Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
varna.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“

Варна е сред най-важните университетски центрове в страната с осем висши училища, в които се обучават над 30 000 студенти: Висше военноморско училище „Никола Вапцаров“;Икономически университет;Медицински университет „Проф. Параскев Стоянов“;Технически университет;Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“;Колеж по туризъм;Медицински колеж;Технически колеж;Професионален старшински колеж

Средното образование е представено от няколко езикови гимназии; хуманитарна, математическа и природоматематическа гимназия, училища по изкуствата, няколко професионални гимназии и спортно училище, както и средни общообразователни училища.

Във Варна се намират Институт по Океанология,Център по хидро- и аеродинамика(доскоро институт) къмИнститут по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски"и филиал наИнститут по метеорология и хидрологиякъмБАН.

Варна разполага с драматичен, детски и куклен театър, както и с един частен театър. Варненската опера е регистрирана на 6 април 1947 година, а през 1 август същата година е открита. През 1999 година Варненската опера се обединява с Варненската филхармония и продължава дейността си под названието „Оперно-филхармонично дружество – Варна”. От 28 юли 2010 година Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Оперно-филхармонично дружество Варна са обединени в Театрално-музикален продуценстски център – Варна. След обединението Драматичен театър "Стоян Бъчваров" запазва името си, но Оперно-филхармонично дружество Варна се преобразува в Държавна опера Варна.

Драматичен театър "Стоян Бъчваров"

Фестивален и конгресен център, изглед от Морската градина

Фестивалният и конгресен център– Варна (ФКЦ), е създаден през 1986 година. Още от създаването си той се налага като център на най–престижните събития в сферата на изкуството и културата. Тук, освен артистични мероприятия и фестивали, се провеждат и научни срещи, семинари, различни фирми честват своите годишни празници.

Дворец на културата и спорта, изглед през нощта

Дворецът на културата и спортавъв Варна e многофункционален комплекс за конгресни, културни и спортни мероприятия. Разполага с 6 многофункционални зали, възстановителен център, фитнес зала, прес-център, модерен търговски център. Комплексът разполага и с 2 фитнес зали, оборудвани с модерни тренировъчни уреди. Спортно-възстановителният център е обзаведен с необходимата техника за пълноценно възстановяване (сауни, тангентори) и рехабилитация на спортистите, както и с електролечение и физиотерапия. Дворецът на културата и спорта има и голям търговски център, предлагащ възможности за отдих и приятно прекарване на свободното време.

Част от Двореца на културата и спорта e Летният театър, който се намира в Морската градина. В Летния театър намират място множество национални и международни прояви. Част от тях e световно известният балетен конкурс и Варненско лято – триенале на изкуствата и др.

Националното училище по изкуствата "Добри Христов"е създадено като музикално училище през 1944 г. Възпитаници на училището са изтъкнати диригенти, композитори, певци, концертиращи артисти, музиковеди, оркестранти, преподаватели във висши учебни заведения, музикални и балетни педагози, балетни артисти.

Варненският археологически музейзаема 2000 кв. м площ и има 32 зали, в които са изложени постоянни експозиции: Праистория, Античност, Средновековие, Възрожденски иконопис.Тук се намира и най-старото златно съкровище в света. Неговата възраст датира от преди 4400 г. пр. Хр.

Варна разполага с близо 30 художествени галерии и с много народни читалища. В града има четири кинозали.

Градът има многогодишни традиции в спорта. Действащи са няколко футболни стадиона, сред които базите на ПФК Черно море (Варна)иПФК Спартак (Варна). В процес на пълно преустройство е градският стадион "Юрий Гагарин", чието име ще бъде променено на "Варна". След края на реконструкцията стадионът ще отговаря на всички изисквания на UEFA и ще бъде най-модерният в България.

Римските термина Одесос са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в страната и се намират в югоизточната част на днешния град, в близост до пристанището. Термите са изградени към края на II век. Според проучванията височината на сводестите конструкции е била над 20 м, а общата площ на съоръжението около 7000 кв. м. Баните са функционирали до края на III век. В днешни дни през лятото в термите функционира летен театър и се изнасят концерти.

Със своите 850 декараМорската градина на Варна е национален паметник наградинскотоипарковотоизкуство. Уникалността и притегателната сила на Морската градина или Приморския парк обаче се дължат най-вече на съседството на морето и плавното преливане на морския ландшафт със зеленината на бреговата зона. В Морската градина са разположениВарненския аквариумиДелфинариума.

Православните храмове са 14.

На 15 км североизточно от града се намира националният паметник на културата Аладжа манастир, създаден презXIII век.

Със своите 800 декараЕвксинограде национален паметник наградинскотоипарковотоизкуство. Неговите архитектурни и исторически паметници, както и неговото минало на духовен център го правят желано място за посещение и отдих на варненци и гостите на града. Той е естествено продължение на Приморския парк на север и връзка с парка на курорта „Св. св. Константин и Елена”.

Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – Първият в България астрономически коплекс, открит през 1968 г. Комплексът се състои от астрономическа обсерватория, планетариум и кула с Махало на Фуко. Намира се в централната част на Морската градина.

Д-р Иван Симеонов

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]