Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

дипломне_практика

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
718.22 Кб
Скачать

21

митися з організацією та технологією механічної обробки (наявність поточних і автоматичних ліній, вигляд і об’єм механічної обробки виливків, дефекти виливків, які виявляються при механічній обробці тощо. Для розширення світогляду та ерудиції студентів екскурсії доцільно проводити не тільки на базі практики, але й на інших підприємствах суміжних галузей, наприклад, у ливарні цехи інших заводів в межах міста, а науково-дослідні та проектно-конструкторські організації.

4 ПРОГРАМА НАУКОВО -ДОСЛІДНОЇ ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ

Протягом перших двох днів студенти повинні пройти інструктаж з техніки безпеки в лабораторії та на своєму робочому місці, ознайомитися з лабораторією, узгодити з керівниками календарний план проходження практики по етапах та вивчити такі питання:

об’єм науково-дослідних робіт, які виконуються науковою установою або лабораторією (кафедрою). Основні напрямки науководослідних робіт і їх економічна ефективність. Основні зв’язки наукової установи з підприємствами;

структура наукової установи, лабораторії, управління та взаємозв’язки з іншими науковими установами. Штатний розклад;

ознайомлення з правилами внутрішнього розпорядку. Основні обов’язки та права посадових осіб: лаборантів, старших лаборантів, техніків, інженерів, старших інженерів, молодших, старших і ведучих наукових співробітників, керівників лабораторією та завідуючих відділами (кафедрами). Оплата праці, форми морального та матеріального заохочення наукових співробітників;

вартість матеріалів, енергії, води, газу і приладів, які використовуються. Кошторис виконання науково-дослідної роботи;

ознайомитися з усім обладнанням і приладами в лабораторії, їх плануванням і вихідними матеріалами;

докладно вивчити літературу за заданою темою не менш, ніж за останні 5 років: монографії, збірники праць інститутів та науковотехнічних конгресів, конференцій та семінарів, статті в журналі «Ме-

22

талл і литье Украины», «Литейное производство», «Giesseri», «Vodern casting», «Fonderie» та інш., реферативні журнали, бюлетені патентів та іншу документацію за рекомендацією керівника;

докладно вивчити існуючі методи та обгрунтувати вибір типової або розробку нової методики дослідження за темою дипломного проекту;

розробити (якщо в цьому є необхідність) ескізний проект установки або приладу для виконання експериментальних досліджень

іприйняти безпосередню участь у виготовленні деталей і монтажних роботах по методиці досліджень;

підготувати необхідні шихтові, формувальні, допоміжні матеріали та сплави, необхідні для виконання експериментальної частини роботи;

замовити та при необхідності прийняти безпосередню участь в придбанні потрібних для виконання дипломного проекту приладів, інструменту та матеріалів, відсутніх в лабораторії.

Опріч загальних правил безпеки в наукових установах, лабораторії, студент повинен ознайомитися з:

правилами техніки безпеки та охорони праці при роботі з різними приладами, установками, механізмами, машинами та інструментами, підйомно-транспортним обладнанням, посудинами під тиском та інш., а також з пальними рідинами, газами, паливом, токсичними речовинами та гранично допущеними концентраціями їх у повітрі та інш.;

засоби захисту від радіоактивних випромінювань, поразка електричним струмом;

нормами освітленості, вентиляцією;

організацією протипожежної безпеки, засобами тушіння пожежі, пожежною сигналізацією та зв’язком;

заходи покращення охорони праці, навколишнього середовища (грунту та атмосфери).

Матеріали, отримані студентами під час переддипломної практики, можуть в подальшому бути використані як для виконання дипломного проекту, так і для підготування доповіді, статті або для інших цілей по узгодженню з керівниками від кафедри та від бази практики.

Заняття під час практики можуть проводитися у вигляді лекцій та семінарів. Для проведення таких занять залучаються найбільш кваліфіковані вчені та співробітники бази практики. Приблизна тематика занять: а) історія науково-дослідної установи та перспективи її розви-

23

тку; б) стан і перспективи розвитку ливарного виробництва; в) стандартизація у ливарному виробництві; г) екологічні проблеми ливарного виробництва; д) патентно-ліцензійна робота та досягнення винахідників бази практики. Для успішного виконання програми практики студенти можуть і повинні користуватися технічною та патентною бібліотеками бази практики.

Для придбання студентами більш повного уявлення про базу практики, а також поширення їх світогляду та ерудиції під час практики проводяться екскурсії до: а) машинобудівних заводів (до лабораторій і ливарних цехів); б) інших науково-дослідних та проектноконструкторських організацій.

