Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODIChNI_VKAZIVKI_UN_OSV_21_08_2014 (1).doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
205.82 Кб
Скачать

Тема 2. Фундаменталізація та індивідуалізація підготовки фахівців з вищою освітою

1.Роль та місце фундаментальних дисциплін в системі освіти.

2.Індивідуалізація навчання та шляхи її впровадження.

Одна з найважливіших проблем вищої освіти – оптимальне співвідношення фундаментальних та спеціальних дисциплін, поворот освіти до цілісної картини життя і перш за все - до світу культури, світу людини, формування її системного мислення. Забезпечити майбутнє існування людини в світі можуть теоретичні, фундаментальні знання. На шляху вирішення цієї проблеми постають дві найважливіші задачі: необхідність посилення природничо-наукової підготовки, особливо з дисциплін математичного циклу та нових інформаційних технологій, без засвоєння яких людина не може увійти в інформаційне суспільство; усвідомлення ролі та значення дисциплін гуманітарного циклу – визнання людини за найвищу соціальну цінність, повага до особистості, створення умов для розкриття здібностей.

У даному контексті особливого значення набуває ідея безперервної освіти. Безперервність освіти означає доведення культурно-освітнього рівня особистості до рівня суспільних потреб, що завжди оновлюються. Це також постійне оновлення загальноосвітньої та фахової підготовки, перетворення здобуття освіти на процес, що триває упродовж усього життя.

Індивідуалізація навчання - одна із найскладніших проблем вищої освіти, вирішення якої в значній мірі залежить від двох чинників: індивідуально-психологічних особливостей студентів та впровадження відповідної методичної системи навчання.

Індивідуалізація навчання передбачає урахування відповідної низки факторів, що впливають на результат. До таких факторів можна віднести:

- індивідуально-психологічні особливості тих, хто навчається;

- вік тих, хто навчається;

- особливості дисципліни, що викладається;

- мета навчання.

Індивідуальність кожного учня являє собою невід`ємну складову його особистості як своєрідної якості індивіду, що набувається в діяльності та спілкуванні протягом усього життя. Індивідуальність складається із відповідних індивідуально-психологічних особливостей людини. Серед таких особливостей є як природжені, так і придбані. До них психологи відносять темперамент, характер та здібності. Це так звані диференціальні характеристики особистості, що тісно пов`язані одна з одною.

Література:

  1. Іщенко, М. П. Вища освіта України і Болонський процес: навч.-метод. посіб. / М. П. Іщенко, А. О. Овчаренко, В. П. Ткаченко ; Черкас. нац. ун-т ім. Богдана Хмельницького. - Черкаси : ЧНУ ім. Б. Хмельницького, 2012. – 358 с.

  2. Чепіль М. Педагогіка вищої школи. Болонський процес: навч.-метод. посіб. для підготов. фахівців ОКР "Магістр" / Марія Чепіль ; Дрогобиц. держ. пед. ун-т ім. І. Франка. - Дрогобич : РВВ Дрогобиц. держ. пед. ун-ту ім. І. Франка, 2010. - 95 с.

  3. Ксьонз С. В. Організація навчального процесу за КМСОНП з використанням ЕОМ: метод. посіб. / С. В. Ксьонз, З. І. Кобеля ; Чернівецький національний ун-т ім. Юрія Федьковича. - Чернівці : Рута, 2008. - 84 с.

  4. Болюбаш Я.Я. Організація навчального процесу у вищих закладах освіти: Навч. посібник для слухачів закладів підвищення кваліфікації системи вищої освіти.— К.: ВВП «КОМПАС», 1997

  5. Вища освіта: європейський вимір та українські перспективи: матеріали слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти, 18 черв. 2008 р. / Верховна Рада України, Комітет з питань науки і освіти ; [авт.-упоряд.: О. О. Домаранський, О. І. Козієвська ; ред. кол.: В. І. Полохало (голова) та ін.]. - К. : Парламентське видавництво, 2009. - 630, [1] с.

  6. Щудло С. Вища освіта у пошуках якості: quo vadis: монографія / Світлана Щудло Харк. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна, Дрогоб. держ. пед. ун-т ім. Івана Франка. - Х. ; Дрогобич : Коло, 2012. - 339 с.

  7. Вища педагогічна освіта і наука України: історія, сьогодення та перспективи розвитку. Київська область / Нац. акад. пед. наук України, Асоц. ректорів пед. ун-тів Європи, Ін-т вищ. освіти ; [Андрущенко В. П. та ін. ; редкол.: Коцур В. П. та ін.]. - К. : Знання України, 2013. - 419 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]