Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-10-2014_16-10-22 / полний конспект ОПГ.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Протипожежні перешкоди

Протипожежна перешкода – конструкція у вигляді стіни, перегородки, перекриття, або об'ємний елемент будівлі, призначений для стримування розвитку пожежі до прилеглого приміщення.

Кожен вид протипожежної перешкоди повинен мати нормовану межу вогнестійкості не менше встановленої ДБН В.1.1 - 7 – 2002 «Пожежна безпекаоб’єктів будівниц тва».

Протипожежні перешкоди бувають двох видів:

- загальні;

- місцеві.

До загальних протипожежних перешкод відносять:

- протипожежні стіни;

- протипожежні перегородки;

- протипожежні перекриття;

- протипожежні зони;

- відстань між будівлями та спорудами;

- проорані смуги в лісах чи на полі.

До місцевих протипожежних перешкод відносять:

- протипожежні двері та ворота;

- протипожежні вікна;

- тамбур шлюзи;

- обвалування резервуарів;

- протипожежні завіси в театрах;

- заслонки та шибери в повітроводах;

- протипожежні розділки та відступки.

Місцеві протипожежні перешкоди призначені для заповнення прорізів у протипожежних перешкодах. За межею поширення вогню протипожежні перешкоди мають відповідати групі М0.

До протипожежних перешкод ставляться наступні вимоги:

1. Повинні влаштовуватися тільки з негорючих матеріалів.

2. Повинні мати межу вогнестійкості не нижче нормованої.

3. Повинні мати достатню стійкість.

4. Повинні правильно перерізати будівельні конструкції

5. Повинні мати достатню димо- і газонепроникність

Вимоги щодо влаштування протипожежних перешкод в Будівлях різного призначення

Частини будинків та приміщення різного призначення повинні розділятися між собою протипожежними перешкодами з нормованими межами вогнестійкості та межами поширення вогню по них.

У місцях перетинання протипожежних перешкод каналами, шахтами, трубопроводами (за винятком трубопроводів водопостачання, каналізації, парового і водяного опалення, стоків) слід передбачати автоматичні пристрої, які попереджають поширення продуктів горіння по цих комунікаціях.

Протипожежні стіни та перекриття 1-го типу не допускається перетинати каналами, шахтами, трубопроводами для транспортування горючих газів, рідин, матеріалів і пилоповітряних сумішей.

У будинках І - ІІІ ступенів вогнестійкості огороджувальні конструкції ліфтових шахт та приміщень машинних відділень ліфтів, вентиляційних камер, електрощитових, а також каналів, шахт, ніш для прокладання комунікацій повинні відповідати вимогам, що встановлені до протипожежних перегородок 1-го типу та перекриттів 3-го типу.

У разі неможливості влаштування в огороджувальних конструкціях ліфтових шахт за протипожежних дверей слід передбачати ліфтові холи або тамбури з протипожежними перегородками 1-го типу та перекриттями 3-го типу. Допускається замість протипожежних дверей ліфтових шахт влаштовувати протипожежні екрани (завіси) 2-го типу, що автоматично зачиняють дверні прорізи ліфтових шахт під час пожежі.

Протипожежні перешкоди в житлових будівлях

Будівлі гуртожитків коридорного типу IIIa, IIIб, IVa, IV, і V ступенів вогнестійкості каркасної або щитової конструкції слід проектувати одноповерховими з площею забудови не більш ніж 400 м2. В одно– двоповерхових квартирних жилих будівлях каркасної або щитової конструкції IIIa, IIIб, IVa, IV, і V ступенів вогнестійкості площа забудови не повинна перевищувати 500 м2.

Допускається блокування не більше двох вказаних гуртожитків або квартирних домів за умови їх розподілення протипожежною стіною 2–типу.

Виходи із підвалів та цокольних поверхів слід передбачати безпосередньо назовні.

В будівлях до п`яти поверхів включно ці виходи допускається влаштовувати через сходову клітину житлової частини відособленими, відділеними в межах першого поверху від виходу із житлової частини протипожежними перегородками 1–го типу.

Протипожежні перешкоди в громадських будівлях та спорудах

В одноповерхових будівлях продовольчих магазинів та магазинів типу “Універсам” IIIа та IIIб ступенів вогнестійкості площа поверху між протипожежними стінами 1–го типу може бути збільшена вдвічі за умови, що торгівельний зал відділено від інших приміщень магазину протипожежною стіною 2–го типу.

В будівлях загальною місткістю 50 чол. приміщення дошкільних закладів слід відділяти від приміщень шкіл та жилих приміщень глухою протипожежною перегородкою 1–го типу та перекриттям 3–го типу.

В школах – інтернатах спальні приміщення повинні бути розміщені в блоках або частинах будівлі, які відокремлюються від інших приміщень протипожежними стінами та перегородками.

Протипожежні перешкоди в промислових будівлях

Приміщення категорії А і Б загальною площею не більше 300 м2 розміщенні в одноповерхових будівлях IVа ступеню вогнестійкості слід виділяти протипожежними перегородками 1–го типу та перекриттями 3–го типу.

В будівлях приміщення категорії А, Б і В слід відділяти одне від іншого, а також від приміщень категорії Г і Д та коридорів протипожежними перегородками та протипожежними перекриттями наступних типів:

– в будівлях I ступеню вогнестійкості – протипожежними перегородками 1–го типу, протипожежними перекриттями 2–го типу;

– в будівлях II, III і IIIб ступенів вогнестійкості – протипожежними перегородками 1–го типу;

– в будівлях IIIа ступеню вогнестійкості – протипожежними перегородками 2–го типу;

– в будівлях IVа ступеню вогнестійкості приміщення категорії В – протипожежними перегородками 2–го типу;

– в будівлях IV ступеню вогнестійкості – протипожежними перекриттями 3 – го типу над підвалом.

В місцях прорізів в протипожежних перегородках, які відділяють приміщення категорії А і Б від приміщень інших категорій, коридорів та сходових клітин, слід передбачати тамбур-шлюзи з постійним підпором повітря.

Галузь застосування протипожежних перешкод в будівлях та спорудах різноманітна. В усіх випадках їх застосування спрямоване на забезпечення безпеки людей від небезпечних факторів пожежі та проти їх розповсюдження по об`єму будівель та споруд.

ДОДАТОК Г