Кількість годин, які відводяться на заняття та екскурсії, не повинна перевищувати шести годин на тиждень.

Протягом усього періоду переддипломної практики студенти отримують індивідуальні та групові консультації у керівників від бази практики та кафедри.

5 ЗВІТ З ПЕРЕДДИПЛОМНОЇ ПРАКТИКИ

Звіт складається згідно з програмою практики та включає матеріали, які відображають виконання студентом індивідуальних завдань.

Звіт повинен включати усі розділи, які передбачені програмою. Описи повинні бути стислими, виразними та супроводжуватися цифровими даними, ескізами, схемами, графіками та кресленнями.

Титульний лист звіту оформлюється за визначеною єдиною формою (Додаток А), на титульному листі ставиться печатка бази практики. За титульним листом у звіті розміщується завдання для вивчення виробництва і збирання матеріалів при проходженні переддипломної практики (Додаток Б), далі реферат (Додаток В) і зміст.

Звіт повинно бути написано від руки на аркушах паперу формату А4 ГОСТ 2.301-68 (297×210), ілюстровано схемами, ескізами, графіками та таблицями, які пояснюють текст. Сторінки не обводяться рамками, поля не відділяються рисою. Розміри полів: лівого 35 мм, правого – не менше 10 мм, верхнього – 25 та нижнього – не менше 20 мм. Об’єм звіту – 50-60 сторінок рукописного тексту. Нумерація сторінок звіту наскрізна від титульної сторінки до останнього аркуша додатків. Номер сторінки ставиться у верхньому правому ріжку та не

24

обводиться рамкою. Сторінки, які зайняті таблицями та ілюстраціями, включаються у наскрізну нумерацію.

Звіт з виробничої переддипломної практики повинен вміщувати наступні розділи.

Титульний лист (Додаток А).

Завдання на переддипломну практику (Додаток Б). Реферат (Додаток В).

Вступ.

1 Загальні відомості про завод.

2 Загальні відомості про ливарний цех.

3 Виробнича програма ливарного цеху. Режим роботи та фонди часу. 4 Основні виробничі підрозділи.

5 Допоміжні підрозділи.

6Адміністративно-технічні підрозділи.

7Внутрішньо-цеховий транспорт.

8Контроль і виправлення браку.

9Організаційна структура та управління цехом, економіка та планування виробництва.

10Охорона праці, навколишнього середовища, пожежна безпека.

11Планування цеху, архітектурно-будівельні особливості цеху, адміністративно-побутові приміщення.

12Індивідуальне завдання технологічної частини.

13Індивідуальне завдання конструкторської частини.

Висновки. Література. Додатки

Звіт з науково-дослідної переддипломної практики повинен вміщувати наступні розділи.

Титульний лист.

Завдання на переддипломну практику. Реферат.

Вступ.

1Загальна характеристика інституту (лабораторії, кафедри).

2Стан питання та постановка завдання.

3Методика проведення експерименту та обробки експериментальних даних.

4Результати експерименту.

5Організаційно-економічні показники.

25

6 Техніка безпеки та охорона праці. Висновки.

Література. Додатки.

Розділи звіту нумерують арабськими цифрами в межах усього звіту. Кожний розділ починається з нової сторінки без вставних аркушів з найменуванням розділу. Найменування розділів повинні бути стислими та виділятися на фоні тексту в виді заголовків. Перенесення слів в заголовках не допускаються. Рядок, який іде слідом за назвою розділу, починається на 15 мм нижче назви розділу.

Розділи можуть поділятися на підрозділи. Номер і назву підрозділу пишуть малими літерами. Перенесення в назвах підрозділів не допускаються. Після назви підрозділу крапка не ставиться. Назву підрозділу пишуть на 15 мм нижче попереднього рядка.

Цифровий матеріал необхідно оформлювати у вигляді таблиць. Кожна таблиця повинна мати номер і тематичну назву. Таблиці нумеруються арабськими цифрами в межах розділу.

Ілюстрації, які розміщені в віті, іменують рисунками і нумерують в межах розділу (наприклад «рис. 4.2»). Ілюстрації можуть мати найменування та пояснюючі дані (наприклад, розшифровку позицій на малюнку та інш.). Найменування розміщують над ілюстрацією, пояснюючі дані – під нею. Номер ілюстрації розміщують нижче пояснюючих даних. Якщо малюнок запозичений, тоді обов’язково вказують у квадратних дужках номер джерела за списком літератури, розташованим наприкінці звіту.

До списку літератури включають тільки ті джерела, на які зроблена посилання в тексті, а найменування джерел розташовують в порядку появи посилань в тексті.

