Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Статистика. Конспект лекций

.pdf
Скачиваний:
223
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
661.47 Кб
Скачать

11

чення конфіденційності інформації при організації офіційної статистики необхідно відмежувати її функції від функцій бухгалтерського обліку, управління (або контролю) на мікрорівні та функції аналізу на макрорівні, що сприятиме підвищенню довіри до статистики. В будьякому випадку для проведення статистичного спостереження потрібна спеціальна правова основа, оскільки навіть при проведенні обстежень з обов'язковим наданням інформації, що характерно для офіційної статистики, позиція статистичного управління по відношенню до респондентів може бути недостатньо сильною.

Діяльність статистичних управлінь в умовах ринкової економіки має подвійний характер. При зборі інформації на мікрорівні органи статистики діють як державні, виступаючи як частина виконавчої влади, при аналізі даних - в ролі науково-дослідних інститутів, конкуруючи з неофіційною статистикою.

Для підвищення ефективності інформації, організації статистичних досліджень необхідно мати уявлення про основних користувачів інформації (рис. 1.3).

Користувачі статистичної інформації

Державні структури:

-міністерства (насамперед ті, що відповідають за економічну політику та виконують спеціальні економічні завдання);

-НБУ;

-органи соціального страхування, праці та соціального забезпечення;

-державні консультативні установи, інститути та ради експертів;

-офіційна статистика, яка є не лише генератором, а й найважливішим споживачем статистичних даних

Недержавні структури:

-комерційні організації, підприємства

йасоціації, а також суспільні установи та організації;

-- наука, освіта

Рисунок 1.3- Користувачі статистичної інформації В сучасних умовах розбудови економіки України перед органа-

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

12

ми державної статистики ставляться завдання задовольнити потреби всіх користувачів статистичної інформації (уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, комерційних та некомерційних організацій, підприємств та приватних осіб) у повній, надійній та об'єктивній статистичній інформації.

При цьому до основних пріоритетів роботи органів державної статистики України, згідно з Програмою реформування державною статистики, прийнятої урядом України в 1998 р., було віднесено: забезпечення підвищення ролі статистки в реалізації державної соціаль- но-економічної політики, прискорення системного реформування національної статистичної системи, подальше її наближення до міжнародних стандартів.

Реалізація названої Програми дала очікувані результати—- державна статистика була в основному адаптована до відповідних міжнародних норм та стандартів з урахуванням особливостей національної ринкової економіки та громадського суспільства. Зокрема результатом цієї Програми стало те, що в 2003 р. Україна офіційно стала 52-ю країною в світі та першою серед країн СНД, яка в змозі підтримувати Спеціальний стандарт щодо поширення даних. Цей стандарт, розроблений Міжнародним валютним фондом, найбільш універсальний та жорсткий серед міжнародних стандартів в сфері статистики. Результатом цього стало приєднання України до ССПД і визначення належного ріння достовірності і якості української статистики, її відповідність міжнародних стандартам.

Одним із найважливіших завдань, що вирішується Держкомстатом, є створення законодавчої бази в сфері статистики, повністю адаптованої до законодавства і ЄС. До пакету законів у сфері статистики належать: Закон України «Про державну статистику», «Положення про Державний комітет статистики України», «Програма розвитку СНР України на період до 2010 року». Закон України «Про індексацію грошових доходів населення», «Концепція розвитку регіональної статистики», Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» та ін. Найбільш відомими фундаментальними статистичними виданнями Держкомстату є „Статистичний щорічник України”, „Україна в цифрах”, „Національні рахунки”, „Праця в Україні”, „Фінанси України”, „Наука та наукова діяльність”, „Транспорт та зв’язок в Україні”, „Сільське господарство в Україні”, „Інвестиції та будівельна діяльність в Україні”, „Інвестиції зовнішньо-

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

13

економічної діяльності”, „Зовнішня торгівля України”, „Населення України”.

