Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

I.Информ. Программирование языком VB(кр1)

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
409.81 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ТА ЗАВДАННЯ до контрольної роботи №1

за темою „Програмування мовою Visual Basic”

з дисциплін “Інформатика”, “Обчислювальна техніка та програмування”

для студентів технічних спеціальностей заочної форми навчання і завдання до самостійних занять для студентів денної форми навчання

2006

2

Методичні вказівки та завдання до контрольної роботи №1 за темою „Програмування мовою Visual Basic” з дисциплін “Інформатика”, “Обчислювальна техніка та програмування” для студентів технічних спеціальностей заочної форми навчання і завдання до самостійних занять для студентів денної форми навчання / Укл. Л.О. Пархоменко . - Запоріжжя: ЗНТУ, 2006. – с. 66.

Містить індивідуальні завдання, теоретичні відомості та приклад виконання контрольної роботи з курсів “Інформатика” і “Обчислювальна техніка і програмування” для студентів технічних спеціальностей заочної форми навчання.

Укладач:

Пархоменко Л.О., доцент

Рецензент:

Біла Н.І., доцент

Експерт:

Шумілов А.О., к.т.н., доцент

Відповідальний за випуск

Корніч Г.В., професор

Затверджено на засіданні кафедри обчислювальної математики,

протокол № 17 від 15.06.2006.

 

3

 

 

ЗМІСТ

 

 

Вступ..........................................................................................

4

1

Знайомство з середовищем візуального проектування

 

 

Visual Basic …………………………………………………...5

2

Використання властивостей, методів і подій у Visual Basic.10

3

Вибір варіанту завдання………………………………….......11

4

Вказівки до виконання завдань контрольної роботи…….…12

4.1Завдання 1…………………………………………………12

4.1.1Коротки теоретичні довідки……………………........12

4.1.2Приклад виконання завдання………………………..15

4.2Завдання 2………………………………………………….20

4.2.1Коротки теоретичні довідки……………………........20

4.2.2Приклад виконання завдання………………………..23

4.3Завдання 3………………………………………………...30

4.3.1Коротки теоретичні довідки…………………….......30

4.3.2Приклад виконання завдання……………………….32

4.4Завдання 4………………………………………………...36

4.4.1Коротки теоретичні довідки……………………......36

4.4.2Приклад виконання завдання………………………37

5 Варіанти контрольних завдань……………………………..43

5.1 Завдання 1……………………………………………...43

5.2 Завдання 2……………………………………………...52

5.3 Завдання 3……………………………………………...56

5.4 Завдання 4……………………………………………...60

6 Екзаменаційні питання……………………………………..64

Література…………………………………………………..66

4

ВСТУП

Дані методичні вказівки містять теоретичні відомості о середовище візуального проектування Visual Basic та 4 завдання з розділу «Програмування мовою Visual Basic» з дисциплін “Інформатика”, “Обчислювальна техніка та програмування” і мають на меті допомогти студентам самостійно сформувати і розвити уміння і навички в застосуванні теоретичних знань по розділу «Програмування мовою Visual Basic» на практиці.

Контрольна робота №1 складається з 4 завдань. Завдання приведені по наступних темах:

-“Програмування операцій введення/виведення та розгалужень”;

-“Програмування циклічних алгоритмів”;

-“Виконання операцій з одновимірними масивами”;

-“Виконання операцій з двовимірними масивами”;

Передбачається, що усі завдання виконуються мовою Visual Basic. Перед виконанням завдань необхідно створити певну теоретичну базу шляхом вивчення граматики та засобів мови програмування, використовуючи підручники та посібники, що наведені у кінці цього методичного видання.

Вимоги що до оформлення звіту про контрольну роботу. Контрольну роботу студент оформляє у формі звіту, в якому

міститься:

1)Титульний лист .

2)Умова завдання.

3)Рішення завдання: процедура підготовки задач до рішення на ЕОМ містить у собі кілька основних етапів

I етап. Математичний опис рішення задачі; II етап. Блок-схема алгоритму рішення задачі;

IІІ етап. Складання програми мовою Visual Basic; ІV етап. Результати розрахунку.

5

1 ЗНАЙОМСТВО З СЕРЕДОВИЩЕМ ВІЗУАЛЬНОГО ПРОЕКТУВАННЯ VISUAL BASIC (VB)

Однією з найпоширеніших мов програмування серед сучасних мов високого рівня, що використовуються в ПК, є мова Visual Basic.

Слово Visual означає, що за допомогою цієї мови реалізовано візуальний стиль програмування. Це – зовсім новий стиль, за якого програми не пишуть, а проектують. Перед тим, як почати набирати перший рядок коду, створюється інтерфейс, тобто проектується зовнішній вигляд робочого середовища, з яким працюватиме користувач ПК.

