Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка диплом.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
336.9 Кб
Скачать

2 Загальні положення стосовно дипломної роботи

2.1 Призначення та завдання дипломної роботи

Підготовка дипломної роботи та складання державних іспитів – це завершальні етапи навчання студентів на спеціальності „Правознавство”. Виконання студентами дипломної роботи передбачено Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, що затверджено наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р. № 161.

Дипломна робота є одним із видів індивідуального завдання студенту з навчальної дисципліни, самостійним науковим твором і має являти собою поєднання розкриття теоретичного змісту питань теми з аналізом нормативно-правових документів та юридичної практики. Дипломна робота повинна відображати індивідуальну позицію автора щодо досліджуваної проблеми, а також аналіз ним існуючих у науковій літературі поглядів та практики.

Дипломна робота має бути творчою як за формою, так і за змістом, відображати загальну і правову культуру студента.

Мета і завдання написання студентами дипломної роботи:

– систематизація, закріплення й поглиблення теоретичних і практичних юридичних знань та їх застосування для вирішення наукових і практичних питань правового характеру;

– розвиток навичок самостійної наукової роботи й оволодіння методикою проведення досліджень при розв’язанні правових завдань;

– з’ясування готовності студентів до роботи в юридичних установах, а для тих, кого буде рекомендовано до аспірантури, – підтвердження обґрунтованості рекомендації.

Перед дипломантом не ставиться завдання при виконанні дипломної роботи зробити відкриття, розробити механізм правового регулювання у певній галузі права. Дипломант повинен в процесі вивчення (розробки, дослідження) та викладу питань теми дослідження продемонструвати спроможність осмислено користуватися науковою літературою, розуміти методологію дослідження, вміти науково опрацьовувати фактичний матеріал, робити правильні висновки та узагальнення, вміти поєднати теоретичні положення з практикою застосування чинного законодавства. Саме в цьому полягають елементи наукової творчості, самостійності наукового мислення при виконанні дипломної роботи.

На основі виконаної дипломної роботи та її публічного захисту Державна екзаменаційна комісія присвоює дипломанту відповідну кваліфікацію.

Дипломна робота може бути логічним продовженням теми курсової роботи. Написання дипломної роботи передбачає засвоєння студентом матеріалу із загальних і спеціальних дисциплін навчального плану підготовки правознавців. Студент виконує дипломну роботу самостійно, за необхідності консультуючись з науковим керівником. Дотримання методичних вказівок до написання дипломної роботи допоможе студентові уникнути помилок.

2.2 Схема наукового дослідження

Увесь хід наукового дослідження можна приблизно зобразити у вигляді такої схеми:

а) обрання теми дипломної роботи та обґрунтування її актуальності;

б) постановка мети і конкретних завдань дослідження;

в) визначення об’єкта й предмета дослідження;

г) вибір методів (методики) проведення;

д) розробка індивідуального завдання на виконання дипломної роботи;

е) опис процесу дослідження;

є) формулювання висновків і оцінювання одержаних результатів.

Керуючись порадами викладачів, студент обирає тему дипломної роботи відповідно до своїх наукових і практичних інтересів. Тема дипломної роботи затверджується на засіданні кафедри правознавства. Вона повинна бути актуальною і конкретною. Основними характеристиками дипломної роботи є її актуальність, новизна і практичне значення. Тому теми дипломних робіт не можуть повторюватися впродовж трьох років. Найбільшу цінність має дипломна робота, висновки якої будуть корисними для практики застосування чинного законодавства.

Обравши тему, студент пише заяву на ім’я завідувача кафедри, де зазначає назву теми дипломної роботи і просить призначити йому наукового керівника. Строки затвердження тем дипломних робіт і наукових керівників визначено графіком навчального процесу для студентів денної і заочної форм навчання.

Обґрунтування актуальності обраної теми – початковий етап будь-якого дослідження. Висвітлення актуальності не має бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми, з чого й випливе актуальність теми. Проблема в науці – це суперечлива ситуація, котра потребує вирішення. Вона найчастіше виникає внаслідок відкриття нових фактів, які явно не вкладаються в рамки колишніх теоретичних уявлень, коли жодна з теорій не може пояснити щойно виявлені факти. Саме вибір проблеми великою мірою визначає як стратегію дослідження взагалі, так і напрям наукового пошуку зокрема.

Наступним етапом є формулювання мети дослідження, а також визначення конкретних дослідницьких завдань, які мають бути розв’язані відповідно до поставленої мети. Це зазвичай робиться у формі перерахування, починаючи зі слів, наприклад, “сформулювати поняття ...”, “дати визначення ...”, “з’ясувати зв’язки ...”, “виявити форми ...”, “уточнити режим ...”, “розробити концепцію ...”, “охарактеризувати засоби ...” й т.ін.

Мета роботи, як правило, безпосередньо узгоджується з назвою роботи і має чітко вказувати, що саме прагне вирішити автор. Формулювання дослідницьких завдань слід робити якомога ретельніше, оскільки опис їх розв’язання становитиме напрями дослідження, робочі гіпотези, а отже, і зміст розділів дипломної роботи. Це важливо також тому, що назви розділів витікають саме з формулювання завдань дослідження. Крім того, на основні розв’язання дослідницьких завдань мають формулюватися основні висновки дипломної роботи.

Надалі визначають об’єкт і предмет дослідження. Об’єкт – це процес, явище або відносини, що породжують проблемну ситуацію і обрані для вивчення. Предмет – це те, що міститься в межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. У об’єкті виділяється та його частина, котра є предметом дослідження. Саме на нього і спрямовано основну увагу студента-дипломника, саме предмет дослідження (правові норми, що регулюють відносини, обрані об’єктом вивчення) визначає тему дипломної роботи, яку й виносять на титульний аркуш як заголовок.

Надзвичайно важливим етапом наукової праці є вибір методів дослідження – інструменту отримання фактичного матеріалу і необхідної умови досягнення поставленої в роботі мети.

Науковий керівник дипломної роботи розробляє для студента індивідуальне завдання на виконання дипломної роботи, яке затверджує завідувач кафедри. Відповідно до індивідуального завдання на виконання дипломної роботи, студент повинен:

а) написати реферат обсягом до однієї сторінки, де викласти зміст основних питань, які він планує висвітлити у дипломній роботі;

б) підготувати список літератури, нормативно-правових актів, які будуть використані у дипломній роботі;

в) розробити структуру дипломної роботи, вказати орієнтовні назви розділів і підрозділів роботи, їх обсяг і строк виконання;

г) виконати роботу у встановлені строки і подати на перевірку (відгук) науковому керівнику дипломної роботи.

Опис процесу дослідження – основна частина дипломної роботи, де висвітлюють методику і техніку аналізу з використанням логічних законів і правил.

Завершальним етапом дослідження є написання висновків, котрі містять те нове і суттєве, що становить наукові та практичні результати виконаної дипломної роботи.