ТЕМА 2 СТАТИСТИЧНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ

2.1 Поняття про статистичне спостереження Статистичне спостереження - планомірний, науково-

організований процес збирання даних щодо масових явищ та процесів, які відбуваються в економічній, соціальній та інших сферах життя країни та її регіонів.

Зібрана статистична інформація повинна відповідати таким вимогам: перша вимога — це вірогідність даних, тобто їх відповідність реальному стану. Друга вимога — це повнота даних як за їх обсягом, так і по суті. Третя вимога — своєчасність даних. Четверта вимога — порівнянність даних у часі або у просторі. П'ятою вимогою є доступність даних.

2.2 Форми, види і способи спостереження

На сучасному етапі застосовують три форми спостереження: звітність; спеціально організовані спостереження; реєстри.

Основним джерелом статистичної інформації є звітність. Звітність - це така форма статистичного спостереження, при

якій статистична інформація надходить до статистичних органів та певних відомств від підприємств, фірм, установ у вигляді звітів про підсумки роботи за установленими формами.

Статистична звітність складається на основі даних первинного обліку. Звітність - обов'язкова.

Всі підприємства, фірми, установи систематично її складають і подають у затверджені терміни. Дані, наведені у звітності, повинні бути достовірними, виключати будь-які виправлення.

За частотою подання звітність поділяють на: періодичну (місячну, квартальну, піврічну); річну (підсумки за рік).

За терміновістю подання звіти можуть передаватися: поштою; телетайпом; електронною поштою.

За порядком затвердження розрізняють звітність: зовнішню; внутрішню.

Зовнішню затверджують і збирають органи державної статистики, міністерства і відомства.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

14

Для управління діяльністю в окремих суб'єктах розробляють внутрішню звітність.

Спеціально організовані спостереження - це одержання ста-

тистичних даних під час перепису, обліку, спеціального обстеження, опитування.

Перепис - суцільне або вибіркове спостереження, метою якого є одержання даних про чисельність, склад будь-якого явища на певну дату шляхом запису в статистичний формуляр. Особливість переписів у тому, що вони проводяться одночасно по всій території за єдиною програмою.

Обліки - суцільні спостереження масових явищ, які проводяться шляхом опитування, огляду, документальних записів. Наприклад, реєстрація шлюбів, народжених, померлих, розлучень у РАЦСах.

Спеціальні обстеження - несуцільне спостереження за певною тематикою окремих явищ. Наприклад, обстеження доходів домогосподарств.

Опитування - обстеження думок респондентів. Прикладом може бути опитування учасників презентації фірми, ставлення населення до приватизації землі.

Реєстр - список (перелік) одиниць сукупності досліджуваного об'єкта за певними ознаками, який складається і постійно оновлюється. Прикладом може бути Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України. Це - автоматизована система збирання, накопичення та опрацювання даних про всіх юридичних осіб.

За видами статистичні спостереження розподіляються на суцільні та несуцільні (за ступенем охоплення одиниць). Залежно від часу реєстрації фактів розрізняють поточні, періодичні та одноразові спостереження.

Суцільне статистичне спостереження - спостереження щодо всіх без винятку одиниць сукупності, яка вивчається. Наприклад, звітність, перепис населення.

Несуцільне статистичне спостереження - спостереження за окремими одиницями сукупності, яка вивчається. Є такі види несуцільного спостереження: вибіркове; основного масиву; монографічне; анкетне; моніторинг.

Вибіркове спостереження - обстеження, при якому одиниці сукупності, яка вивчається, відбираються у випадковому порядку. Наприклад, обстеження рівня знань студентів вищих навчальних закла-

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

15

дів.

Основного масиву - обстеження, яке охоплює переважну частину одиниць сукупності, що відіграють визначальну роль. Прикладом може бути обстеження діяльності групи вагомих страхових компаній.