Одним із компонентів системи Visual Basic є інтегроване середовище-оболонка, що включає вбудований редактор тексту, систему інформаційної контекстуальної допомоги, трансляторкомпілятор, компонувальник і налагоджувач програм, а також елементи призначеного для користувача інтерфейсу.

Безпосередня взаємодія програміста з інтегрованим середовищем розроблення здійснюється за допомогою засобів керування, розташованих у головному вікні проекту (рис. 1.1).

Знайомство із середовищем візуального проектування Visual Basic, розглянемо на прикладе створення найпростішого додатка.

Перед тим, як створити додаток, запустить Visual Basic. У діалоговому вікні New Project (Створити проект) виберіть тип створюваного проекту – Standard EXE. Перед вами виникне Visual Basic IDE (Integrated Development Environment – інтегроване середовище розробки). На рис.1.1 представлені основні елементи середовища.

Створимо додаток, побудований з використанням двох елементів керування кнопкою команди (CommandButton) і одного елемента керування полем тексту (ТехtВох). Якщо вам не сподобається створений додаток, можна модифікувати інструкції так, щоб вони відповідали вашим запитам. Щоб створити графічний інтерфейс користувача для вашого додатка, виконаєте наступне:

1. Якщо ви забули, яка з піктограм панелі елементів представляє елемент керування кнопкою команди (CommandButton), скористайтеся тим, що Visual Basic пропонує вам невеликі вікна підказок, коли ви розміщуєте покажчик миші на піктограми в панелі елементів.

2. Двічі клацніть на піктограмі CommandButton у панелі елементів. У результаті у вікні форми з'явиться кнопка команди (рис. 1.2).

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

Рядок меню

Панель інструментів Вікно властивостей

Панель елементів

 

 

Вікно форми

 

 

 

 

 

 

 

керування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вікно структури проекту

Рисунок 1.1 - Інтегроване середовище розробки

3.Перемістить покажчик миші у вікно форми. Натисніть і утримуйте в натиснутому стані основну кнопку миші, коли покажчик буде знаходитися на кнопці команди у вікні форми, а потім перетягнете кнопку команди туди, де ви хотіли б її бачити у формі. (Звичайно основною кнопкою миші є її ліва кнопка).

4.Щоб додати ще одну кнопку команди, знову зверніться до панелі елементів і знову двічі клацніть на піктограмі СоmmаndВutton. У формі з'явиться ще одна кнопка команди. Перш ніж зробити це, не забудьте пересунути першу кнопку з центра форми до краю, інакше ви не побачите нову кнопку.

5.Перемістите другу кнопку в те місце у формі, де ви хотіли б її бачити.

7

Рисунок 1.2 - Командна кнопка у вікні форми

6. Щоб додати у форму поле тексту, двічі клацніть на піктограмі TextBox у панелі інструментів. Подібно кнопкам команд, що з’явились раніше, у центрі форми тепер з'явиться поле тексту.

Ви тільки що створили свій перший графічний інтерфейс користувача. Щоб запустити програму, виберіть Start з меню Run чи натисніть клавішу F5. У рядку заголовка Visual Basic IDE з'являється слово run, що вказує на те, що ваша програма знаходиться в режимі виконання. Клацнувши на кожній із двох кнопок, ви побачите, що вони натискаються і відпускаються. А якщо ви клацніть у поле тексту, з'явиться миготливий курсор. Щоб припинити виконання програми, виберіть End з меню Run.

Щоб програма могла робити що-небудь корисне, додайте в неї код після елементів керування. Код – це список інструкцій, написаних мовою програмування Visual Basic. У нашому випадку програма повинна виконувати наступне: якщо користувач клацне на лівій кнопці, у полі тексту повинний з'явитися визначений набір слів; якщо користувач клацне на правій кнопці, у полі тексту повинний з'явитися

8

інший визначений набір слів. Щоб змусити програму поводитися необхідним образом, зробіть наступне:

1.Помістите покажчик миші на першій кнопці команди і двічі клацніть на ній. З'явиться вікно редагування коду, у якому два рядки програми – заголовок процедури і кінець процедури - уже проставлені. Процедура ця буде обробляти подію – натискання на командну кнопку. Вставьте між рядками новий рядок, що буде в текстове вікно виводити потрібне повідомлення. Остаточно у вікні редагування коду повинно бути наступне:

Private Sub Command1_Click()

Text1.Text = “Усім привіт!“

End Sub

2.Закрийте вікно редагування коду.

3.Подвійним щигликом на другій кнопці команди у формі відкрийте вікно редагування коду для цієї кнопки команди. У цьому вікні наберіть:

Text1.Text = “Усім до побачення! “

4.Закрийте і це вікно редагування коду.

5.Переведіть свою програму в режим виконання, вибравши Start з меню Run.

