Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_лаб_ПЗСУ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
483.84 Кб
Скачать

Додаток е інтерфейс клавіатури

Для підключення клавіатури призначений послідовний інтерфейс, що складається з двох обов'язкових сигналів KB-Data і KB-Clock. Необов'язковий сигнал KB-Reset скидає клавіатуру низьким рівнем сигналу. Інтерфейс на системній платі XT реалізований апаратною логікою - регістром зрушення, паралельний вихід якого підключається до входів порту А системного інтерфейсу 8255. По прийому байта від клавіатури логіка виробляє запит апаратного переривання IRQ2, оброблювач якого може прочитати прийнятий байт із порту 60h. За допомогою біт 7 і 6 порту 61h можливі програмне блокування і скидання клавіатури відповідно. Скидання клавіатури XT здійснюється примусовим обнулінням лінії KB-Clock.

Інтерфейс клавіатури AT побудований на мікроконтролері і8042, що забезпечує на відміну від XT двунаправлений інтерфейс із клавіатурою. Передача інформації до клавіатури використовується для управління індикаторами її стану і програмування параметрів (автоповтор, набір скан-кодів).

Хоча електричний інтерфейс клавіатур XT і AT збігається (за винятком можливості двунаправленого обміну в AT), логічні формати посилок істотно відрізняються. POST здатний робити діагностику клавіатури, причому підключення клавіатури невідповідного типу або не підключену клавіатуру він сприйме як помилку. Якщо перевірка клавіатури дозволена в BIOS Setup, то по цій помилці POST буде як завгодно довго чекати одержання коду натискання клавіші F1. Вид роз’єму клавіатур (з боку задньої панелі) і призначення контактів наведені на рис. Е.1.

Конструктивно можливі два варіанти роз’єму - звичайна 5-контактна розетка DIN (аналогічна застосовуваної в побутовій радіоапаратурі) або малогабаритна розетка mini-DIN, що прийшла від комп'ютерів сімейства PS/2. На цей ж роз’єм через плавкий запобіжник надходить і напруга живлення клавіатури +5 В. Електрично і логічно інтерфейс клавіатури PS/2 повторює інтерфейс клавіатури AT, тому для узгодження типу рознімання застосовують спеціальні перехідники. Переважніше використовувати перехідники, виконані у вигляді м'якого кабелю з роз’ємом. Монолітний перехідник, особливо з Ат-клавиатуры на PS/2- роз’єм системної плати, гірше тим, що найменший рух кабелю викликає великий момент сили, який руйнує перехідник з маленького гнізда PS/2.

Кабель може бути перевірений дуже швидко за допомогою омметра. Для цього варто вийняти роз’єм клавіатури з комп'ютера, потім розібрати клавіатуру і, відключивши усередині кабель, перевірити кожен провідник.

Рис.Е.1. Роз’єм підключення клавіатур XT, AT, PS/2

(вид з боку контактів)

Живлення від роз’єму клавіатури часто використовується такими пристроями, як зовнішні накопичувачі або адаптери локальних мереж, що підключаються до паралельного порту. Плавкий запобіжник, установлений на системній платі, може і не витримувати кидка струму, споживаного цими зовнішніми пристроями. При цьому, природно, відмовиться працювати і клавіатура - її індикатори і не мигнуть при включенні, як це відбувається при її ініціалізації. Знаходиться ця несправність при наявності тестера (і знання можливої причини) досить легко.

Для перевірки інтерфейсу клавіатури варто замірити напруга між 4 виводом і всіма іншими: воно повиннео лежати в межах 2-5,5 В постійної напруги. Якщо на якомусь виводі напруга відрізняється, виходить, швидше за все, "винувата" материнська плата. Якщо ж напруги лежать у зазначених межах, а клавіатура не працює, варто спочатку перевірити кабель, а вже потім перевіряти клавіатуру.