Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MR_D_OTsyAP_EK.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
546.3 Кб
Скачать

Тема 2.

Самостійна робота :

Варіант визначається згідно з порядковим номером у списку групи: непарний номер – Варіант 1 (наприклад: 1,3,5,7...), Варіант 2 – парний номер (наприклад 2,4,6,8)

Варіант 1

Задача 1

Головний інженер заводу «Мотор Січ» Івакін під час відпустки перебував на судні «Титан», яке здійснювало маршрут "Сгамбул-Одеса" через Чорне море. Його бачили на судні 21 червня 2002 року, а вранці в каюті пасажира Івакіна не було. Капітан при підході у порт "Одеса" зробив заяву про те, що в ніч з 21 на 22 червня 2002 року, коли зник пасажир Івакін, був шторм.

Дружина Івакіна 22 жовтня 2002 року звернулася до суду із зая­вою про встановлення факту смерті її чоловіка, оскільки їй та її дітям повинна бути призначена пенсія у випадку втрати утриманця.

Яке повинно бути рішення суду за поданням полову громадянки Івакіної? Яке рішення постановив би суд у випадку, якщо б громадянка Івакіна звернулась з подібною заявою у вересні 2002року? Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача 2

15 вересня 2002 року Карашев пішов вранці до магазину за хлібом і не повернувся. 21 лютого 2002 року жінка Карашена звернулася до суду з вимогою визнати її чоловіка Карашева безвісно відсутнім. При цьому вона вказала в заяві причину, по якій вона вимагає такого рішення суду, а саме вона бажає розлучитися зі своїм чоловіком Карашевим, щоб маги можливість одружитися з іншим.

Чи задовольнить суд вимоги Карашевої? За яких підстав суд може визнати фізичну особу безвісно відсутньою?

Задача З

17-річні Міньков і Совкова одружилися. Під час шлюбу подружжя придбало будинок за гроші, які їм подарували на весілля. Через З місяці після одруження за бажанням обох із подружжя органи РАЦСу їх розлучили. Питання про розподіл спільного майна у них не виникло.

Ще через 2 місяці Міньков, який залишився жити в будинку (колишня дружина Совкова пішла жиги до батьків), вирішив продати будинок. Міньков звернувся до нотаріуса, щоб посвідчити договір купівлі-продажу будинку. У нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу Мінькову було відмовлено, при цьому нотаріус керувався тим, що Міньков неповнолітній і на даний момент вже не перебуває у шлюбі, тому укласти такий правочин може лише за згодою батьків. В свою чергу, колишня дружина Мінькова, Совкова, дізнавшись, що її колишній чоловік бажає продати будинок, який був придбаний за їх спільні кошти, звернулася до суду з позовною заявою про розподіл будинку як спільної сумісної власності.

Сформулюйте правові питання, які виникають у справі. Вирішіть задачу.

Задача 4

На день народження 16-річному Богдану сестра Оксана подарувала мотоцикл «Ява». Через деякий час Богдан обміняв подарований мотоцикл «Ява» на мотоцикл «Мінськ» у свого друга Івана. Через 5 днів мотоцикл «Мінськ» було викрадено. Мати Богдана звернулась до Івана з вимогою про повернення мотоциклу «Ява», на що одержала відмову, після чого звернулася з позовом до суду про витребуван­ня мотоциклу «Ява».

Дайте юридичну оцінку діям учасників відносин. Яке рішення повинен постановити суд?

Задача 5

Мешканець м. Москва Шишкін вирішив придбати у Сіренка квартиру, розташовану в м. Києві. Нотаріус відмовив посвідчити договір купівлі-продажу, мотивуючи це тим, що Шишкін є громадянином Росії, а не України, і тому не може укласти такий договір.

Чи правомірні дії нотаріуса? Визначте обсяг правоздатності іноземців та осіб без громадянства.

Варіант 2

Задача 1

Журналісти Федотов і Курків під час відрядження до Чечні у зону бойових дій у вересні 2000 року пропали. У листопаді 2000 року їх автомобіль, що згорів, було знайдено. У грудні 2000 року батько Федотова звернувся до суду із заявою про оголошення сина помер­лим. Суд заяву задовольнив і постановив рішення про оголошення Федотова померлим.

За Федотовим залишилося майно (квартира, 2 автомобіля, музичний центр, комп'ютер), яке після оголошення його померлим за заповітом перейшло у спадок його дружині і батьку. Батько отримав 1 автомобіль, який одразу ж продав. Дружина успадкувала інше вказане майно. Через рік дружина Федотова одружилася вдруге і подарувала своєму новому чоловікові автомобіль, який отримала у спадок, оформивши договір дарування. Ще через рік на батьківщину повернувся Федотов і пояснив, що весь цей час знаходився у полоні зі своїм колегою Курківим і їм вдалося втекти. Довідавшись про зміну у своєму сімейному та майновому становищі, Федотов звернувся до адвоката за роз'ясненням своїх прав.

