Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (24).docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
46.07 Кб
Скачать

10. Способи розвитку уваги.

Увага, як і всі інші психічні процеси, має нижчі івищі форми. Перші представлені мимовільним увагу, а друга --довільним. Безпосереднє увагу - це також нижча форма йогорозвитку, ніж опосередкований.

Історію розвитку уваги, як і багатьох інших психічних функцій,намагався простежити Л.С. Виготський в руслі своєї культурно-історичноїконцепції їх формування. Він писав, що історія уваги дитини єісторія розвитку організованості його поведінки, що ключ до генетичномурозуміння уваги слід шукати не всередині, а поза особистості дитини. [10]

На думку Л.С. Виготського, з самих перших днів життя дитини розвитокйого уваги відбувається в середовищі, що включає так званий подвійний рядстимулів, що викликають увагу. Перший ряд - це самі навколишні предмети,які яскравими, незвичайними властивостями привертають увагу дитини. З іншогобоку, це мова дорослої людини, вимовлені ним слова, якіспочатку виступають в ролі стимулів-вказівок, що направляютьмимовільне увагу дитини.

Первоначально процеси довільного уваги, що направляється промовоюдорослого, є для дитини швидше за процесами його зовнішньогодисциплінування, ніж саморегуляції. Поступово, вживаючи те ж самезасіб оволодіння увагою по відношенню до самого себе, дитина переходитьдо самоврядування поведінкою, тобто до довільної уваги.

За даними спостережень і експериментальних дослідженьпослідовність основних етапів дитячого уваги виглядає так:

1. Перші тижні-місяці життя. Поява орієнтовного рефлексу якоб'єктивного, ознаки вродженого мимовільної уваги дитини.

2. Кінець першого року життя. Виникнення орієнтовно -дослідницької діяльності як засобу майбутнього розвитку довільногоуваги.

3. Початок другого року життя. Виявлення зачатків довільногоуваги під впливом мовних інструкцій дорослого, напрямок погляду наназваний дорослим предмет.

4. Другий-третій рік життя. Досить гарний розвиток зазначеної вищепервинної форми довільної уваги.

5. Чотири з половиною - п'ять років. Поява здатності направлятиувагу під впливом складної інструкції дорослого.

6. П'ять-шість років. Виникнення елементарної форми довільногоуваги під впливом самоінструкціі (з опорою на зовнішні допоміжнікошти).

7. Шкільний вік. Подальший розвиток і вдосконаленнядовільної уваги, включаючи вольове. [11]

Увага відіграє важливу роль у різних професіях, пов'язаних зосмисленням великої кількості інформації та спілкуванням. Саме тому,важливо створити умови, необхідні для його появи, збереження ірозвитку. Серед таких умов можна назвати наступні.

Забезпечення високої працездатності всіх органів і систем людини:

- правильний розпорядок дня, повноцінне харчування та відпочинок;

- своєчасна діагностика і лікування порушень зору, слуху,захворювань внутрішніх органів.

- облік денного ритму працездатності;

- чергування розумових і фізичних занять.

Створення сприятливої робочої обстановки:

- відсутність сильних зовнішніх подразників - забезпечення тиші  (легкий шум сприяє зосередженості);

- забезпечення гігієнічних умов праці;

- оптимальний фізичний фактор (поза, при якій ніщо не відволікає,відсутність зайвих рухів);

- звичні умови роботи.

Організація діяльності:

- встановити пріоритети (визначити, що головне, а щодругорядне, віддавши перевагу головному);

- поставити конкретні завдання;

- визначити кінцеву мету і розбити на етапи шляхи її досягнення.

Виховання критичного ставлення до себе та роботі: після завершеннядіяльності необхідно проаналізувати, чи досягнута поставлена мета,що сприяло її досягнення, а що заважало.

Крім того, розвиток відчуттів (музика, твори мистецтва),виховання сприйнятливості і спостережливості, а також підвищенняінтелектуального рівня мають велике значення для розвитку уваги. [12]

Способами як розвитку, так і тренування уваги, можуть бути:

- медитація (один з термінів, що вживаються для позначення способупереключення уваги із зовнішнього світу на внутрішній світ). Існують різнітехніки медитативного занурення: медитація на полум'я свічки, намедитативних свічках, прослуховування аудіокасет із записом сеансу медитації.

- пальмінг (походить від слова palm, що в перекладі на російську мовуозначає "долоню"). Долоні людини являють собою чудовийінструмент для захисту очей. Коли людина закриває очі, це сприяєїх розслабленню і відпочинку. Проте очі, самою природою призначені длясприйняття світу, не можуть повністю розслабитися, коли на них подає навітьмізерну кількість його променів. Вправа, що дозволяє домогтися цього булоназвано Вільямом Бейтсом "пальмінг". Вправа: поставити перед собоюяку-небудь з улюблених речей (краще яскравого кольору). Потім кілька хвилиндивитися на предмет уважно, спокійно. Після цього слід закритиочі, спробувати згадати предмет в деталях і утримати їх в розумі. Потімвідкрити очі, подивитися на предмет і визначити, які подробиці булизабуті в розумовому образі. Вправа слід повторювати до тих пір, покипредмет не буде точно відтворений у розумовому образі.

Ще одним спосіб тренування увага може бути спосіб "запам'ятовуванняосіб ". Для цього слід сісти, зосередитись і спробувати описати рисиобличчя знайомих: ніс, очі, рот, підборіддя, колір волосся, загальну форму голови.  Виявляється, що не кожна людина може в точності відтворити в пам'ятіобличчя навіть найближчих людей. Ця вправа добре тренуєнаглядові здібності.

- активізація слухового центру. Відомий російський фізіолог академік  П. Анохін у своїх дослідженнях встановив, що в діяльності людськогомозку іноді виникають ситуації, коли відбувається активізація всіх йогоструктур. У цьому випадку вони працюють як одне ціле і виконуютьпоставлене завдання найбільш ефективно. Для створення такої ситуаціїрозроблено комплекс спеціальних вправ, які залучають до процесівдіяльності мозку додаткові структури, зокрема слуховий центр.

1. Проходячи по вулиці, потрібно намагатися зловити і утримати в пам'ятіокремі фрази що проходять повз людей.

2. Потрібно намагатися розрізняти голоси часто зустрічаються людей іпригадувати кожен персоніфікований голос, коли знову почуєте його.  Таким чином, можна скласти собі зоровий образ, хто говорить.

3. Стоячи так, щоб не бачити що розмовляють між собою людей,спробувати розрізнити їхні голоси і встановити особу кожного з них.

4. Можна постаратися пригадати слова, звернені до вас протягомминулого дня. Далеко не всі люди в змозі дослівно повторити те, щоїм було сказано лише кілька хвилин тому.

5. Присутня на лекції, зборах, засіданні, постаратися потімзаписати все, що запам'ятали з почутого. Подумки обговорюючи мова,передайте, по можливості дослівно, вжиті в ній слова. Це нетільки корисно для розвитку слухового сприйняття, зосередження іуваги, але і служить одним з кращих засобів у вдосконаленніораторського мистецтва.