Монографічне спостереження - детальне обстеження окремих одиниць сукупності. Прикладом може бути обстеження стану справ збанкрутілого комерційного банку.

Анкетне обстеження - одержання відповідей на запитання анкет, що розсилаються, роздаються. Наприклад, анкетування клієнтів комерційного банку щодо культури обслуговування; студентів щодо якості викладання спецбанківських дисциплін.

Моніторинг - систематичне спостереження за станом явищ і процесів. Наприклад, моніторинг бюджетів пенсіонерів, рівня валютних курсів у пунктах обміну валюти.

За ознакою часу статистичні спостереження поділяють на поточне, періодичне, одноразове.

Поточне - систематична, безперервна реєстрація фактів у міру їх виникнення (реєстрація народжень, смертей, шлюбів, розлучень, облік випуску, збуту, реалізації продукції).

Періодичне - обстеження через рівні, як правило, проміжки часу (складання звітів).

Одноразове - спостереження в міру виникнення потреби в дослідженні явища (обстеження думки населення щодо приватизації землі).

Залежно від способу одержання даних статистичне спостереження поділяється на: безпосереднє; документальне; опитування.

Безпосередній спосіб - реєстрація даних на основі безпосереднього огляду, переліку, зважування. Прикладом може бути облік готівки в банку, товарних залишків на складах.

Документальний спосіб - обстеження за даними документів первинного обліку. Наприклад, при складанні статистичної звітності.

Опитування - запис відповідей респондента на запитання, які є

устатистичному формулярі.

Єтакі способи опитування:

- експедиційний (перепис населення) – спеціально підготовлені реєстратори заповнюють формуляри спостереження і одночасно перевіряють правдивість відповідей на питання;

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

16

-кореспондентський (дослідження ринку товарів і послуг на рівні окремих регіонів) – опитування здійснюють спеціальні дописувачі, які заповнюють формуляри спостереження і одночасно перевіряють правдивість одержаних відповідей ;

-самореєстрація (бюджет сім'ї) – опитування, при якому респонденти самі заповнюють статистичні формуляри. Працівники статистичних органів лише інструктують їх і перевіряють правильність одержаних відповідей.

Опитування може проводитися у формі інтерв’ю. Цей спосіб допускає довільність відповідей респондентів на поставлені питання, з’ясування їх думок.

2.3Програмно-методологічні й організаційні питання

статистичного спостереження

Проведення статистичного спостереження передбачає виконання певної підготовчої роботи, ретельного планування статистичних досліджень. Це дозволяє організувати його таким чином, щоб одержані дані відповідали встановленим вимогам та задовольняли користувачів інформації.

Статистичні спостереження проводяться згідно з планом, який має дві групи питань.

1.Програмно-методологічні питання.

2.Організаційні питання.

До першої групи належать: мета спостереження; об'єкт спостереження; одиниця сукупності; програма спостереження; - форми, види і способи спостереження.

Мета спостереження - отримати статистичні дані, які необхідні для дослідження явища чи процесу. Вона повинна бути чітко та конкретно сформульована, щоб однозначно визначити аспект вивчення досліджуваного об’єкта.

Об'єкт спостереження - сукупність явищ, що підлягають обстеженню (всі комерційні банки України). Чітке визначення суті та меж об'єкта дозволяє запобігти різному тлумаченню результатів спостереження. Для цього застосовуються цензи. Ценз — це набір певних кількісних обмежувальних ознак, за допомогою яких ті чи інші об'єкти відносять до досліджуваної сукупності.

Вивчення об'єкта передбачає виділення в його складі окремих одиниць, які підлягають спостереженню. Об'єкт спостереження як су-

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

17

купність складається з окремих одиниць Одиниця сукупності - первинний елемент об'єкта, що є носієм

ознак, які підлягають реєстрації (кожний студент під час обстеження успішності). Одиницею сукупності може бути підприємство, людина, факт, предмет, процес тощо.