Виступіть у ролі адвоката Федотова і надайте юридичну допомогу.

Задача 2

Лотін, який був хворий на психічну хворобу (слабоумство), зайшов на двір Гарбузівського і розпалив вогонь, від якого зайнялася пожежа і згорів будинок. Гарбузівський звернувся до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної Лотіним. Суд відмовив у за­доволенні позовних вимог Гарбузівського, мотивуючи тим, що Лотін не розумів значення своїх дій і не міг керуватися ними внаслідок слабоумства, отже він і не може відповідати за свої дії.

Сформулюйте правові питання, які виникають у задачі. Вирішіть справу.

Задача 3

Клімов зловживав спиртними напоями і всю свою заробітну плату витрачав на їх придбання. Сім'я Клімова внаслідок цього була поставлена в скрутне матеріальне становище, тому що його дружина не працювала, а займалася вихованням двох малолітніх дочок. Дружина звернулася із заявою до суду про обмеження свого чоловіка в дієздатності, щоб мати можливість отримувати його заробітну плату самостійно.

Яке рішення винесе суд? Які правові наслідки обмеження дієздатності фізичної особи ?

Задача 4

Малолітньому Петру з дитинства не подобалось його ім'я. При досягненні 14 річного віку, він звернувся до свого батька з проханням надати згоду на зміну свого імені. Батько його в цьому відмовив.

Чи зможе Петро змінити своє ім'я самостійно ? Якщо так, то в якому порядку?

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

Варіант 1

Завдання 1

Опрацюйте глави 21, 22 ЦК України. Згрупуйте особисті немайнові права фізичної особи за певними критеріями, які Ви виділите (на Ваше міркування) і складіть таблицю.

Завдання 2

Відносини у сфері охорони здоров'я та медичної допомоги регулюються: Конституцією України; Цивільним кодексом України; Кримінальним кодексом України; основами законодавства України про охорону здоров'я. Доповніть перелік.

Завдання З

Як вирішується в Україні питання про зміну правового статусу особи, яка змінила стать? Як це питання вирішується в інших державах? Що Вам відомо? Проведіть науковий бібліографічний пошук.

Завдання 4

Опрацюйте розділ 2 Особливої частини Кримінального кодексу України "Злочини проти життя та здоров'я особи" (ст.ст. 115-145) і знайдіть норми, які гарантують забезпечення прав: на життя, на охо­рону здоров'я, на інформацію про стан свого здоров'я, на таємницю про стан здоров'я та на медичну допомогу. Доберіть до кожного вказаного особистого немайнового права відповідні норми КК України.

Варіант 2.

Завдання 1

Ознайомтеся із ст. 293 ЦК України "Право на безпечне для життя і здоров'я довкілля". Дайте визначення терміну "довкілля". Назвіть нормативно-правові акти, які закріплюють гарантії права па безпечне для життя і здоров'я довкілля. Опрацюйте ці нормативно-правові акти і законспектуйте норми, які гарантують право на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Завдання 2

Ознайомтеся із ст. 300 ЦК України "Право на індивідуальність". законспектуйте поняття "індивідуальність". Визначте елементи, які можуть відображати індивідуальність фізичної особи. Розкрийте зміст права па індивідуальність.

Завдання 3

Ознайомтеся із ст. 308 ЦК України "Охорона інтересів фізичної особи, яка зображена па фотографіях та в інших художніх творах". Яким чином може здійснюватися охорона інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та в інших художніх творах? Які існують обмеження цього права? Наведіть приклади.

Питання до самоконтролю:

  1. Хто визнається фізичною особою?

  2. Як реалізовується правоздатність?

  3. Визначте поняття дієздатної фізичної особи. Назвіть види дієздатності.

  4. Визначте поняття обмеженої цивільної дієздатності фізичної особи.

  5. У чому міститься недієздатність фізичної особи?

  6. Які критерії дрібного побутового правочину?

  7. Як визначається місце проживання фізичної особи і яке це має правове значення?

  8. Чи є тотожними терміни: "місце проживання" і "місце реєстрації" фізичної особи?

  9. Чим відрізняється оголошення фізичної особи померлою від встановлення факту смерті фізичної особи?

  10. З якою метою запроваджені цивільно-правові інститути опіки та піклування?

  11. Назвіть випадки встановлення опіки та піклування судом.

  12. Назвіть випадки встановлення опіки та піклування органом опіки та піклування.

  13. Які фізичні особи не можуть здійснювати опіку та піклування?

