Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСЗ,СЗ-2012испр.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
483.84 Кб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до семінарських занять з дисципліни

«Право соціального забезпечення»

для студентів спеціальності 6.030401

«Правознавство» денної форми навчання

2012

Методичні вказівки до семінарських занять з дисципліни «Право соціального забезпечення» для студентів спеціальності 6.030401 «Правознавство» денної форми навчання / Укл. О.І. Надієнко. – Запоріжжя: ЗНТУ, 2012. – 58 с.

Укладач: О.І. Надієнко, к.ю.н.

Рецензент: Л.С. Гамбург, доцент, к.ю.н.

Затверджено

на засіданні кафедри

правознавства

Протокол № 1

від 03 вересня 2012 р.

ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ……………………………….. 4

КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ

(ЗА НАЦІОНАЛЬНОЮ ШКАЛОЮ)……………………..…..…. 6

СКЛАД І ОБСЯГ ЗМІСТОВНИХ МОДУЛІВ ………..……… 7

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ………...……...…..………. 8

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ .…………...…. 55

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Соціальне забезпечення є основою соціальної функції держави і становить систему економічних, юридичних, організаційних заходів щодо забезпечення основних соціальних прав людини. У сучасних умовах в Україні проблеми соціального забезпечення відносяться до найбільш актуальних, тому серед базових галузей національного права, які вивчаються у вищих навчальних закладах юридичного профілю, одну з важливих ролей відіграє право соціального забезпечення України. Воно вважається системою юридичних норм, які регулюють відносини щодо організації, фінансування і надання матеріального забезпечення, матеріальної підтримки та соціальних послуг населенню для захисту від негативних наслідків соціальних ризиків. Соціально-забезпечувальні відносини регулюються великою кількістю нормативно-правових актів. Разом з тим юридичний механізм соціального забезпечення має ґрунтуватися і на досконалих теоретичних засадах, актуальними проблемами залишаються понятійний апарат і організаційно-правова система. Їх з’ясування має відбуватись з урахуванням міжнародних стандартів соціального забезпечення, у відповідності з результатами наукових досліджень.

Вивчення новітніх норм права соціального забезпечення і законодавства, практики їх застосування, досягнень національної науки в поєднанні з досвідом міжнародно-правового регулювання займає важливе місце у системі підготовки фахівців у галузі права. Без засвоєння знань з права соціального забезпечення не може бути кваліфікованих юристів, не може йтися про можливість їх ефективної практичної роботи після закінчення навчання.

Враховуючи зазначене, дані методичні вказівки мають на меті підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі права соціального забезпечення шляхом надання студентам матеріалів методичного характеру, що забезпечить їм можливість опанувати теоретичний курс, чітко засвоїти загальновизнані поняття та категорії, зрозуміти їх сутність і спрямованість, набути навичок застосування норм галузевого законодавства у повсякденній правозастосовчій практиці. За цих умов набуті студентами знання і навички не застаріють і при прийнятті нових нормативних актів.

Семінарські заняття у навчальному процесі проводяться для поглибленого вивчення права соціального забезпечення та опанування його методологічних засад. Це вид навчального заняття, в якому викладач організовує обговорення студентами питань програмного матеріалу. Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до науки і наукових досліджень, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, формуванню навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії.

Семінарські заняття є важливим чинником для перевірки знань студентів. Мета семінарських занять – допомогти студентам опанувати курс трудового права, засвоїти предмет цієї науки, її місце у повсякденному житті. Основні завдання семінарських занять полягають у засвоєнні теоретичних положень права соціального забезпечення У процесі обговорення студенти навчаються формулювати і викладати свої думки і висновки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог законодавства.

Основою ефективного розгляду положень права соціального забезпечення на семінарських заняттях є вивчення лекційного та нормативно-правового матеріалу й самостійна робота студентів. Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит самопідготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та нормативно-правових актів, інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи іншими офіційними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури, наведений у методичних вказівках, не є вичерпним. Студенти мусять використовувати інші джерела і, особливо, періодичні видання. Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак, але й розуміння різних точок зору провідних вчених. Готуючись до семінару, слід приділити увагу ключовим поняттям, що притаманні вказаним темам, та засвоїти їх.

Проведення семінарських занять або розгляд їх окремих питань може відбуватись в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт тощо. Реферати, які передбачені планами семінарських занять, заслуховуються і обговорюються в ході відповідних занять або перевіряються викладачем.