Одиниця спостереження - первинна одиниця, від якої отримують інформацію (кожна людина, яка висловлює свою думку під час обстеження з тих чи інших питань). Від правильного визначення одиниці спостереження залежить повнота реєстрації досліджуваного об'- єкта. Наприклад, при проведенні перепису населення одиницею спостереження може бути або громадянин, або сім'я, в: той час як об'єктом спостереження є населення.

Від одиниці спостереження слід відрізняти звітну одиницю. Звітна одиниця — це джерело інформації, тобто елемент сукупності, від якого мають одержати відомості про одиниці спостереження.

Але найважливішою та найвідповідальнішою частиною статистичного спостереження є його програма.

Програма спостереження - перелік запитань, на які слід дістати відповіді в результаті спостереження. Вона складається згідно з метою спостереження, з урахуванням об'єкта.

Для реалізації програми статистичного спостереження розробляється статистичний інструментарій. Статистичний інструментарій

— це набір статистичних формулярів, а також інструкцій і роз'яснень щодо проведення спостереження, реєстрації даних.

Відповіді на запитання програми записують у документі встановленої форми, який називається статистичним формуляром. У першій частині статистичного формуляра зазначають назву статистичного спостереження, назви організацій, які його проводять, а також вказують, ким і коли затверджено формуляр даного зразка (для якого спостереження). В адресній частині вказую адресу обстежуваних (опитуваних) одиниць спостереження, а у формах звітності також зазначають, коли і куди треба висилати звітність; у цій частині також відображаються підписи відповідальних за якість наданої інформації осіб.

Статистичними формулярами є: звіти; переписні та опитувальні листки; бланки документів; анкети.

Забезпечити правильні відповіді на поставлені в статистичному формулярі питання допомагає інструкція. Інструкцією називають сукупність роз’яснень і вказівок щодо програми статистичного спосте-

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

18

реження, інструкція є одним з найважливіших документів, який місіть вказівки про те, як розуміти те чи інше питання, як записані відповідь на нього (або як правильно заповнити форму звітності). Крім того, інструкція може містити роз'яснення щодо організації статистичного спостереження та постановки окремих питань тощо.

До організаційних питань спостереження належать: органи спостереження; місце спостереження; час спостереження; час проведення (період) спостереження; комплекс підготовчих робіт.

Органи спостереження.

1.Державний комітет статистики України та його регіональні відділення проводять державні обстеження на макрорівні.

2.Статистичні відділи міністерств і відомств проводять державні обстеження локального та тематичного характеру.

3.Спеціальні інститути, агентства, міжнародні організації проводять обстеження, що ґрунтуються на вивченні суспільної думки або мотивації та оцінок окремих суб'єктів суспільно-економічного життя.

4.Аналітичні відділи окремих економічних структур (підприємств, організацій, фірм, банків, бірж, страхових кампаній тощо) проводять обстеження на мікрорівні, які мають маркетингове або контролююче спрямування.

Наступним питанням є обґрунтування місця спостереження. Місце спостереження - пункт, в якому перебуває одиниця спо-

стереження і реєструються дані (банк, квартира).

Для забезпечення вірогідності та своєчасності інформації слід вирішити питання часу та періоду спостереження.

Час спостереження (об’єктивний час) - час, до якого належать дані спостереження.

Час проведення (період) спостереження (суб’єктивний час) -

час, протягом якого реєструються дані (10 днів).

В організаційному плані визначаються джерела та способи одержання даних в процесі спостереження.

Рішення щодо вибору джерела статистичної інформації приймається органами державної статистики самостійно, з урахуванням якості і своєчасності подання інформації, витрат, а також обов'язків, які виникають у зв'язку з цим у респондентів.

Проведення будь-якого статистичного спостереження потребує відповідного матеріально-технічного забезпечення: обчислювальної та множувальної техніки, транспортних засобів, засобів друкування, ста-

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

19

тистичного інструментарію та рекламних носіїв.