  14. Які правочини не може вчиняти опікун зі своїм підопічним?

  15. Поняття особистого немайнового права, ознаки даних прав.

  16. Види особистих немайнових прав.

  17. Розкрийте зміст особистих немайнових прав.

  18. В чому полягає сутність активної та пасивної евтаназії?

  19. Дайте визначення терміну "стерилізація".

  20. Назвіть перелік обставин, за яких може бути проведене штучне переривання вагітності від дванадцяти до двадцяти восьми тижнів.

  21. Розмежуйте поняття "смерть особи", "оголошення фізичної особи померлою", "встановлення факту смерті особи".

  22. Виконання яких умов є обов'язковими при штучному заплідненні та імплантації ембріона в організм жінки?

  23. Назвіть складові права на таємницю про стан здоров'я.

  24. Розкрийте зміст права фізичної особи, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я.

  25. Дайте визначення терміну "донорство".

  26. Які суб'єкти можуть бути донорами?

  27. Якими нормативно-правовими актами регулюються відносини донорства?

  28. Які види донорства Ви знаєте?

  29. Якими гарантіями забезпечується реалізація права на донорства?

  30. Дайте визначення терміну "трансплантація".

  31. Які сторони виділяють при трансплантації?

  32. Розкрийте зміст права на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

  33. Дайте визначення категорій "честь", "гідність", "ділова репутація".

  34. Назвіть ознаки відомостей, що порочать честь та гідність фізичної особи.

  35. Кому належить особисте немайнове право - право на повагу до людини, яка померла?

  36. Що Ви розумієте під поняттям "індивідуальність"?

  37. Назвіть особливості фізичної особи як індивідуальності?

  38. В чому полягає сутність права на розпорядження особистими паперами?

  39. Складовою якого особистого немайнового права є право на розпорядження особистими паперами?

  40. Чим гарантується право на свободу об'єднання?

  41. Які обмеження передбачаються щодо права на свободу об'єднання?

  42. В межах якого часу фізичні особи повинні сповістити органи про проведення мирних зібрань?

  43. В яких випадках може бути обмежене право на мирні зібрання і в якому порядку?

  44. Що Ви розумієте під поняттям ''фото-, кіно-, теле- чи відеозйомка"?

  45. Гарантією яких особистих немайнових прав є захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомки?

Теми рефератів

  1. Фізична особа-підприємець за цивільним законодавством України.

  1. Обмеження дієздатності та визнання фізичної особи недієздатною: практика застосування.

  1. Цивільний стан особи та його закріплення в актах цивільного стану.

  2. Опіка та піклування як цивільно-правові інститути.

  3. Порядок управляння майном підопічних.

  4. Захист честі, гідності та ділової репутації фізичних осіб.

  5. Право на ім'я як особисте немайнове право фізичної особи.

  6. Право на донорство - особисте немайнове право, що забезпечує природне існування фізичної особи.

  7. Еволюція прав людини.

  8. Право на особисте життя га його таємницю.

  9. Права на інформацію та таємницю про стан свого здоров'я.

  10. Право на медичну допомогу.

  11. Цивільно-правовий захист інформаційних прав та інтересів: теоретичний аспект.

  12. Особисті немайнові права людини у рекламі.

Тема: « Здійснення та захист цивільних прав»

Самостійне вивчення

Законспектувати та вивчити такі питання:

  1. Здійснення цивільних прав.

  1. Виконання цивільних обов'язків.

  1. Захист цивільних прав та інтересів: поняття та підстави

  2. Способи захист цивільних прав та інтересів

  3. Форми захисту цивільних прав: загальна характеристика.

  4. Самозахист цивільних прав.

  5. Засоби оперативної дії.

  6. Засоби захисту цивільних прав та інтересів, що здійснюються компетентними державними органами, органами місцевого самоврядування та іншими уповноваженими органами та особами.

Повинні знати такі терміни:

Суб’єктивне цивільне право, зміст суб’єктивного права, фактичні та юридичні способи здійснення цивільних прав, виконання цивільних обов’язків, принципи щодо здійснення особами суб’єктивних прав і обов’язків, зловживанням правом, захист цивільних прав, підстави для захисту цивільних прав, способи та форми (юрисдикційна та неюрисдикційна форма) захисту цивільних прав, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення, визнання правочину недійсним, примусове виконання обов'язку в натурі, зміна правовідношення, припинення правовідношення, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, відшкодування моральної (немайнової) шкоди, самозахист цивільних прав, визнання незаконним рішенням, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади АРК або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, засоби оперативної дії, засоби захисту цивільних прав, які застосовуються компетентними державними органами, органами місцевого самоврядування та іншими уповноваженими органами та особами.

