Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_rekomendatsiyi_z_Profesiynoyi_etiki_ta_dip_protocol.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
178.69 Кб
Скачать

Принципи етики працівника.

1. Фірма – домівка рідна. Тому необхідно ставитися до неї як до свого будинку, тобто містити своє робоче місце в чистоті й порядку, робити його зручним для себе в міру можливості.

2. Шеф завжди правий. Відповідно до закону ієрархічних відносин думка шефа важливіше твого. Це правило дозволяє шефові бути впевненим у тім, що його вказівка буде виконано, а старанний працівник одержить позитивне відношення начальства й заохочений за ретельність.

3. Колеги не члени твоєї сім'ї, і тому до них потрібно ставитися тільки як до колег. А інакше виникають псевдосімейні відносини в дрібних угрупованнях, які, намагаючись зберегти свою цілісність, борються з новачками, тому що в них криється погроза сформованим неформальним статусам і відносинам між ними.

4. Працівник повинен знати свої права й обов'язки за законом і за правилами, установленим самою фірмою, тобто ЦФС. Знання законів необхідно для захисту своїх прав у трудових суперечках.

5. Працівник працює самостійно – він професіонал. Самостійний працівник не шкодить ні собі, ні виробництву. Робота йому в радість, він неї шукає. Він трудоголик і тому його впору гальмувати, а не підганяти. Краще заохочувати відповідно результатам. Але от лихо! У начальства свої оцінки результатів, а в професіонала свої. Дуже важко їх звести воєдино. Однак потрібно. Як правило, професіонал страждає від надлишку гордині, тому він уразливий над міру й дуже ранимо. Його краще перехвалити, чим мовчати про його заслуги. Однак і тут потрібно знати міру. Інакше він стане вимагати неможливого. Ідеально, коли на ділянці є професіонал приблизно такого ж рівня, що може скласти конкуренцію, що може стимулювати професійний ріст із однієї сторони, а з іншої сторони дасть можливість керувати амбіціями обох конкурентів.

6. Не перекладай свої обов'язки на плечі сусіда або безпосереднього начальника. Ніхто цього не любить, і таких співробітників не поважають. Звідси можуть приходити проблеми.

7. Не доводь протиріччя до конфлікту. Навіть якщо ти виграв у конфлікті, то програв в очах колег. Хоча ти й прав. Постійно конфліктуючий працівник стає ізгоєм.

8. Виниклий конфлікт повинен вирішувати безпосередній начальник. Не варто йти за вирішенням конфлікту до шефа свого начальника минаючи його. Собі ж гірше зробиш. Тільки свого начальника скривдиш і недовіра до себе посієш. . А це вже чревате лихом.

9. Не чекай від начальника розумних рішень, тому що на своєму місці ти знаєш справу краще його. Однак це не привід проявляти зарозумілість відносно начальника. Собі дорожче обійдеться.

10. Начальник не любить працівників розумніше себе, тому приховуй свій розум. Але не настільки, щоб тебе вважали дурнем. Проявляй мниму некомпетентність. Постарайся підкинути начальникові краще рішення так, щоб він порахував його своїм. Довіра до тебе зросте.

12. Допомагай колезі. Допоможеш ти, допоможуть тобі. Цей принцип є основою взаємодії, що є основою життя взагалі.

13. У своїй професії досягай положення незамінного. Воно виникає тоді, коли ваш професійний рівень стає недосяжний для колег, тому вам доручають самі складні завдання, а, виходить, самі високо оплачувані. У вас усе виходить, тому вам довіряють. На ваші капризи й витівки начальство дивиться крізь пальці й прощає вам те, що іншим недозволено. Ви стаєте "персоною Нон Ґрата ".

14. Не бреши й не обмовляй, тому що це підриває могутність фірми. Звичайно, влада аноніма залучає вас, але до вашої прикрості, вам уготован доля всіма гнана й зневажуваного - доля ізгоя. Вас однаково викриють.

15. Рішення начальника виконуй, навіть якщо не подобається. Але це не привід для прикрості, а просто це ваш статус. Не подобається свій статус, поміняйте його й Бог вам у допомогу!

16. Не будь рабом.

Не плутайте ретельність із раболіпством. Ретельність необхідна якість для довіри до вас. Раб покірний і безініціативний, тому не цікавий. Однак у душі кожного раба зріє протест проти рабства, що може закінчитися або відкритим протестом, або хронічними захворюваннями.

17. Не сперечайся з начальником, але відстоюй свою точку зору.

Ваша самостійність і творче виконання завдань, зрештою, буде вознаграждена довірою до вас.

18. Хочеш бути начальником – вивчай систему керування.

Адже керувати простіше, ніж освоювати професію. Однак, вам доведеться освоювати апаратні ігри й прибігати до підлості й підступництва.

19. Не підставляй колегу під удар, тому що він до тебе повернеться з подвоєною силою. Можеш стати ізгоєм.

20. Роби свою роботу з любов'ю. Речі, зроблені з любов'ю, служать довше й приємні в експлуатації.

21. У нелюбимій роботі знайди що-небудь приємне. Не зможеш робити не-приємну роботу без злості на неї, краще буде, якщо підшукаєш собі іншу роботу. Інакше будеш боліти.

22. Рухаючись по службовим сходам нагору, пам’ятай, що колишній колега – друг – краще колишнього колеги – ворога, а тому не використай їхні спини й голів для побудови цих сходів.

Література [5, 8, 10-15, 22].