З метою одержання вірогідних даних в плані спостереження передбачаються заходи з перевірки повноти охоплення всіх одиниць спостереження, організації перевірки роботи осіб, які задіяні в проведенні обстеження та порядок прийому від них зібраних матеріалів.

2.4 Контроль матеріалів спостережень

Проведення спостереження може супроводжуватися появою помилок. Статистичні дані повинні бути настільки точні, наскільки це потрібно для цілей аналізу та наскільки це може бути виправданим з точки зору витрат. Помилки, які виявляють в процесі контролю можуть бути різні за походженням та дією.

Помилки збирання даних можуть бути наслідком: повторного обліку та відсутності обліку з причин поганої організації збирання даних; помилкових відомостей, одержаних від респондентів; помилок репрезентативності (випадкові помилки вибіркового спостереження або систематичні помилки інших видів несуцільного спостереження). Помилки репрезентативності (представлення) пов'язані з тим, що обстежувана сукупність не досить точно відображує (репрезентує) всю сукупність в цілому. Про ці помилки докладніше йдеться в розділі 11 «Вибіркове спостереження».

Помилки оброблення даних виникають під час їх кодування, передачі та в результаті інших причин цього етапу. На етапі аналізу виникають помилки адекватності (помилки охоплення) та помилки, пов'язані з вибором методу (помилки методу).

Випадкові — це ті помилки, які виникають з випадкових причин (недочув, випадково переставив місцями цифри, записав не в ту графу).

Систематичні помилки зумовлюються причинами, що діють у певному напрямі (наприклад, виникають при округленні значень у більшу чи меншу сторону). Такі помилки потребують коригування у відповідності з особливостями явищ та процесів. Систематичні помилки можуть бути навмисними і ненавмисними.

Навмисні помилки виникають тоді, коли опитувана особа навмисно надає недостовірні дані (це викривлення інформації в звітах, надання недостовірної інформації про доходи, про вік тощо).

До ненавмисних помилок належать помилки, які пов'язані з несправністю вимірювальних приладів, з пропусками в записах та де-

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

20

які інші.

З огляду на розглянуті причини та види помилок особливе місце при проведенні спостереження приділяється контролю. Роль контролю особливо підвищується на сучасному етапі, коли, з одного боку, зростають вимоги до якості інформації, з іншого боку завдяки суцільній інформатизації розширюються можливості його проведення, Традиційно в практиці статистичних досліджень використовують лічильний та логічний контроль. Лічильний контроль передбачає перевірку даних шляхом підрахунків підведення підсумків, складання балансів, перевірки контрольних цифр, показників. Логічний контроль передбачає порівняння даних по одній і тій самій одиниці за різні періоди, перегляд інформації на предмет виявлення логічних помилок (наприклад, людина віком 5 років не може мати вищої освіти).

ТЕМА 3 ЗВЕДЕННЯ ТА ГРУПУВАННЯ СТАТИСТИЧНИХ ДАНИХ

3.1 Суть статистичного зведення Статистичне зведення - упорядкування, систематизація, науко-

ва обробка даних статистичного спостереження.

Зведення є основою для подальшого аналізу статистичної інформації. Перед початком зведення зібрані статистичні матеріали контролюють – виявляють помилки та вживають заходи щодо їх усунення. кінцеві результати зведення представляють у формі статистичних таблиць.

Основне завдання зведення — підвести підсумок, узагальнити результати спостереження так, щоб стало можливим виявити характерні риси й істотні властивості тих чи інших типів явищ, виявити закономірності досліджуваних процесів.

Зведення буває просте і складне.

Просте зведення - підсумовування первинного статистичного матеріалу.

Складне зведення називається групуванням.

Групування - розподіл одиниць сукупності на групи за істотними ознаками.

За організацією робіт розрізняють централізоване і децентралізоване зведення.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]