Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika_2013_seminar.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Семінарські заняття з курсу «Мікроекономіка» викладач: Переверзєва Анна Василівна

Назва

Розраховано годин на вивчення

Передмова

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ № 1. «Загальні основи ринку»

Семінарське заняття №1 Предмет та метод мікроекономіки

2

Семінарське заняття №2 Попит, пропозиція, їх взаємодія

4

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ № 2. «Теорії поведінки споживача та виробника у ринковому середовищі»

Семінарське заняття №3 Теорія граничної корисності та поведінка споживача Ординалістська теорія поведінки споживача.Аналіз поведінки споживача

4

Семінарське заняття №4 Мікроекономічна модель підприємства. Варіація факторів виробництва та оптимум виробника. Витрати виробництва

4

Семінарське заняття №5 Ринок досконалої конкуренції

2

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3. «Теорії ринків недосконалої конкуренції»

Семінарське заняття №6 Монопольний ринок

Семінарське заняття №7 Ринок монополістичної конкуренції та ринок олігополії

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4. «Ринки ресурсів та ефективність ринкової системи»

Семінарське заняття №8 Ринки факторів виробництва

Семінарське заняття №9 Загальна рівновага та економіка добробуту

Семінарське заняття №10 Інституціональні аспекти ринкового господарства

Список рекомендованої літератури

Основні формули та залежності

Термінологічний словник

Передмова

Мікроекономіка – це розділ економічної теорії, що вивчає діяльність економічних суб’єктів (мікросистем: споживачів, фірм, галузей, державних інститутів та ін.) у процесі споживання і виробництва різних благ. Кожен економічний суб’єкт намагається досягти оптимального розподілу обмежених ресурсів для досягнення максимального ефекту: задоволення своїх потреб у випадку індивіда, прибутку – для фірми, рівня добробуту населення – для держави.

Мета вивчення дисципліни – ознайомлення студентів з основними поняттями мікроекономіки, базовими мікроекономічними моделями, за допомогою яких аналізуються результати прийняття економічними суб’єктами управлінських рішень, умовами рівноваги на різноманітних типах ринків, проблемами загальної рівноваги та добробуту.

Знання та навички, набуті студентами при вивченні даного курсу необхідні для подальшого, поглибленого вивчення економічних дисциплін, дозволять більш глибоко зрозуміти сутність економічних явищ та процесів, ефективно розподіляти власні кошти, раціонально вести справи, допоможуть в управлінні підприємством тощо.

Завдання курсу полягають у: визначенні та розумінні мікроекономічних явищ та понять; поглибленні теоретичних знань з мікроекономіки; опануванні методами мікроекономічного моделювання та аналізу; використанні результатів мікроекономічного аналізу для розробки та прийняття управлінських рішень.

Базовими для вивчення курсу „Мікроекономіка” є дисципліни економічного циклу, такі як „Економічна теорія”, „Економічна історія”, „Історія економічної думки”. Математичною основою курсу є дисципліни „Вища математика”, „Математичні методи дослідження операцій”. Знання, отримані в курсі „Мікроекономіки” стануть основою для вивчення курсу „Макроекономіка”, закладуть підґрунтя для вивчення багатьох інших економічних дисциплін, допоможуть при виконанні курсових та дипломних робіт.

Вивчення курсу „Мікроекономіка” проводиться у таких формах: опрацювання лекційного матеріалу; підготовка до практичних занять; виконання домашніх завдань; підготовка до контрольних робіт, модульно-рейтингового контролю; вивчення тем або окремих питань, що виносяться для самостійної роботи; підготовка до іспиту.

Семінарські заняття з курсу курсу „Мікроекономіка” передбачають роботу студентів над лекційним матеріалом, ситуаційними завданнями, графоаналітичними вправами задачами та тестами, вивчення основної та додаткової літератури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]