Перевірка буде здійснюватися на семінарському занятті № 6 у вигляді термінологічного диктанту

Самостійна робота (викласти письмово):

Завдання 1

Визначте способи захисту, які можуть бути застосовані в конкретному нижченаведеному випадку порушення цивільного суб'єктивного права?

  1. За договором перевезення перевізник несвоєчасно здійснив перевезення вантажу.

  2. В газеті "Відомості міста" було поміщено неправдиві відомості про особисте життя громадянина Круглова.

  3. Громадянин Кондаров втратив документи, які підтверджують його право власності на яхту і не мав можливості отримати дублікати правовстановлюючих документів.

  4. Громадянин Клоков перешкоджав здійснювати користування транспортним засобом громадянину Донову.

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

  1. Наведіть приклади правовідносин, коли відшкодовуються лише реальні збитки. При відповіді робіть посилання на нормативно-правові акти.

  2. Наведіть приклади зловживання правом.

  3. Наведіть приклади захисту цивільних прав та інтересів за допомогою засобів оперативної дії.

Питання до самоконтролю:

  1. Що таке суб’єктивне цивільне право?

  2. Що Ви розумієте під здійсненням цивільних прав?

  3. Як Ви розумієте термін "зловживання правом"?

  4. Які вимоги закону існують щодо виконання цивільних обов’язків?

  5. Які є підстави на захист цивільних прав7

  6. Назвіть способи захисту цивільних прав.

  7. Назвіть форми захисту цивільних прав

  8. В чому полягає моральна шкода за ЦК України?

  9. Назвіть основні нормативно-правові акти, які відносяться до антимонопольного законодавства України?

  10. Чим відрізняються такі способи захисту цивільних прав як зміна правовідношення та припинення правовідношення?

  11. Які способи самозахисту Ви знаєте? Наведіть приклади.

  12. Назвіть засоби захисту цивільних прав та інтересів процесуально-правового порядку.

Теми рефератів

  1. Право на самозахист як секундарне право.

  2. Честь, гідність, ділова репутація як об’єкти захисту.

  3. Зловживання правом як новели цивільного законодавства.

  4. Проблеми реалізації норм права, які містять заходи захисту.

  5. Способи захисту прав суб’єктів господарювання.

  6. Цивільно-правовий захист інформаційних прав та інтересів.

  7. Відшкодування моральної (немайнової) шкоди: судова практика в Україні.

  8. Визнання правочину недійсним як спосіб захисту цивільних прав та інтересів

Тема: « Правочини»

Самостійна робота (викласти письмово):

Задача 1

Громадянин Іваненко знаходився на стаціонарному лікуванні у шпиталі. Коли Іваненко відчув, що хвороба прогресує, він викликав медичну сестру до палати і при інших хворих Петренкові та Андрійцеві попросив її скласти заповіт від його імені, в якому він заповідав все своє майно державі. Заповіт було складено і підписано медичною сестрою шпиталю, а також підписано хворими Петренком та Андрійцевим, а також самим Іваненко. Невдовзі Іваненко помер. Його дружина, дізнавшись, що існує заповіт, в якому все майно Іваненко заповідав державі, звернулася з позовом до суду про визнання заповіту недійсним. Яке рішення повинен винести суд? Яка форма вчинення заповіту передбачена в ЦК України? Які особи мають право посвідчувати заповіт, окрім нотаріусів ?

Задача 2

Поповим 10 червня 2002 року було укладено договір купівлі-продажу двоповерхового будинку з Березовським. Договір був посвідчений нотаріально. В договорі було обумовлено те, що Березовський звільнить будинок через 2 місяці. Попов не здійснив державної реєстрації цього будинку за браком часу. Після спливу двох місяців, Попов приїхав до свого нового будинку, але виявилося, що в ньому вже проживають зовсім інші особи, які йому пред'явили договір купівлі-продажу, який був ними укладений з Березовським 12 серпня 2002 року. Попов звернувся до суду з позовом про визнання договору купівлі-продажу від 12 серпня 2002 року недійсним і визнання за ним права власності на будинок. Яке рішення повинен винести суд по даній справі? Який порядок набрання чинності правочину, який потребує державної реєстрації? Який порядок державної реєстрації правочину і якими нормативно-правовими актами регулюються ці відносини ?

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

Задача 1.

