Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

M04514

.pdf
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
333.16 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЗБІРНИК НАВЧАЛЬНИХ ТЕКСТІВ З КОМПЛЕКСНИМИ ЗАВДАННЯМИ

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ТРАНСПОРТНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ

2014

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

Збірник навчальних текстів з комплексними завданнями для студентів транспортного факультету денної та заочної форм навчання / Укл. О.І Брацун. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2014. – 42 с.

Укладач: О.І.Брацун, старший викладач кафедри загальної мовної підготовки ЗНТУ

Рецензент: Г.С. Онуфрієнко, керівник держбюджетної НДР ДБ 8419 «Мова науки в лінгводидактичному та культурологічному вимірах», доцент, доктор філософії у філологічних науках, доцент кафедри загальної мовної підготовки ЗНТУ

Відповідальний за випуск: ст. викладач, зав. кафедри загальної мовної підготовки К.С. Бондарчук

Затверджено Протокол засідання кафедри

загальної мовної підготовки 5 грудня 2013 №4

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

3

ПЕРЕДМОВА

Пропонований збірник навчальних текстів з комплексними завданнями для студентів транспортного факультету підготовлено відповідно до плану другого етапу держбюджетної теми кафедри загальної мовної підготовки (2009 – 2012) 08419 «Мова науки в лінгводидактичному та культурологічному вимірах». У ньому наведено навчальні тексти українською і російською мовами фахової тематики з транспортої логістики, перевезень на транспорті, експлуатації та ремонту автомобільної техніки, типів автомобілів та

процесових понять.

 

До кожного навчального тексту подано 3 типи

завдань:

докомунікативні, притекстові й комунікативні. Докомунікативні завдання допоможуть майбутнім фахівцям послуговуватися чинними орфоепічними, лексичними, стилістичними, граматичними нормами в сучасному українському професійному мовленні. Притекстові завдання розраховані на безпосередній аналіз змісту тексту відповідно до професійної сфери діяльності. Комунікативні завдання спрямовані на формування і вдосконалення навичок оперування фаховою термінолексикою, редагування та перекладу наукових текстів, використання різних мовних засобів відповідно до комунікативних намірів, складання різних видів планів, конспектів, анотацій тощо. Збірник містить також комунікативний тренінг, який сприятиме виробленню навичок усного спілкування.

Навчальна дисципліна «Українська мова (за професійним спрямуванням)» насамперед скерована на підготовку нового типу фахівця, який повинен вміти узагальнювати та систематизувати знання й навички з української мови, використовувати їх у своїй професійній сфері. Метою курсу є формування комунікативної компетентності студентів, що сприятиме розвитку творчих здібностей майбутніх спеціалістів та дозволить забезпечити конкурентноздатність сучасних фахівців.

Збірник розрахований на самостійну, аудиторну й позааудиторну роботу зі словниками, навчальними посібниками та іншою додатковою літературою, що допоможе вдосконалити професійну мовну компетентність, вільне усне та писемне спілкування та адресований студентам усіх спеціальностей транспортного факультету ЗНТУ.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

4

Текст 1 1.1. Докомунікативні завдання:

1.1.1.Поставте, замість крапок, відповідно до чинних норм правопису пропущені літери, м’який знак чи апостроф, підкресліть їх та обґрунтуйте правилами: ін…ших, україн..с..ка, р..спубліка, використа...я, ґарантуєт..ся, вивче...я, мен..шин, визначаєт..ся, гуманістич..них, всебіч..ному, жи...я, тон..ший.

1.1.2.Розкрийте дужки і запишіть слова, дотримуючись правил чинного правопису: В(в)ерховна Р(р)ада У(у)країни, (у)всебіч..ний, ро(с)звиток, забе(с)зпечує, загал..но/людс..кі, найвищ(шч)і.

1.1.3.Провідміняйте разом з іменником подані дати: 28 жовтня

1989 року, 10 стаття, 1996 рік.

1.1.4.Запропонуйте до наведених слів синоніми: гуманістичний,

статус, вільний, ідеал.

1.2. Притекстові завдання:

1.2.1.Поділіть текст на абзаци, визначте їх кількість і вмотивуйте це.

1.2.2.Передайте зміст тексту одним реченням.

1.2.3.Визначте, до якого функціонального стилю належить поданий текст.

1.2.4.Перепишіть текст, вставляючи орфограми.