Додатки оформлюються як продовження звіту. В додатках розміщують креслення, технологічні карти та інші заводські матеріали. Додатки нумерують буквами, а нижче слова «Додаток....», який розташований посередині, розміщують тематичну назву додатку, яку іменують як заголовок та наводять в змісті.

В звітах повинна бути коротко та конкретно описана робота, яка особисто виконана студентом. Мова повинна бути ясною і точною, речення – по змозі короткими.

Аркуші звіту повинні бути переплетеними (зшитими).

26

6 ФОРМИ І МЕТОДИ КОНТРОЛЮ

В університеті та на базі практики використовується система поточного та підсумкового контролю виконання студентамипрактикантами окремих розділів і всієї програми практики в цілому. Контроль виконується керівниками практики від кафедри та бази практики.

Режим праці студентів на базі практики визначається затвердженим календарним графіком.

Студент повинен вести щоденник з практики, в який вносяться поточні записи: необхідні цифрові матеріали, зміст лекцій та бесід, ескізи, зарисовки тощо. Звіт складається в міру накопичування матеріалу, який вноситься до щоденника щодня, і остаточно оформлюється за три дні до закінчення практики. Письмовий звіт з практики є основним документом, який характеризує роботу студента під час практики.

Порядок здавання заліку з практики:

а) складений звіт перевіряється керівником практики від бази, котрий дає письмовий відгук про роботу під час практики та звіт з оцінкою їх за 4-бальною системою;

б) залік з практики приймається керівником практики від кафедри після закінчення практики та оцінюється також за 4-бальною системою. Оцінка з практики визначається глибиною придбаних знань і навичок, якістю звіту, оцінкою керівником від бази практики, а також за змістом та глибиною відповідей на запитання викладача.

27

7 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНД АЦІЇ

Під час практики студенти повинні виконувати програму практики згідно з календарним графіком послідовно по усіх технологічних операціях і основних службах ливарного цеху (лабораторії). Необхідно зібрати усі матеріали, необхідні для виконання дипломного проекту (роботи), в тому числі характеристику номенклатури виливків, видаткові показники на тону придатних виливків (ливниково-живильної системи по видах сплаву та масі виливків, шихтових та допоміжних матеріалів, стрижньових і формувальних сумішей та інш.), описи схем і устаткування прогресивних технологічних процесів, технікоекономічні показники роботи цеху та інш.

Протягом усього періоду практики студенти отримують індивідуальні та групові консультації по усіх питаннях у керівників практики від бази та кафедри.

28

Додаток А

Зразок титульного листа

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Машини і технологія ливарного виробництва»

ЗВІТ з переддипломної практики

Студента групи ___________________________________

База практики ____________________________________

Початок практики _____________ Кінець практики _____________

Керівники практики:

від бази практики від університету

Звіт захищено з оцінкою ___________

Керівник ________________________

20 ____ р.

29

Додаток Б

Завдання на переддипломну практику

30

Додаток В

Зразок реферату

РЕФЕРАТ

Звіт вміщує 50 сторінок, 15 таблиць, 19 рисунків, 7 додатків, 12 назв літератури.

Ключові слова: ЛИТТЯ, ЧАВУН, ПІЩАНА ЛИВАРНА ФОРМА, НОМЕНКЛАТУРА, ПРОГРАМА, СТРУКТУРА ЦЕХУ, ПЛАНУВАННЯ ЦЕХУ, ОБЛАДНАННЯ ВІДДІЛЕНЬ, ТЕХНІКОЕКОНОМІЧНІ ПОКАЗНИКИ.

Чавуноливарний цех має площу 32000 кв.м і розташований у п’ятипролітній будові, ширина прольотів 24 м. Будова прямокутної форми включає відділення: плавильне, формувально-складально- заливальне, стрижньове, сумішоприготувальне, очисне та термообрубне. Склади шихтових і формувальних матеріалів та плавильне відділення розташовані у прольотах, перпендикулярних до інших. Плавку чавунів проводять в індукційних печах моделі ІЧТ-6. Підготовку і завантаження шихти автоматизовано. Формування здійснюється на автоматичних лініях мод. Л653М. Стрижні виготовляють з ХТС на лініях моделі Л250Х. Приготування формувальних сумішей здійснюється на автоматизованих системах сумішоготування; обрубування та очищення виливків, видобування стрижнів – на потокових механізованих лініях.

Крім того, вивчено призначення і структуру основних відділів і бюро ливарного заводу і цеху, а також техніко-економічні показники роботи ливарного цеху.

Індивідуальні завдання – докладне вивчення технології виготовлення виливка «Поршень» і індукційної тигельної печі ІЧТ-6.