Професор філософії Ткаченко вирішив подарувати своєму аспірантові Сидоренку, до дня захисту ним дисертаційного дослідження, колекцію філософської літератури. Про своє рішення Ткаченко повідомив рідних: дружину і дочку, а також написав листа аспірантові. До передачі колекції дарувальник помер. Дочка останнього відмовилась передати колекцію Сидоренку і вимагала сплатити за неї 5000 гривень. Сидоренко не погодився сплачувати гроші, пославшись на лист, в якому вказувалось, що колекцію йому подаровано, тим більш що він захистив дисертацію до смерті свого наукового керівника і лише не встиг забрати колекцію. В свою чергу, дочка Ткаченка послалась на заповіт свого батька, в якому було вказано, що вона є спадкоємцем всього майна. Сидоренко звернувся з позовом до суду про витребування колекції книг у дочки Ткаченка. Чи буде прийнято позов до розгляду судом ? Яка форма встановлена для укладення договору дарування ?

Задача 2

Радченко шляхом обману та погрози укладав договори купівлі-продажу предметів антикваріату за ціною, значно меншою їх реальної вартості. Невдовзі громадянка С. звернулася до правоохоронних органів і повідомила, що її ввели в оману і примусили укласти договір купівлі-продажу старовинної ікони. Відносно Радченка було порушено кримінальну справу, всі придбані у такий же спосіб речі антикваріату були вилучені у нього на квартирі під час обшуку. Невдовзі Радченко помер до закінчення розслідування. Слідчий, керуючись поясненнями потерпілих, повернув їм предмети антикваріату. Спадкоємці Радченка заявили позов про визначення права власності на вилучені предмети антикваріату, мотивуючи тим, що вина Радченка в судовому порядку не встановлена, а кримінальна справа у зв'язку із його смертю припинена. Сформулюйте правові питання, які виникають у справі. Вирішіть справу.

Задача 3

Комерційний банк "Новий" уклав кредитний договір з представником фірми "Валес" Величко. Кредит не був повернутий у строк, зазначений в кредитному договорі, після чого банк звернувся з претензією до фірми "Валес". У відповіді на претензію комерційного банку "Новий" генеральний директор фірми "Валес" пояснив, що Величко не мав повноважень на укладення такого договору, а тому вимоги банку фірма не задовольнить. У своєму позові до суду комерційний банк "Новий" вимагав повернення кредиту фірмою "Валес", посилаючись на те, що кредитні кошти були перераховані на розрахунковий рахунок фірми "Валес" і використані нею. В свою чергу, фірма "Валес" подала зустрічний позов про визнання правочину, укладеного між Величко та комерційним банком "Новий", недійсним. Як суд вирішить справу ? Аргументуйте свою відповідь, посилаючись на цивільне законодавство України.

Питання до самоконтролю:

  1. Визначте поняття правочину.

  2. Відмежуйте правочин від інших юридичних актів.

  3. Охарактеризуйте види правочинів.

  4. Які існують умови дійсності правочинів?

  5. Які Ви знаєте форми вчинення правочинів?

  6. Визначте поняття недійсності правочинів.

  7. Засади визнання правочинів недійсними.

  8. До яких правочинів закон встановлює письмову форму з обов'язковим нотаріальним посвідченням?

  9. Дайте тлумачення термінів "двостороння реституція" і "одностороння реституція".

  10. В чому різниця між фіктивними та удаваними правочинами?

  11. Які Ви знаєте форми укладення правочинів?

  12. Назвіть підстави недійсності правочину.

  13. Перерахуйте правочини, які законодавець відносить до оспорюваних.

  14. Які правові наслідки наступають при визнанні правочину недійсним, його частини?

  15. Яка основна відмінність нікчемних правочинів від оспорюваних правочинів?

  16. Чи може бути сторона в правочині з множинністю осіб?

  17. Який порядок визначення місця вчинення правочину?

Теми рефератів

  1. Правові наслідки недійсності правочину.

  1. Біржові правочини, їх особливості.

  1. Фіктивні та удавані правочини: судова практика.

  2. Укладення угод між юридичними особами в усній формі

  3. Юридична форма правочину, укладеного в електронній формі

Тема: «Представництво», «Строки та терміни, позовна давність »

Самостійна робота (викласти письмово):

Варіант 1

  1. Назвіть статті Цивільного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України, які регулюють відносини представництва

  2. Складіть довіреність на отримання заробітної плати.

  3. Наведіть приклади законного представництва.

  4. Яке представництво є обов'язковим для представника?

  5. Дайте юридичну характеристику правочину - довіреність.

Варіант 2

  1. Чи можуть на основі довіреності від імені держави Україна, Автономної Республіки Крим, територіальних громад виступати фізичні особи? Аргументуйте відповідь, посилаючись на цивільне законодавство.

  2. Складіть довіреність на представництво в суді.

  3. Чим відрізняється генеральна довіреність від спеціальної? Наведіть приклади генеральної та спеціальної довіреностей.

  4. Чим відрізняється довіреність від договору доручення

  5. Випишіть з ЦКУ приклади видів строків, термінів та позовної давності з зазначенням відповідних статей ЦКУ.