28 жовтня 1989 року В(в)ерховна Р(р)ада У(у)країни прийняла закон У(у)країн..с..кої Р(р)адян..с..кої С(с)оціалістичної Р(р)еспубліки «П(п)ро мови в(у) У(у)країн..с..кій РСР», за яким україн..с..кій мові надано статус державної, а мовам усіх ін..ших народів, що населяют.. р..спубліку, ґарантовано вільний ро(с)звиток. Нада...я українс..кій мові статусу державної сприятиме (у)всебіч..ному ро(с)звитку кул..тури україн..с..кого народу, а тим самим здійсне...ю найвищ(шч)их гуманістич..них, загал..но/людс..ких ідеалів. Державною мовою в(у) У(у)країні є україн..с..ка мова. Держава забе(с)зпечує (у)всебіч..ний ро(с)звиток і(й) функціонуван..я україн..с..кої мови в(у) у(в)сіх сферах суспіл..ного жи...я на (у)всій території У(у)країни. В(У) У(у)країні ґарантуєт..ся вільний ро(с)звиток, використа...я і(й) захист російс..кої, ін…ших мов націонал..них мен..шин У(у)країни. Держава сприяє вивче...ю мов міжнародного спілкува...я. Застосува...я мов в(у)

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

5

У(у)країні ґарантуєт..ся К(к)онституцією У(у)країни і(й) визначаєт..ся законом.

1.3. Комунікативні завдання:

1.3.1.Запропонуйте найточніший заголовок до тексту. 1.3.2.Прочитайте уважно текст, дотримуючись правил

інтонаційного передавання змістового навантаження, визначте його головну тезу.

1.3.3.Поясніть різницю між поняттями «національна мова», «держава мова», «міжнародна мова».

1.3.4.Підотуйтеся до діалогу (полілогу) за змістом тексту. 1.3.5.Знайдіть у тексті фрагмент, який є у 10 статті Конституції

України (1996р.).

1.3.6.Передайте повний зміст 10 статті Конституції України

(1996р.).

Текст 2 2.1.Докомунікативні завдання:

2.1.1.Запишіть складні слова разом, окремо або через дефіс і поясніть їх правопис: макро/логістика, внутрішньо/заводський, локально/структурний, між/галузевий, мікро/логістика, вантажно/розвантажувальні, транспортно/складські, авіа/транспортабельний, під/система.

2.1.2.Запропонуйте до поданих слів іншомовного походження синоніми: інтеграція,інформація, локальний, оптимізація, проблема, раціональний, структура,сфера, система, функція.

2.1.3.Випишіть із групи наведених слів, терміни іншомовного походження, обґрунтуйте їх правопис: вид,постачання,принцип,

підприємство, персонал, послуги,потік,процес, сфера, фірма.

2.1.4.Умотивуйте й розставте розділові знаки в наведеному фрагменті тексту, визначаючи межі речення: Мікро/логістична система вирішує питання в межах окремих функціональних елементів логістичної системи так у межах підприємства інтегруються процеси планува..я виробни..тва продукції та її ..буту

..дійснюються оптимізація транспортно/складських та вантажно/розвантажувальних робіт контролював..я матеріального потоку що надходить на підприємство обробляєт..ся там і залишає це підприємство а також інформаційного потоку що супрово..ує його

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

6

такі мікро/логістичні системи іноді називають внутрішньо/виробничими до них належать і великі автоматизовані транспортно/складс..кі комплекси (ТСК) виробнича логістика розглядає рац..ональну структуру виробничого підприємства різноманітних технічних засобів склад обслуговуючого персоналу та його функції організацію служби матеріально/технічного забезпече..я та ..буту готової продукції принцип взаємодії цих елементів виробничої логістичної системи є визначальним при її побудові.

2. Притекстові завдання:

2.2.1.Прочитайте текст, дотримуючись правил інтонаційного передавання змістового навантаження, та вставте пропущені букви і розділові знаки.

2.2.2.Поясніть, як досягається цілісність і зв’язність цього тексту та які мовні засоби для цього задіяно.

2.2.3.Запишіть 5-7 ключових слів та словосполучень.

У сучасних умовах розрізняють два рівні логістики: макро/логістика, завданням якої є ро..гляд глобальних проблем управління матеріальними та інформаційними процесами, та мікро/логістика, яка вивчає локальні проблеми управління матеріальними та інформаційними потоками на внутрішньо/заводському рівні.

Макро/логістика охоплює між/галузеві проце….и, тобто логістичні проце…и між різноманітними фірмами, транспортом, пос..р..дниками зі складува..я та зберіга..я. Може охоплювати проце..и, пов..язані з виробництвом, транспортував..ям, нада..ям різних видів послуг.

