Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІІ(1).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
52.74 Кб
Скачать

Ііі. Дублювання роботи товарознавця та товарознавця-інспектора Ознайомлення з посадовими інструкціями товарознавця та товарознавця-інспектора

На протязі практики у супермаркеті «Сільпо», я ознайомилася з посадовими інструкціями товарознавця та товарознавця-інспектора.

Ці посади не зважаючи на те, що вони дуже схоже називаються, але мають свої завдання та обов’язки, які можуть бути в чомусь схожі, але здебільшого відмінних. Отже до завдань та обов’язків товарознавця входять:

  1. Здійснення контролю за наявністю матеріальних ресурсів і готової продукції на складах.

  2. Контроль за додержанням вимог щодо збереження якості товарів (додержання принципів товарного сусідства, санітарних правил, норм складування і вимог протипожежного захисту) та торгівлі ними.

  3. Перевірка наявності товарно-транспортних накладних, рахунків-фактур, сертифікату відповідності державній системі сертифікації та відповідності якості товарів чинним стандартам та технічним вимогам.

  4. Перевірка наявності маркових штрих кодів на прийнятих до реалізації товарах, у разі їх відсутності – маркує внутрішніми штриховими кодами.

  5. Здійснення оперативного обліку надходження і реалізації товарно-матеріальних цінностей, контроль за своєчасністю відвантаження товарів за договорами постановок, зворотної тари.

  6. Оформлення актів претензій та іншої документації товарно-матеріальних цінностей.

  7. Участь у проведенні інвентаризації товарно-матеріальних цінностей.

В свою чергу, відповідно до завдань та обов’язків товарознавець-інспектор:

1. Готує експертний висновок про якість товарів у разі виникнення розбіжностей між виробниками, постачальниками та покупцями.

2. Готує розпорядження щодо подальшого використання забракованих товарів.

3. Бере участь у погодженні проектів стандартів, технічних умов та іншої нормативно-технічної документації на товари споживчого або виробничо-технічного призначення.

4. Проводить відбір зразків (проб) для визначення відповідності якості товарів, які перевіряються, вимогам стандартів та іншої нормативно-технічної документації.

5. Бере участь у роботі художньо-технічної ради, атестаційних, дегустаційних та інших комісій, пов'язаних з оцінкою якості товарів.

6. Бере участь у роботі порівняльних конкурсів якості товарів споживчого призначення і контролює виконання рішень за підсумками конкурсу.

7. Розглядає пропозиції, заяви, скарги на низьку якість товарів, порушення в роботі підприємств торгівлі та громадського харчування і вживає необхідних заходів.

8. Проводить перевірку якості товарів, які надійшли в продаж.

9. Здійснює контроль за дотриманням працівниками підприємств торгівлі правил приймання, відвантаження, пакування, зберігання та строків реалізації товарів (продукції).

10. Перевіряє наявність та правильність оформлення сертифіката відповідності.

11. Перевіряє стан та умови зберігання товарів на базах і складах.

12. Бере участь у проведенні на підприємствах, що виготовляють продовольчі товари, вибіркові і разові перевірки якості товарів, що перевіряються.

13. Контролює дотримання стандартів, технічних умов, відповідність товарів затвердженим зразкам, еталонам, рецептурам і технологічним інструкціям.

14. Здійснює, у разі потреби, перевірку якості сировини, що використовується, матеріалів та комплектуючих деталей і виробів на підприємствах промисловості.

15. Контролює додержання торговельними підприємствами цін на товари.

16. Готує приписи, обов'язкові до виконання керівниками підприємств щодо усунення виявлених недоліків та порушень.

Тому я й прийшла до висновку, що обов’язки та завдання, поставлені перед товарознавцем та товарознавцем-інспектором зовсім різні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]