Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з історії України (2).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
249.86 Кб
Скачать

Тема 5. Національне відродження України у хіх столітті

(4 години)

План

1. Соціально-економічний та суспільно-політичний розвиток України в першій половині XIX століття.

2. Становлення та консолідація української нації: територія і соціальна структура населення, підвищення національної самосвідомості, гальмуючі фактори.

3. Розвиток суспільно-політичної та національної думки в Україні у другій половині XIX століття.

Питання для самоперевірки

1. Охарактеризуйте суспільно-політичний розвиток українських земель у першій половині ХІХ століття.

2. Що Ви знаєте про розвиток сільського господарства і промисловості України в першій половині ХІХ століття?

3. Які зміни відбулися в соціальній структурі українського суспільства протягом XIX століття?

4. В чому полягає суть Валуєвського циркуляру та Емського указу?

5. Чому ХІХ століття вважається періодом національного відродження України?

Література

  • Бойко О.Д. Історія України. – К., 2006.

  • Борисенко В.Й. Курс української історії. – К., 1997.

  • Гончарук П. С. Історія України з найдавніших часів до початку ХХ століття: курс лекцій. – К., 2005.

  • Грушевский М.С.Иллюстрированная история Украины. - К., 1997.

  • Гуржій І., Смолій В. Як почала формуватися українська нація. – К., 1991.

  • Історія України: нове бачення. У 2-х т. – Т.1. – К., 1990.

  • Крип’якевич І.П. Історія України. – Львів, 1990.

  • Литвин В. М. Історія України: Підручник. — К., 2006.

  • Полонська-Василенко Н.Д. Історія України. У 2-х т. – Т.2. – К., 1995.

Методичні поради

У першому питанні слід зазначити, що українські землі у першій половині ХІХ століття належали Російській та Австрійській імперіям. Для економічного розвитку цих територій характерними були криза феодально-кріпосницької системи господарювання і розвиток товарно-грошових відносин. Говорячи про промисловий розвиток країни, треба розкрити сутність промислового перевороту. Які галузі промисловості були найбільш розвинуті в Україні? Що гальмувало розвиток капіталістичних відносин у промисловості і сільському господарстві?

Визначте причини появи політичного опозиційного руху в Російській імперії. Розкажіть про діяльність масонських організацій в Україні.

Продовжуючи розповідь, слід сказати, що рух декабристів виник в умовах кризи феодально-кріпосницької системи і абсолютистської форми державного правління. Розкажіть про мету декабристських організацій. Чому декабристський рух вважають революційним виступом? Порівняйте програмні документи: “Руську правду” П.Пестеля і “Конституцію” М.Муравйова. Як вирішувалося українське питання у цих документах? Проаналізуйте невдачі виступу Чернігівського полку. Як Ви вважаєте, чому виступ декабристів зазнав поразки? Яке значення мала діяльність “Руської Трійці” у Львові?

У другому питанні розкажіть, яким був адміністративно-територіальний поділ українських земель, що належали Російській та Австро-Угорській імперіям? Яким був поділ українського населення за становою ознакою в першій половині ХІХ століття? Які два нових стани з’явилися у зв’язку із бурхливим капіталістичним розвитком?

Запам’ятайте, що національний рух в Україні історики умовно поділяють на три етапи: фольклорно-етнографічний, літературний (культурницький) та політичний. Розкажіть про зміст перших двох етапів. Назвіть найвідоміші історичні твори цього періоду. Які етнографічні, філологічні та літературні твори викликали інтерес до української мови і літератури? Як формувалася українська літературна мова?

У середині 40-х років ХІХ століття український національний рух перейшов від культурницького до політичного етапу. У 1846 р. виникає Кирило-Мефодіївське товариство (братство). Чому це товариство історики називають першою українською політичною організацією? Назвіть її членів. Схарактеризуйте основні програмні положення цієї організації. Як було визначено місце і роль українського народу у тогочасному світі? В чому полягає заслуга членів Кирило-Мефодіївського братства?

У відповіді на друге питання зверніть увагу на активізацію суспільно-політичного розвитку західноукраїнських земель під впливом революційних подій у Австрійській імперії 1848-1849 рр. Розкажіть про політичні засади першої русько-української організації у Львові ­– Головної Руської ради. Які наслідки мали події революції 1848-1849 рр. у Західній Україні?

Третє питання слід почати з того, що у другій половині ХІХ століття у зв’язку із розвитком капіталізму активізувався процес формування української нації. В кінці 1850-х років представники української інтелігенції об’єдналися в організації, що почали називатися громадами. Що Ви знаєте про діяльність Київської громади? Назвіть активних учасників громадівського руху. Яку роль відіграв у розвиткові українського національного руху журнал “Основа”? Розкажіть про напрями культурницької діяльності громадівців у 1870-80-х роках. Яке значення для українського національного руху мали ідеї М.Драгоманова? Відповіддю на активізацію українського руху стали Валуєвський циркуляр 1863 р. та Емський указ 1876 р. Проаналізуйте зміст цих документів.

Зверніть увагу, що поряд із національним рухом в Україні у другій половині ХІХ століття розгорталися суспільно-політичні рухи, що формувалися на загальноросійському ґрунті: народницький, соціал-демократичний, ліберальний.

Розкажіть про етапи діяльності народницького руху. Порівняйте програму діяльності двох течій цього руху: помірковану і радикальну. Треба відмітити, що політична боротьба із самодержавством методом терору не принесла дієвих результатів.

Продовжить розповідь про те, що наприкінці ХІХ століття поширюється ідеологія марксизму, на базі якої формувалася соціал-демократична течія суспільно-політичного руху. Схарактеризуйте причини появи та розгортання марксистського руху в Україні, його основні ідеї. Слід відзначити, що першими пропагандистами цього вчення в Україні ще на початку 1870-х років стали М.Зібер і С.Подолинський. Яку роль у розвитку соціал-демократичного руху відіграв “Союз за визволення робітничого класу”?

Ще один напрям суспільно-політичного руху – ліберальний – виник на межі 1870-80-х р. В Україні він формувався головним чином на основі земської ліберальної опозиції. Розкажіть про основні форми роботи земств. З’ясуйте причини того, що ліберальний рух не зміг стати потужною опозиційною силою.

Визначте причини переміщення центру національного руху в 70-80-х рр. ХІХ століття в Західну Україну. Порівняйте мету діяльності двох течій суспільно-політичного руху – народовців і москвофілів. Яку роль у розвиткові української культури відіграли Літературно-наукове товариство ім. Т.Шевченка, “Просвіти”?

Зверніть увагу, що на Західній Україні діяли ще й українські революціонери-демократи, які у 1890 році засновують першу українську політичну партію – РУРП. Розкажіть про її політичну програму. Що Ви знаєте про діяльність Руської Ради на Буковині? Які результати мав національний рух в Західній Україні в кінці ХІХ століття?

Дайте визначення термінам: буржуазія, Валуєвський циркуляр, Кирило-Мефодіївське товариство, модернізація, пролетаріат, промисловий переворот, РУРП.