Складіть таблицю «Види строків і термінів в цивільному праві».

Складіть таблицю «Види позовної давності».

Наведіть приклади обставин, що є підставами зупинення перебігу позовної давності.

Наведіть приклади вимог, на які не поширюється позовна давність.

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

Задача 1

1 серпня 2003 р. Юркін видав довіреність строком на 6 місяців Зарубіну на продаж останнім комп'ютера за ціною не менше 5 тисяч гривень. Довіреність була посвідчена нотаріально. Зарубін у межах строку, на який було видано довіреність не знайшов покупця і, не повідомивши Юркіна, 29 січня 2004 р. видав довіреність (в порядку передоручення) своїй дочці Зарубіній строком на 3 місяці. Зарубіна продала комп'ютер за 2 тисячі гривень. Юркін, дізнавшись, що його майно продано за ціну, меншу, ніж було встановлено в довіреності, яку він видав Зарубіну, почав вимагати від Зарубіна повернення йому 5 тисяч гривень або повернення йому комп'ютера, на що останній відповів, що всі претензії слід пред'являти його дочці, мотивуючи це тим, що він їй передоручив здійснити дії щодо продажу комп'ютера. Як повинна бути вирішена справа? Чи змінилося б рішення, якщо б Зарубін видав довіреність своїй дочці за згодою Юркіна? Чи є дійсною довіреність, видана Зарубіним в порядку передоручення своїй дочці?

Задача 2

Громадянка США Налімова, перебуваючи в Україні по особистим справам, видала довіреність громадянину України Соколову. В довіреності зазначалося, що громадянин Соколов має право здійснювати різноманітні юридичні дії щодо її майна та розпоряджатися її коштами для придбання їй житла в Україні. Невдовзі Налімовій стало відомо, що Соколов витратив 100 тисяч гривень на придбання їй квартири, але, як вона вважала, що він здійснив невигідний правочин, купив досить коштовну квартиру і вимагала від нього повернення довіреності і грошей, які він витратив на купівлю квартири. Соколов довіреність їй повернув, а щодо коштів, які було витрачено на квартиру, він сказав, що все вчинив законно згідно повноважень, визначених в довіреності й відмовився задовольнити її вимоги. Налімова звернулася до суду з позовом про витребування 100 тисяч гривень у Соколова. Яке рішення постановить суд? Чи перевищив повноваження Соколов ?

Задача 3

Представник ТОВ "М'ясокомбінат" звернувся до суду з позовом про стягнення неустойки (штрафу) за несвоєчасну оплату фабрикою хутряних виробів "Тисма" шкір, поставлених ТОВ "М'ясокомбінат". V зв'язку з тим, що в результаті збоїв у роботі автоматизованої системи обліку розрахунків ТОВ "М'ясокомбінат" пропустило строки позовної давності, господарський суд відновив позовну давність по своїй ініціативі, але виніс рішення про те, що неустойка (штраф), яка повинна бути сплачена фабрикою хутряних виробів "Тисма" "М'ясокомбінату", стягується на користь держави. Чи законне рішення виніс суд? Аргументуйте свою відповідь, посилаючись на цивільне законодавство України.

Задача 4

Селімов скоїв вбивство Антонюка. Дружина звернулася із заявою до органів попереднього слідства про визнання її цивільним позивачем у кримінальній справі, яку було порушено проти Селімова. Постановою слідчого від 11 липня 1999 р. дружину Антонюка було визнано цивільним позивачем по справі. Рішенням суду, що набрало сили 15 вересня 2003 р., цивільний позов дружини Антонюка про відшкодування моральної шкоди, завданої діями Селімова залишено без розгляду. Суд мотивував тим, що строки позовної давності, які застосовуються до таких видів вимог уже сплинули. Чи законне рішення виніс суд? На які вимоги позовна давність не поширюється?

Задача 5

Корчма уклав з Петровим і Лящем договір підряду на побудову будинку. В договорі підряду було зазначено, що у разі неналежної якості роботи, виконаної за договором, позов замовником може бути пред'явлений протягом одного року від дня прийняття роботи. Встановіть, чи є в даному випадку порушення норм, які встановлюють застосування позовної давності, що застосовується до вимог щодо неналежної якості роботи ?

