Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-10-2014_16-10-22 / полний конспект ОПГ.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Від високих рівнів виробничого шум

3. Основні заходи пожежної профілактики (лекція 3.)

ПЛАН

    1. ПОЖЕЖНА ПРОФІЛАКТИКА

    2. ПРОТИПОЖЕЖНІ ПЕРЕШКОДИ

    3. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕЧНОЇ ЕВАКУАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ

    4. СИСТЕМА ПРОТИПОЖЕЖНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ

    5. ПОЖЕЖНА СИГНАЛІЗАЦІЯ

    6. ДЕРЖАВНИЙ ПОЖЕЖНИЙ НАГЛЯД

КЛЮЧОВІ СЛОВА: пожежна профілактика, протипожежні перешкоди, протипожежне водопостачання, пожежний гідрант, пожежний шкаф.

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Жидецький В. Ц., Джигирей В. С., Сторожук В. М. Практикум з охорони праці. Навч. Посібник/ за ред. В. Ц. Житецького. – Львів: Афіша, 2000. – 352 с.

  2. Жидецький В. Ц., Джигирей В. С., Мельников О. В. Основи охорони праці. Підручник. – Львів: Афіша, 2000. – 350.

  3. НПАОП 0.00-4.33-99 «Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій. Наказ Держнаглядохоронпраці від 17.06.1999 р. № 112.

  4. ДБН В.2.5 – 74:2013. Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування.

  5. Правила пожежної безпеки в Україні. Затверджено наказом МНС України 19.10.2004 р. №126.

  6. НАПБ Б.01.008 – 2004. Правила експлуатації вогнегасників.

  7. НАПБ Б.03.001 – 2004. Типові норми належності вогнегасників.

  8. ДНАОП 0.00 – 1.21 – 98 Правила безпечної експлуатації електроустановок сповіщувачів.

  9. ДБН В.2.5. – 13 – 98 Пожежна автоматика будинків і споруд/ Мінбуд України. – К.: 2006. – 80 с.

  10. ДБН В.1.1 – 7 – 2002. Пожежна безпека об’єктів будівництва.

3.1. Пожежна профілактика

Протипожежна профілактика - комплекс організаційних і технічних заходів щодо попередження, локалізації та ліквідації пожеж, а також щодо забезпечення безпечної евакуації людей та матеріальних цінностей у разі пожеж.

Пожежна безпека - це такий стан промислового об'єкта, при якому виключається можливість пожежі, а в разі його виникнення попереджається вплив на людей небезпечних факторів і забезпечується захист матеріальних цінностей. Виконання правил пожежної безпеки на підприємствах є обов'язковим для всіх посадових осіб і громадян. Основи пожежної безпеки закладаються на стадії проектування підприємства, будівлі, споруди, планування технологічного процесу, встановлення обладнання, тобто враховується інженерно - технологічними заходами, які представлені в проектах при розробці проектної документації на будівництво, і вимагає суворого дотримання протипожежних правил у процесі експлуатації.

Пожежна безпека промислових підприємств складається з системи попередження пожеж, системи пожежного захисту і організаційно-технічних заходів.

Система попередження пожеж - це комплекс організаційних і технічних засобів, спрямованих на виключення можливості виникнення пожеж, на запобігання утворення горючої і вибухонебезпечного середовища шляхом регламентації вмісту горючих газів, парів і пилу в повітрі, а також виключення можливості виникнення джерел загоряння або вибуху; забезпечення пожежної безпеки технологічних процесів, обладнання, електрообладнання, систем вентиляції, збереження сировини та інших матеріалів.

Виключенню та запобігання пожеж сприяє: герметизація виробничого устаткування, заміна горючих речовин, які застосовуються в технологічних процесах на негорючі, обмеження обсягів речовин, які застосовуються і зберігаються на підприємстві; контроль над концентрацією речовин в повітрі в приміщеннях і технологічному обладнанні; застосування робочої та аварійної вентиляції; відвід займистою середовища в спеціальні пристрої та безпечні місця; застосування інгібуючих і флегматозуючих домішок; вибір безпечних швидкісних режимів руху середовища і пр.

Система пожежної захисту забезпечується застосуванням архітектурно-проектних рішень, перешкод шляху поширення пожежі, вогнестійкі пристрої на технологічних комунікаціях, в системах вентиляції, повітряного опалювання і кондиціонування повітря.

Організаційно-технічні заходи пов'язані з системами попередження пожеж та системами протипожежного захисту і повинні включати: організацію пожежної охорони, організацію відомчих служб відповідно до законодавства України та рішеннями місцевих органів самоврядування; паспортизацію речовин, матеріалів, виробів, технологічних процесів, будівель і споруд в частині забезпечення.

Усі заходи пожежної безпеки виробництва за призначенням поділяються на чотири групи:

1) Заходи, які забезпечують пожежну безпеку технологічного процесу та обладнання, збереження сировини і готової продукції.

2) Будівельно-технічні заходи, спрямовані на виключення причин виникнення пожеж і на створення стійкості огороджувальних конструкцій і будівель, на запобігання можливості розповсюдження пожеж і вибухів.

3) Організаційні заходи, які забезпечують організацію пожежної охорони, навчання працюючих методів запобігання пожеж і застосування первинних способів гасіння пожеж.

4) Заходи щодо ефективного вибору способів гасіння пожеж, оснащення пожежного водопостачання, пожежної сигналізації, створення запасу засобів гасіння.

Протипожежний захист забезпечується: вибором класу вогнестійкості об'єкта і меж вогнестійкості будівельних конструкцій; обмеженням поширення вогню в разі виникнення вогнища пожежі; застосуванням систем протидимного захисту; забезпеченням безпечної евакуації людей; застосуванням засобів пожежної сигналізації, сповіщення та пожежогасіння; організацією пожежної охорони підприємства,

Згідно правил пожежної безпеки в Україні (НАПБ А.01.00 - 2004), забезпечення безпеки підприємств, установ покладено на керівників або уповноважених ними осіб. Обов'язки власників підприємств щодо забезпечення пожежної безпеки визначені статтею 5 даного Закону Україну «Про пожежну безпеку».

Будинки і споруди, з урахуванням категорії виробництва, групують в зони. Зони і самі будівлі і споруди всередині кожної зони розміщують з урахуванням рельєфу місцевості, рози вітрів та протипожежних розривів, щоб виникла пожежа не могла завдати шкоди сусіднім об'єктах. Так, приміщення, в яких розташовано виробництво категорії А, по відношенню до будівлі з категорією В або бітумоварочні котли по відношенню до штабелів пиломатеріалів повинні розташовуватися з підвітряного боку, нижче по рельєфу місцевості. Між зонами, а також будівлями, призначаються протипожежні розриви.