Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_KP_PR.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
227.33 Кб
Скачать

2.3 Вимоги до оформлення переліків та нумерованих списків

За необхідністю в тексті ПЗ можуть бути використані переліки. Перелік може розташовуватися лише після абзацу звичайного тексту, останнє речення в якому закінчується двокрапкою.

Перший пункт переліку не може бути першим реченням на сторінці. Перелік не може складатися з одного пункту.

Кожний абзац переліку повинен розпочинатися з маленької літери та закінчуватися крапкою з комою. Останнє речення у переліку повинно закінчуватися крапкою.

Переліки можуть бути ненумеровані або нумеровані (перерахування). Перед кожною позицією нумерованого перелічення ставиться мала літера українського алфавіту з дужкою або, якщо перелічення виконується без нумерації – дефіс (на першому рівні деталізації).

Для подальшої деталізації перерахування слід використовувати арабські цифри з дужкою (на другому рівні деталізації).

При необхідності використання ієрархічних переліків необхідно дотримуватися тих же правил оформлення, що і для звичайних переліків.

Всього припустимо використовувати три рівня вкладеності переліків. При цьому, у кожного наступного рівня збільшується відступ абзацу зліва та відступ першого рядка на 12,5 мм у порівнянні з попереднім рівнем.

Приклад:

а) форма і розмір клітин;

б) живий вміст клітин:

1) частини клітин;

2) неживі включення протопластів;

в) утворення тканини.

В якості маркера ненумерованого переліку використовується виключно дефіс (символ "-" з шрифту Symbol).

2.4 Вимоги до оформлення ілюстрацій

Для пояснення викладеного тексту рекомендується його ілюструвати фотографіями, графіками, кресленнями, фрагментами схем, картами, рисунками, які можна виконувати чорною тушшю, простим олівцем середньої твердості або за допомогою програм комп’ютерної графіки.

В останньому випадку ілюстрації повинні бути виконаними засобами вбудованого графічного редактора Microsoft Word (але ні в якому разі не WordArt), або за допомогою графічних редакторів (наприклад, Adobe Photoshop) у форматі файлів JPEG, TIFF, BMP з наступним розміщенням ілюстрації у полотні Microsoft Word симетрично до тексту з положенням «у тексті» та обтіканням текстом «зверху та знизу».

Всі ілюстрації повинні бути представленими у градаціях сірого кольору.

Ілюстрації подаються в ПЗ безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. При необхідності ілюстрації можуть бути винесені у додатки.

В ПЗ повинні застосовуватися лише штрихові ілюстрації та оригінали фотознімків. Фотознімки розміром, меншим за формат А4, при необхідності наклеюють на стандарті аркуші білого паперу формату А4.

Якість ілюстрацій повинна забезпечувати їх чітке відтворення. Якщо ілюстрації виконуються за допомогою програм комп’ютерної графіки, вони роздруковуються безпосередньо разом з текстом ПЗ.

Креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, що розміщені в ПЗ, повинні відповідати вимогам стандартів «Єдиної системи конструкторської документації» (ЄСКД) та «Єдиної системи програмної документації» (ЄСПД).

Якщо в ПЗ є необхідність розмістити схеми алгоритмів та програм, вони повинні відповідати чинним вимогам ГОСТ 19.701-90.

Ілюстрації нумеруються арабськими цифрами послідовно в межах розділу або додатку. Номер ілюстрації складається з номера розділу або додатку та порядкового номеру ілюстрації, між якими ставиться крапка.

Ілюстрації підписуються повним словом «Рисунок», за яким вказується їх номер, наприклад «Рисунок 1.2» (другий рисунок першого розділу), «Рисунок Д.1» (перший рисунок додатку Д).

Якщо в ПЗ є всього одна ілюстрація, її нумерують за загальними правилами, наприклад «Рисунок 1.1».

На всі ілюстрації мають бути посилання в тексті роботи. Посилання дають за формою: «показано на рисунку 3.1»; « ... на рис. 3.1-3.5» або в дужках по тексту «(рис. 3.6)». Посилання на раніше наведену ілюстрацію дають з словом дивись («див. рис. 3.4») по ходу чи в кінці речення.

Кожна ілюстрація повинна мати заголовок. Заголовок ілюстрації повинен містити текст із якомога стислою характеристикою зображеного, його друкують малими літерами з першої великої, розміщують після номеру ілюстрації через дефіс () та в кінці крапку не ставлять.

При необхідності ілюстрація доповнюється поясненнями (експлікацією), при цьому деталі сюжету ілюстрації позначають цифрами, які виносять у підпис, супроводжуючи їх текстом. Експлікація повинна не замінювати загальний тематичний заголовок ілюстрації, а лише пояснювати його.

Приклад підпису під ілюстрацією з експлікацією:

«…

Рисунок 1.24  Структура програмного модуля:

1  магнітний компас; 2  гірокомпас; 3  радіолокатор; 4  ехолот

…»

Ілюстрації та підписи до них розміщуються симетрично до тексту та відділяються від тексту і друг від друга відступами зверху та знизу, що дорівнюють одному інтервалу (14 пунктам) кожний.

Якщо ілюстрація не вміщується на одній сторінці, вона може переноситись на наступні сторінки, при цьому назву ілюстрації розміщують на першій сторінці ілюстрації, а пояснення – на кожній сторінці, та під ними вказують «Рисунок __, лист __», зазначаючи відповідно номер ілюстрації та номер сторінки цієї ілюстрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]