Під час виконання програми клацніть на першій командній кнопці. У результаті в поле тексту з'явиться текст, що ви зв'язали з першою кнопкою. Тепер клацніть на другій командній кнопці. Текст у поле тексту змінився. Зупините виконання програми.

Однієї з приємних особливостей Visual Basic є те, що тут велика частина важкої роботи з програмування для Windows робиться за вас. Visual Basic полегшує вам задачу, автоматизуючи велику кількість дій, що часто виконуються в процесі програмування для Windows .

Тепер поліпшимо інтерфейс вашої програми. Програма стала б більш зручної, якби написи на кнопках команд відповідали їх призначенню. Щоб змінити напису на кнопках команд, зробіть наступне.

1. Переконайтеся, що програма знаходиться в режимі проектування. Якщо потрібно, виберіть End з меню Run.

9

Клацніть на кнопці команди, на якій ви хотіли б змінити напис. Зверніть увагу на те, що після щиглика навколо кнопки з'явилося вісім маленьких квадратиків. Це означає, що даний елемент керування виділений.

2.Перейдіть у вікно властивостей (Properties – Command1). Переконайтеся, що в ньому обрана вкладка Alphabetic (Сортування за алфавітом). У лівій частині вікна властивостей знайдіть властивість Caption (Заголовок).

3.Праворуч від властивості Caption надрукована поточна установка цієї властивості для даного елемента керування (зараз це Command1). Подвійним щигликом підсвітить її.

4.Коли властивість Caption виявиться підсвіченою, у правом його стовпці надрукуйте текст нового напису: Сказати “привіт”. Зверніть увагу на те, що напис на кнопці команди змінився відповідно до того, що ви тільки що надрукували.

5.Повторіть ці кроки для другої командної кнопки, давши їй заголовок: Сказати “до побачення”. Якщо напис занадто довгий, Visual Basic перенесе частину тексту на інший рядок.

Щоб змінити текст у поле тексту, виділіть поле тексту так само, як ви робили це у випадку командних кнопок. Але замість того, щоб змінювати властивість Caption, перейдіть до властивості Text і двічі клацніть у його рядку в стовпці праворуч від імені цієї властивості. Змініть наявний там текст на той, котрий ви хотіли б бачити в поле тексту. Наприклад на Всім.

Тепер змінимо заголовок вікна форми, поставивши замість слова за замовчуванням Form1 текст Коротка розмова. Для цього виділить об'єкт «Форма», клацнувши мишею у вільному полі форми. Потім знайдіть у списку властивостей форми властивість Caption і зміните його на новий текст.

Перейдіть у режим виконання програми, вибравши Start з меню Run. Тепер ваша перша програма виглядає приємніше для користувача.

10

2 ВИКОРИСТАННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ, МЕТОДІВ І ПОДІЙ У VISUAL BASIC

Властивості, методи і події є ключовими елементами об’єктноорієнтированого програмування. Властивості використовуються для того, щоб описати об'єкт. Методи використовуються для того, щоб змусити об'єкт виконати яку-небудь задачу. А програмуючи події, ви визначаєте реакцію на поведінку об'єкта.

Кожен об'єкт у VB має свій власний набір властивостей (число властивостей у різних об'єктів може бути різним), деякі з них є майже

увсіх об'єктах. Найбільш важливі загальні властивості стандартних елементів керування VB: Left, Right, Top, Height, Width, Name, Enabled, Visible, Index, BorderStyle. Кожна властивість має визначені значення. Такі властивості як Left, Right, Top, Height, Width, можна задати за допомогою числових значень, тобто набираєте потрібне число і натискаєте клавішу Enter. Деякі властивості здатні приймати лише визначені значення. Наприклад, властивість Visible (Видимість) має два значення: True і False. Властивість Text може приймати наступні значення: пропонований за замовчуванням текст «порожньо», якщо видалити значення властивості Text, чи текст, уведений із клавіатури. Значення властивостей можна змінювати двома способами: 1) змінюючи значення у вікні властивостей; 2) у програмному коді.

Як і властивості, різні типи об'єктів можуть мати різні методи. Метод являє собою сегмент коду програми, впроваджений в об'єкт. Наступні методи властиві багатьом об'єктам: Drag – обробляє операції перетягнути й опустити; Move – відповідає на запити програми по переміщенню об'єкта; SetFocus – передає фокус об'єкту, визначеному

увиклику методу; ZOrder – визначає спосіб появи об'єкта в його контейнері: перед чи за іншими об'єктами.

Подія відбувається, коли користувач робить з елементом керування яку-небудь дію, наприклад, клацає на кнопці команди (подія Click) або змінює вміст полю чи тексту (подія Change). Подія відбувається і тоді, коли користувач залишає форму чи переходить до використання іншої програми. Для обробки подій необхідно написати відповідний програмний код.