реченні більше одного разу. Перевірку двох слів на розбіжність оформити процедурою.

Варіант 21

1.Надан рядок символів. Якщо кількість символів "! " більше трьох, замінити усі "*" на "+", інакше - лишити рядок без зміни.

2.Надан рядок символів. Будемо називати словами групи символів у рядку, що розділені пробілами (одним або декількома) та не мають пробілів у середині. Знайти перше слово, що починається з букви "а". За бажанням користувача

36

вилучити з нього всі символи “a”,для цього передбачити кнопку.

3. У заданому реченні знайти всі пари слів, із яких одне є обертанням іншого. Перевірку пари слів на обертання оформити процедурою.

Варіант 22

1.Надан рядок символів. Переставити місцями перший та останній символи.

2.Надан рядок символів. Вилучити з нього всі групи символів “ан”. За бажанням користувача подвоїти всі символи “а”,для цього передбачити кнопку.

3.Надан текст, що складається з 5 рядків. Замінити кожний символ"!" на символ "." Заміну n -го символу строкової змінної символом "." оформити у виді підпрограми.

Варіант 23

1. Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від символу "!" і що серед інших символів є хоча

б один символ "!". З'ясувати,

чи є серед символів попередніх

першому ”!”, хоча б дві пари

символів "ат".

2.Надан рядок символів. Будемо називати словами групи символів у рядку, що розділені пробілами (одним або декількома) та не мають пробілів у середині . Надрукувати друге слово . За бажанням користувача одержати в ньому номер першого символу "д", для цього передбачити кнопку.

3.Відредагувати текст, що складається з n рядків у такий спосіб: видалити в кожному рядку всі символи, розташовані між круглими дужками "(" і ")", і самі дужки. Редагування рядка виконувати у підпрограмі.

37

Варіант 24

1.Надан рядок символів. Лишити послідовність без змін, якщо до неї не входить "*", інакше кожний символ "/" замінити на кому.

2.Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від пробілу " і що серед інших символів є хоча б один пробіл. . Надрукувати підрядок символів до пробілу. За бажанням користувача в підрядку вилучити всі символи “а”,для цього передбачити кнопку.

3.Щоб зашифрувати текст, записаний за допомогою російських букв, його можна переписати, замінивши кожну букву іншою, що міститься безпосередньо за нею за алфавітом (буква "я" заміняється на букву "а"). Скласти програму для шифровки тексту, оформивши у виді підпрограми шифровку одного символу.

Варіант 25

1.Надан рядок символів. Лишити послідовність без змін, якщо до неї не входить символ "*", інакше кожний символ "+", що передує першому входженню символу "*", змінити на “*“.

2.Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від пробілу " і що серед інших символів є хоча б один пробіл. Надрукувати підрядок символів до пробілу. За бажанням користувача замінити у підрядку всі малі букви великими, для цього передбачити кнопку.

3.Скласти підпрограму "стискування" вихідної послідовності символів за таким алгоритмом: кожна послідовність, що складається з декількох однакових символів, замінюється одним таким символом.

Варіант 26

1. Надан рядок символів. Лишити послідовність без змін, якщо

38

до неї не входить символ "*", інакше кожний символ "+", що передує першому входженню символу "*", подвоїти.

2.Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від пробілу " і що серед інших символів є хоча б один пробіл. Надрукувати підрядок символів до пробілу. За бажанням користувача замінити у підрядку всі цифри на символи “*”,для цього передбачити кнопку.

3.Скласти підпрограму, що дозволяє визначити позицію першого входження у заданий рядок якогось символу з другого заданого рядка. Результатом роботи процедури повинна бути - 1, якщо перший рядок не містить жодного символу, що належить до другого заданого рядку.

Варіант 27

1.Надан рядок символів, серед яких є двокрапка. Подвоїти всі символи, що розташовані до першої двокрапки включно.

2.Надан рядок символів. Відомо, що перший символ відрізняється від пробілу " і що серед інших символів є хоча б один пробіл. Надрукувати підрядок символів після першого пробілу За бажанням користувача замінити у підрядку всі символи “a” на символи “*”,для цього передбачити кнопку.

3.Скласти підпрограму, яка з першого заданого рядка видаляє кожний символ, що належить до другого заданого рядку.

Варіант 28

1.Надан рядок символів. Підрахувати, скільки в ньому символів " a " і скільки символів " н " .

2.Надан рядок символів. Відомо, що серед символів є принаймні один "!". .Надрукувати підрядок, який знаходиться між першим та другим знаками оклику (якщо другого символу “!” немає, то підрядок знаходити до кінця рядка). За бажанням користувача замінити в підрядку усі групи букв "aбба" на “Боні М”,для цого передбачити кнопку.

39

3. Надан текст, що складається з 2 рядків. Замінити кожний символ"!" на символ "*" Заміну символу “!” строкової змінної символом "*" оформити у вигляді підпрограми.

Варіант 29

1.Надан рядок символів. Перетворити дану послідовність, замінивши кожний симвл “р” на “д”.

2.Надан рядок символів, серед яких є двокрапка. Надрукувати підрядок символів, розташованих між першою і другою двокрапкою. Якщо другої двокрапки немає, то одержати усі символи, що розташовані після єдиної двокрапки. За бажанням користувача у підрядку групи символів “child” замінити на “i”,для цього передбачити кнопку.

3.Розробити підпрограму, яка складає рядок ,який містить символи першого заданого рядка, що не належать до другого заданого рядка.

Варіант 30

1.Надан рядок символів. Відомо , що в рядку є принаймні дві коми. Знайти номер другої коми.

2.Надан рядок символів. Відомо, що серед символів є принаймні один "!". .Надрукувати підрядок, який знаходиться між першим та другим знаками оклику (якщо другого символу “!” немає, то підрядок знаходити до кінця рядка). За бажанням користувача водвоїти у підрядку усі групи букв "авва",для цього передбачити кнопку.

3.Перерахувати всі слова заданого речення, що складаються з тих же букв, що і перше слово цього речення. Перевірку двох слів на збіг букв оформити процедурою.

40

ЛІТЕРАТУРА

1.Ресельман Боб. Использование Visual Basic 5: Пер.с англ.- k.;М.;Спб.:Издат.дом “Вильямс”,1998.-456 с.

2.Сайлер Брайан, Споттс Джефф. Использование Visual Basic 6. Специальное издание.:Пер.с англ.-М.; Спб.; К.: Печатный дом “ Вильямс”,1999.-832 с.

3.Ананьев А.И., Федоров А.Ф. Самоучитель Visual Basic 6.0.-Спб.;Бхв-санкт-петербург,2000.-624 с.

4.Методические указания и индивидуальные задания по куру “Вычислительная техника и программирование” /Сост. Н.А.Нечипоренко, В.А.Терещенко, А.Ф.Куликов ,Н.И.Белая г.Запорожье: ЗГТУ.1996.-30 с.

5.Бухтияров А.М.,Фролов Т.Д. Сборник задач по программированию на алгоритмических языках.-

М.:Наука,1974.

Підписано до друку 13.02.2003 Формат 60х84 1/16, 2.5 др. арк. Тираж 150 прим. Зам. № 234 69063 м. Запоріжжя, ЗНТУ, друкарня, вул. Жуковського, 64