Мікро/логістика — внутрішньо/виробнича логістика, що пов..язана з нормальним функціонував..ям конкретної фірми. Слід розрізняти логістику як а) господарський проце…; б) функцію управління; в) науку.

Мікро/логістика, в свою чергу, поділяється на три вид..: 1) логістика, пов..язана із заготівлею чи закупівлею товарів (заготівельна логістика); 2) виробнича логістика; 3) логістика, що спеціалізується на реалізації продукції (розподільча логістика). Усі ці види логістики обов..язково передбачають наявність логістичного інформаційного потоку, що включає надходження да..их про матеріальний потік, їх

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

7

переда..я, обробку та систематизацію з наступним поданням готової інформації. Якщо в рамках логістичної системи інтегруються функції постача..я, виробництва, ..буту, ро..поділу і транспортував..я, спожива..я і ринку, система має назву макрологістичної.

Таким чином, можна уявити сфери і функції мікро/логістики. Вони полягають у наступному: виробництво — планува..я виробничих завдань з детальним розкладом випуску виробів, ро..поділ плану випуску продукції за виробничими дільницями підприємства, контроль за якіст..ю праці; переробка вантажів, що транспортуються — управління запасами, переміще…я, зв..язок, організація інформаційних потоків, пакува…я виробів, їх зберіга..я, складува..я, вантажно/розвантажувальні операції та комплектація партії вантажів; маркетинг — вивче..я ринку, організація служби постача..я, фінансува..я та розрахунки, матеріальне заохоче..я; спожива..я—проектува….я замовлень на постача..я продукції, складува..я запасів, постача..я споживачів, фінансува..я замовлень.

Мікро/логістична система вирішує питання в(у) межах окремих функціональних елементів логістичної системи так в(у) межах підприємства інтегруються проце..и планува..я виробництва продукції та її ..буту здійснюються опт..мізація транспортно/складських та вантажно/розвантажувальних робіт контролював..я матеріального потоку що надходить на підприємство обробляєт..ся там і залишає це підприємство а також інформаційного потоку що супрово..ує його такі мікро/логістичні системи іноді називають внутрішньо/виробничими до них належать і великі автоматизова..і транспортно/складські комплекси (ТСК) виробнича логістика розглядає рац..ональну структуру виробничого підприємства різноманітних технічних засобів склад обслуговуючого персоналу та його функції організацію служби матеріально/технічного забезпече..я та ..буту готової продукції принцип взаємодії цих елементів виробничої логістичної системи є визначальним при її побудові.

Повною мірою потенційні можливості рац..оналізації виробничих проце..ів у межах логістичної системи можуть бути використані тільки тоді, коли вдається з..єднати в інтегровану систему окремі її під/системи. Йдеться про гнучкий виробничий модуль з під/системами виготовле..я та розподілу готової продукції, її складува…я та експедирував…я ( Кальченко А. Г.).

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

8

2.3. Комунікативний блок завдань:

2.3.1.Запропонуйте найточніший варіант заголовку до цього тексту.

2.3.2.Визначте, до якого функціонального стилю належить

поданий текст, проаналізуйте його стильові ознаки.

 

2.3.3.Складіть питальний план тексту.

 

2.3.4. Поясніть поняття «раціоналізація»,

«раціональний»,

«ірраціональний».

 

Текст 3

 

3.1.Докомунікативні завдання:

3.1.1.Поставте наголос у словах: ознака, завдання, питання,

показник, кілограми, кілометри, міліметри, автопоїзди, також, мабуть, річковий, видобувний, в’ючний, озерний, гужовий.

3.1.2. Розкрийте дужки і запишіть за чинними нормами слова,

поясніть їх правопис: (не)виробничі, (не)виробляючи,(не)здатний, (в)у процесі, (не)можливий, (в)уцілому.

3.1.3.Запишіть іменники у формі родового відмінка однини та множини, поясніть правопис флексій: транспорт, комплекс, галузь,

область, перевезення, споживач, собівартість, регіон.

3.1.4.Умотивуйте й розставте розділові знаки в наведеному реченні: (Не)виробляючи безпосередньо матеріальної продукції вантажний транспорт є четвертою галлу….ю матеріального виробництва після видобувної переробної промисловості і сільського господарства.

3.2. Притекстові завданння:

3.2.1.Спрогнозуйте за заголовком, про що йдеться у тексті. 3.2.2. Передайте основний зміст тексту одним складним

реченням.

