Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Евроинтеграция_курсовая.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
343.18 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з дисципліни

ЄВРОПЕЙСЬКА ЕКОНОМІЧНА ІНТЕГРАЦІЯ ”

для студентів спеціальності 7.030403

"Міжнародні економічні відносини"

2010

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни „Європейська економічна інтеграція” для студентів спеціальності 7.030403 „Міжнародні економічні відносини”/ Укл.: А.О.Єгоров – Запоріжжя: ЗНТУ, 2010. – 22 с.

Укладач: Єгоров А.О., доцент, к.т.н.

Рецензенти: Гамов М.С., доцент, к.т.н.,

Сарнацький О.П., професор, д.і.н.

Відповідальний за

випуск:

Затверджено

на засіданні кафедри

„Міжнародні економічні відносини”

Протокол № 10

Від 08.06.2010 р.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

МЕТА І ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 5

ЗМІСТ І СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ 9

ДОБІР МАТЕРІАЛІВ І НАПИСАННЯ РОБОТИ 10

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 14

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 17

Додаток А. Рекомендовані теми курсових робіт 20

ВСТУП

Згідно з навчальним планом підготовки бакалаврів за спеціальністю 7.030403 „Міжнародні економічні відносини”, студенти третього курсу виконують курсову роботу, яка є важливим засобом підвищення ефективності вивчення фундаментальних та професійних дисциплін. Курсова робота є формою самостійної дослідницької діяльності студентів, спрямованою на засвоєння матеріалів за курсом "Європейська економічна інтеграція" і сприяє поглибленню теоретичних знань, розвитку творчого мислення і навичок самостійної науково-дослідної роботи.

В процесі виконання курсової роботи студенти набувають навички роботи з монографічною і періодичною літературою, користування спеціалізованими ресурсами мережі Internet, узагальнення фактичного матеріалу; аналізу та синтезу інформації; методів прогнозування та пошуку рішень.

Курсова робота – це індивідуальне завдання, яке передбачає розробку сукупності документів (розрахунково-пояснювальної або пояснювальної записки, за необхідності – графічного, ілюстративного матеріалу), та є творчим або репродуктивним вирішенням конкретних завдань щодо об’єктів діяльності фахівця, які виконані студентом самостійно під керівництвом викладача згідно із завданням, на основі набутих із даної та суміжних дисциплін знань та умінь.

Курсова робота є кваліфікаційною науковою працею, що виконується студентами у вигляді спеціально підготовленого рукопису. Вона містить обґрунтовані теоретичні положення, які зроблено на підставі аналізу наукової, методичної, навчальної або періодичної літератури; методичні розробки, в яких викладено результати прикладного дослідження проблеми. Курсова робота свідчить про рівень знань з методології наукових досліджень, фахових навчальних дисциплін, а також про сформованість загальних і спеціальних професійних вмінь та навичок.

Мета і завдання курсової роботи

В результаті виконання курсової роботи студенти повинні ознайомитись та проаналізувати основні теоретичні концепції, форми і механізмами реалізації міжнародної економічної інтеграції; вміти визначати макроекономічні ефекти інтеграційної взаємодії; проводити аналіз процесів економічної інтеграції та їх впливу на розвиток як економіки країн Європейського Союзу, так і світового господарства в цілому; здійснювати оцінки поточних економічних відносин між Європейським Союзом і Україною та визначати перспективи їх розвитку.

Курсова робота має бути винесена на публічний захист, що сприяє розвитку вміння студента захищати свої погляди та позиції.

Загальні вимоги до курсової роботи можна сформулювати наступним чином:

- робота повинна бути актуальною для потреб науки і практики, носити творчий, дослідницький характер, мати елементи новизни;

- робота має дати вичерпний аналіз ретроспективи та перспективи проблеми, яка вирішується; виконавець викладає власну точку зору, проявляючи сумлінність, наукову коректність, повагу до опонентів;

- робота повинна давати об’єктивну та критичну оцінку отриманих як позитивних, так і негативних результатів;

- висновки до курсової роботи містять основні положення отриманих результатів, галузі їх використання та перспективи майбутніх досліджень.

Виходячи з основних принципів самостійної наукової роботи студентів, можна запропонувати наступну схему виконання курсової роботи.

