Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-10-2014_16-10-22 / полний конспект ОПГ.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

3.2. Протипожежні перешкоди

Згідно ДБІ В.1.1 – 7 - 2002 встановлено такі види протипожежних перешкод:

- протипожежні стіни;

- протипожежні перегородки;

- протипожежні перекриття.

Заповнення прорізів у протипожежних перешкодах здійснюється за допомогою протипожежних тамбур-шлюзів, протипожежних дверей, вікон, воріт, люків, протипожежних клапанів, протипожежних завіс.

Загальні протипожежні перешкоди призначені для обмеження поширення пожежі з одного приміщення в інше по всій висоті будинку, з одного поверху на другий або з одного приміщення в інше в межах поверху. Зазвичай вертикальні перешкоди, які поділяють будівлі по всій висоті, іменують протипожежними стінами, а частини будівель, колективні протипожежними стінами, називають протипожежними відсіками. Якщо вертикальна захисна конструкція відокремлює одне приміщення від іншого в межах поверху, то її іменують протипожежною перегородкою, а колективні приміщення називають секціями. Конструкції, призначені для обмеження поширення пожежі з поверху в поверх по вертикалі, будівлі називають протипожежними перекриттями.

Для захисту дверних і віконних прорізів, а також отворів для прокладки комунікацій (конвеєрів, транспортерів та ін.) служать протипожежні перешкоди у вигляді протипожежних дверей і воріт, протипожежних вікон та люків тощо.

Місцеві протипожежні перешкоди призначені для обмеження лінійного розповсюдження пожежі. До них відносяться:

- перепони для обмеження розповсюдження пожежі по поверхні і пустотам конструкцій (гребені, виступи, пояси, зони даху, діафрагми, вогнетривкі засипки);

- перепони для обмеження розливу рідин і розповсюдження по ним пожежі (обвалування, бортики, парапети, пандуси, кювети, дренажі);

- різні вогнезатримуючі шибери і заслінки в повітроводах і продуктопроводах для транспортування горючих речовин;

- протипожежні двері та інші пристрої, що є складовими елементами протипожежних перешкод (стін, перегородок) і допомагають виконувати їм свої функції.

Протипожежні перешкоди виконують багатоцільове призначення, що обумовлює їх ефективність і економічну доцільність. Наприклад, протипожежні стіни, перегородки і перекриття в нормальних умовах експлуатації будівель із вибухо-та пожежовибухонебезпечними процесами виключають перетікання вибухонебезпечних сумішей з одного приміщення в інше, виконуючи при цьому технологічні, санітарні та протипожежні функції. При виникненні пожежі протипожежні перешкоди обмежують можливу площу горіння і цим забезпечують успішне гасіння пожежі і зменшення від нього збитку.

Таблиця 3.1

Протипожежні перешкоди

Класифікація протипожежних перешкод

Тип протипожежних перешкод

Мінімальна межа вогнестійкості протипожежної перешкоди (у хвилинах)

Тип заповнення прорізів, не нижче

Тип протипо-жежного тамбуршлюзу, не нижче

Стіни

1

2

3

REI 150

REI 60

REI 45

1

2

2

1

1

2

Перегородки

1

2

EI 45

EI 15

2

3

1

2

Перекриття

1

2

3

4

REI 150

REI 60

REI 45

REI 15

1

2

2

3

1

1

1

2

Таблиця 3.2