3.2.3.Прочитайте текст, дотримуючись правил інтонаційного передавання змістового навантаження, та вставте пропущені букви і розділові знаки.

3.2.4.Запишіть 5-7 ключових слів та словосполучень.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

9

Транспорт — одна з найбільш важливих галуз…. народного господарства України. Він забе..печує виробничі і (не)виробничі потреби матеріального виробництва, (не)виробничої сфери, а також населе….я в усіх видах перевезень.

Виділяють такі види транспорту: наземний (залізничний, автомобільний, трубопровідний, гужовий, в..ючний), водний (морський, річковий, озерний), повітряний і електро….ий. За функціональними особливостями транспорт поділяється на вантажний та па..ажирський. Це зв..язано з тим, що транспорт виступає необхідною передумовою функціонував….я як матеріального виробництва, так і сфери обслуговува….я, в(у) тому числі па…ажирських перевезень.

Па…ажирський транспорт є галлу….ю (не)виробничої сфери і належить до інфра/структурних галуз…. Вантажний транспорт

— галузь виробничої інфра/структури. (Не)виробляючи безпосередньо матеріальної продукції вантажний транспорт є четвертою галлу….ю матеріального виробництва після видобувної переробної промисловості і сільського господарства. Жодна з названих трьох основних галуз…. матеріального виробництва (не)здатна функціонувати без транспортного забе..печення. Продукт тільки тоді готовий до спожива..я, коли він доставле…ий до споживача.

З одного боку, транспорт є (не)одмінною умовою функціонування самого виробництва, де він ..дійснює доставку сировини, паливно/енергетичних ресурсів, комплектуючих, устаткува..я і т. п., а з ін…шого — доставляє готову продукцію до споживача. Таким чином, (в)у проце..і виробництва готової продукції транспорт істотно впливає на її собівартість, а звідси — на ефективність і ціну. Змен..ше..я транспортної складової у собівартості виробленої продукції сприяє підвище….ю ефективності виробництва. Змен..шити транспортні затрати можна як за/рахунок підвище….я функціонува…я транспорт.., заміною одного виду ін..шим, більш ефективним для перевезе….я да….ої продукції, так і шляхом удосконале….я тер..торіальної організації виробництва, що змен..шить транспортні витрати для доставки сировини, паливно/енергетичних ресурсів, устаткува…я, готової продукції.

Транспорт є необхідною умовою спеціалізації і комплексного розвитк.. народно/господарських комплексів регіонів, формува…я ТВК як локального, так і районо/утворюючого значе….я.

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com

10

Він сприяє суспільному тер..торіальному поділу праці, формува…ю зв..язків між населеними пунктами та (у)всередині їх. Без транспорт.. (не)можлива інт..грація України у загально/світову економічну систему. Це потребує модернізації старих та будівництва нових транспортних магістрал.. міжд..ржавного значе…я.

За призначенням виділяють транспорт загального користува…я, відомчий та особистого призначе…я.

Окремі види транспорт.. не функціонують ізольовано. Виконуючи спільну функцію по забе..печенню народно/господарського комплекс.. вантажними і па..ажирськими перевезе….ями, різні види транспорт.. формують між собою тісні взаємозв..язки. В(У)наслідок цього складається транспортна система, яка розвивається у взаємодії з усім народно/господарським комплексом країни. Транспортна система являє собою тер..торіальне поєдна….я шляхів сполуче….я, технічних засобів транспорт.. і служби перевезень, які об..єднують (у)всі види транспорт.. і (у)всі ланки транспортного процес.. у їх взаємодії і забе..печують успішне функціонува…я народно/господарського комплекс.. країни в(у)цілому.

Роботу транспортної системи забе..печує транспортна інфра/структура, що включає в себе шляхи сполуче…я, рухомий склад, вантажно/розвантажувальне господарство транспортних та ін..ших підприємств і організацій, які здійснюють навантаже….я, розвантаже….я і перевалку вантажів (що перевозяться всіма видами транспорт..), а також засоби управлі….я і зв..язку, різноманітне технічне обладна….я ( за Дорогунцовим С.І.).

3.3. Комунікативні завдання:

3.3.1. Запропонуйте найоптимальніший заголовок тексту. 3.3.2.Складіть питальний та тезовий плани тексту. 3.3.3.Назвіть види транспорту.

3.3.4.Поясніть поняття «пасажирський транспорт», «вантажний транспорт».

PDF created with pdfFactory Pro trial version www.pdffactory.com