Задача 6

Фурсова 4 листопада 2002 року передала своїй подрузі Кучіній вечірню сукню, для того, щоб остання вдягнула її у театр і через 2 дні повернула. 7 листопада 2002 року Кучіна повернула вечірню сукню Фурсовій, і остання, не перевіряючи стану сукні, помістила її до шафи. Деякий час Фурсова не вдягала сукню, потім, діставши її із шафи, виявила, що сукня пошкоджена на рукавах. Пошкодження були виявлені 25 січня 2003 року. Лише через 6 місяців, а саме 25 червня 2003 року, Фурсовій вдалося розшукати Кучіну, яка виїздила за кордон у відрядження. При з'ясуванні обставин пошкодження сукні, Кучіна зізналася, що в день, коли ходила до театру, вона пошкодила сукню, тому що вона їй була трохи тісна. Проте, відшкодувати вартість сукні вона відмовилася. Фурсова одразу ж після відмови звернулась до суду з позовною заявою про відшкодування збитків, які їй було заподіяно Кучіною. З якого моменту почався перебіг позовної давності по цій справі? Чи закінчився строк позовної давності в даному випадку ? Чи має значення для з’ясування початку перебігу позовної давності визнання Кучіною факту пошкодження речі і відсутність Кучіної певний час у місті?

Питання до самоконтролю:

  1. Що таке представництво?

  2. На чому ґрунтуються повноваження представника?

  3. Суб’єкти правовідносин представництва.

  4. Випадки заборони представництва.

  5. Види довіреності та їх особливості.

  6. Що Ви розумієте під уявним представництвом?

  7. Чи може бути визнаний правочин недійсним, якщо він був вчинений представником з перевищенням повноважень?

  8. Чим відрізняється представник від посередника?

  9. Які правочини не має права вчиняти представник?

  10. Назвіть осіб, які не можуть бути представниками?

  11. Які Ви знаєте види представництва?

  12. Назвіть умови чинності довіреності.

  13. Дайте визначення рукоприкладача.

  14. В чому полягає особливість комерційного представництва?

  15. Що таке довіреність?

  16. Назвіть випадки прирівнювання письмових довіреностей до нотаріально посвідчених.

  17. Чим відрізняється строк від терміну?

  18. Проведіть класифікацію строків (термінів).

  19. Чим відрізняються імперативні строки від диспозитивних? Який з цих видів строків є більш поширений у цивільному праві?

  20. Поняття і значення претензійних строків.

  21. Поняття і значення гарантійних строків.

  22. Який державний орган встановлює гарантійний строк на сезонні товари?

  23. Які наслідки зупинення та переривання позовної давності?

  24. В чому полягає особливість початку перебігу позовної давності по безстрокових зобов'язаннях?

  25. Назвіть вимоги, на які позовна давність не поширюється.

Теми рефератів

  1. Комерційне представництво: становлення та розвиток.

  1. Представництво за довіреністю.

  1. Представництво акціонерних правовідносин

  2. Види строків здійснення цивільних прав.

  3. Гарантійні строки та їх загальна характеристика.

  4. Спеціальна позовна давність.

  5. Набувальна давність як правовий інститут цивільного права

Тема: «Право власності та інші речові права. Виникнення та припинення права власності»

Повинні знати такі терміни: об’єктивне розуміння речового права, суб’єктивне розуміння речового права, власність, об’єктивне розуміння права власності, суб’єктивне розуміння права власності; зміст, суб’єкт, об’єкт, права власності; право володіння, користування та розпорядження; форма власності, способи набуття права власності, первісні та похідні способи набуття права власності, приватизація, набувальної давності, передання майна, специфікація або переробка, привласнення плодів і доходів, безхазяйна річ, знахідка, скарб, безоглядна домашня тварина, приватизація, самочинне будівництво, конфіскація, реквізиція.

Самостійна робота (викласти письмово):

Варіант 1 (для студентів порядковий номер яких в журналі непарний)

Опрацюйте Закон України "Про приватизацію державного майна" від 4 березня 1992 р його, дайте відповіді на питання та законспектуйте їх: 1) поняття «приватизація»; 2) назвіть суб'єктів та об'єкти приватизації; 3) на які об'єкти не поширюється дія цього закону? 4) якими органами розробляється і затверджується Державна програма приватизації?; 5) які питання визначаються в Державній програмі приватизації? 6) ознайомтеся з переліком об'єктів, які мають загальнодержавне значення; 7) які майнові комплекси можуть приватизуватися за погодженням із Кабінетом Міністрів України? 8) які органи здійснюють державну політику в сфері приватизації? 9) законспектуйте порядок та способи приватизації; 10) визначте особливості приватизації майна, зданого в оренду; 11) Назвіть випадки відмови у приватизації.

Варіант 2 (для студентів порядковий номер яких в журналі парний) Опрацюйте Закон України "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 р. та дайте відповіді на питання та законспектуйте їх: 1) дайте визначення приватизації державного житловою фонду; 2) назвіть суб'єктів та об'єкти приватизації; 3) назвіть об'єкти, визначені в цьому законі як такі, що не підлягають приватизації; 4) назвіть способи приватизації державного житлового фонду; 5) в яких випадках передача квартир (будинків) здійснюється безоплатно незалежно від розміру їх загальної площі; 6) законспектуйте порядок організації проведення приватизації та оформлення права власності; 7) яким чином власник приватизованої квартири (будинку) може здійснювати правомочність розпорядження щодо цього майна?