Вибір теми та її обґрунтування. Тема повинна бути складовою частиною наукової проблеми або наукового напрямку, а її назва стисло відображати суть дослідження. До наукових результатів пред'являються вимоги, пов'язані з такими категоріями, як: актуальність, наукова новизна, вірогідність, теоретична і практична значимість. Актуальність наукового результату означає важливість його для науки і практики, наукова новизна характеризує особистий внесок автора у розв'язок досліджуваної проблеми. Виділяють три ступеня наукової новизни результатів дослідження:

- принципово нові в даній галузі знання (вперше здійснено..., розроблено..., визначено..., формалізовано...);

- науковий результат розширює або доповнює відомі теоретичні чи практичні положення, вносить у них нові елементи (удосконалено...);

- науковий результат конкретизує, уточнює відомі положення, поширює відомий метод на новий клас об'єктів або явищ (набуло подальшого розвитку...).

Вірогідність наукових результатів залежить від повноти і якості інформаційної бази дослідження, коректності застосування методів аналізу; точності проведених розрахунків; однозначності трактування результатів.

Теоретична значимість визначається тим, що дає результат дослідження для науки і подальшого її розвитку, практична - де і яким чином результати можна використати на практиці.

Визначення теми курсової роботи зхдійснюється на наступних засадах:

- тему студент обирає самостійно зі списку запропонованого кафедрою;

- студент може запропонувати свою тему, узгодити її з керівником та кафедрою, але в межах програми даного курсу;

- виконання курсових робіт на одну тему кількома студентами групи допускається в особливих випадках і тільки за погодженням з кафедрою.

Визначення мети і задач роботи. Мета роботи- це очікуваний кінцевий результат. Мета визначає стратегію і тактику дослідження, загальну його спрямованість і логіку. Для досягнення мети формулюється послідовність відносно самостійних задач, кожна з яких стосується конкретного аспекту теми і підпорядкована меті. Зазвичай наукові задачі даються переліком: проаналізувати..., розробити..., узагальнити..., виявити..., обґрунтувати..., довести..., показати..., описати..., встановити..., вияснити..., визначити... і т.п.

Залежно від мети вибирається об'єкт і предмет дослідження. Об'єкт дослідженняце те, що породжує проблемну ситуацію і на що спрямовується процес пізнання. Об'єкт відносно автономний і має чіткі межі. Вирізняють об'єкти природні, соціальні, ідеалізовані. На емпіричному рівні мають справу з природними і соціальними об'єктами, теорія оперує виключно ідеалізованими об'єктами. Предметом дослідження є найбільш значущі властивості об'єкта, окремі його аспекти, сегменти чи взаємозв'язки, які підлягають вивченню.

Розробка календарного плану роботи сприяє впорядкованості та етапності виконання окремих завдань та здійснення контролю з боку керівника. План роботи (за структурою та термінами) повинен розкривати тему і відповідати змісту. План узгоджується з науковим керівником. Виконавець курсової роботи може скласти суто для себе ширший і більш деталізований робочий план.

Робота з літературою та накопичення теоретичних матеріалів у відповідності з темою та структурою роботи, їх систематизація, аналіз та критичне опрацювання. Вивчення матеріалу потрібно починати з найбільш фундаментальних робіт, у яких дана тема висвітлюється в контексті загальної парадигми науки, і рухатися далі в напрямку від загального до часткового.

Наступний етап стосується визначення методичного та програмного забезпечення. Метод - це спосіб дослідження, інструмент досягнення мети; методика - правила використання конкретних методів. При виконанні курсової роботи з дисципліни "Європейська економічна інтеграція" студенти зазвичай використовууть наступні методи дослідження: аналіз первинної і вторинної інформації, синтез, індукція та дедукція, формалізація, системний підхід, узагальнення, порівняння (в т.ч. територіально-просторові). Широко використовуються статистичні методи дослідження (систематизація та узагальнення емпіричних даних, виначення типових характеристих набору даних, вимірювання диференціації та концентрації явищ, рейтингове оцінювання, графічно-візуальні методи узагальнення даних).

В процесі написання курсової роботи здійснюється систематизація й узагальнення наявних в інформаційних джерелах фактів, всебічне вивчення конкретних об'єктів, їх структури, характеристик, зв'язків; перевіряється правильність, істинність сформульованих гіпотез і тверджень.

Оцінка курсової роботи визначається результатами її усного захисту перед комісією за такими критеріями:

- змістовність та повнота розкриття теми;

- логічність та послідовність викладення матеріалу, формулювання висновків;

- правильність оформлення роботи;

- достатньо повний список літератури з обраної проблеми (теми);

- наявність достатньої кількості належно оформлених посилань на використані джерела;

- знання відповідного теоретичного матеріалу і вміння використовувати їх на практиці

- якість доповіді;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]