Для студентів, які своєчасно не виконали самостійну роботу, були відсутні на семінарському занятті, або отримали незадовільну оцінку по темі:

Задача 1

Курков повертався додому пізно ввечері. Його зупинив незнайомий чоловік і запропонував придбати у нього повий магнітофон. Ціна пропонувалася значно нижча за реальну піну. Курков подумав про те, що схожий магнітофон бачив у свого сусіда Лодонова. Окрім того, він знав, що нещодавно квартиру його сусіда пограбували. Але купити магнітофон не відмовився. На наступний день до Куркова зайшов Лодонов, побачив у нього магнітофон. В ньому він впізнав смій магнітофон, с качан Куркову, що він належить йому і вимагав мої о повернення. Проте Курков відповів, що придбав його на ринку і повертати його не збирається. Визначте вид права володіння Куркова. Обґрунтуйте свою відповідь. Чи може Лодонов витребувати свій магнітофон із володіння Куркова?

Задача 2

Виконавчий комітет міської ради народних депутатів прийняв рішення про передачу у комунальну власність скульптури відомого скульптора на підставі того, що власник належним чином не утри­мує цю скульптуру, яка є пам'яткою культури та історії і потребу» реставрації, власник же відмовляється оплачувати витрати, пов’язанні з реставрацією. Петров звернувся до Голови міської ради і вимогою повернути йому скульптуру, яка є його приватною власністю. Йому пояснили, що з дня винесення рішення про примусове вилучення скульптури ця річ перейшла у комунальну власність територіальної громади і тепер йому не належить. Петров звернувся до суду з позовною заявою про витребування скульптури, яку у нього вилучили незаконно і передали у власність територіальної громади. В якому порядку може відбуватися викуп пам'ятки історії та культури? Чи всі дії виконавчого комітету були законними ? Чи задовольнить суд вимоги Петрова?

Задача 3.

Баба Василина залишила у спадок онуку і онуці будинок з присадибною ділянкою. За заповітом будинок і присадибна ділянка ділилися між ними порівну. Онук через деякий час на своїй ділянці знайшов скарб і залишив його собі. Онука, дізнавшись про це, почала вимагати від нього поділити скарб, але онук відмовив їй. Онука звернулася з позовом до суду. Як буде вирішено справу?

Питання до самоконтролю:

  1. Надайте поняття речових прав. Яке суб’єктивне розуміння речового права? Яке об’єктивне розуміння речового права?

  2. Відрізніть власність від права власності.

  3. Надайте ознаки суб’єктивного права власності.

  4. Надайте поняття добросовісного та недобросовісного володіння.

  5. Розкрийте поняття права користування та права розпорядження.

  6. Як здійснюється і обмежується право власності?

  7. Яка з трьох правомочносте права власності є більш об'ємною за своїм змістом? Обґрунтуйте свою відповідь.

  8. Як співвідносяться право володіння та право користування?

  9. Дайте юридичну оцінку нормам Конституції України, Закону України "Про власність", ЦК України, що закріплюють форми власності.

  10. Визначте правовий режим майна державного підприємства.

  11. Чим відрізняється право повного господарського відання від права оперативного управління?

  12. З'ясуйте момент виникнення у особи права власності на нерухоме майно.

  13. Визначте первинні способи виникнення права власності.

  14. З якого моменту виникає право власності та новостворене нерухоме майно?

  15. За яких умов власник матеріалу набуває право власності на нову річ?

  16. За яких умов специфікатор набуває право власності на нову річ?

  17. Відмежуйте поняття: безхазяйна річ, скарб та знахідка.

  18. Що таке набувальна давність?

  19. Назвіть способи набуття права приватної власності.

  20. Назвіть способи, при яких припиняється право приватної власності і виникає право державної власності.

  21. Які способи набуття права власності належать лише державі?

Теми рефератів

  1. Історичний розвиток права власності.

  1. Зміст права власності та його характеристика.

  1. Форми власності в Україні.

  2. Емфітевтичне право – традиція класичної цивілістики.

  3. Обмеження та обтяження права власності.

  4. Націоналізація як підстава припинення права власності.

  5. Генезис права приватної власності.

  6. Підстави набуття права державної власності.

  7. Особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі.

  8. Особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва.

  9. проблеми виникнення права приватної власності за давністю володіння.

  10. Співвідношення поняття «право власності» та «здійснення права власності».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]