Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Засоби лабораторного контролю

Автомобільна радіометрична і хімічна лабораторія АЛ-4 забезпечує, радіометричний аналіз проб води, харчових продуктів і фуражу; якісне і кількісне виявлення в різних пробах звісних ОР; кількісне визначення отрут в пробах води, харчових продуктах і фуражу; фізико-хімічні аналізи проб не звісних ОР; проведення контрольних аналізів за визначенням повноти дегазації місцевості, озброєння, техніки, транспорту, одягу і спорядження; проведення вибіркового контролю захисних властивостей засобів захисту шкіри; кількісне визначення і проведення контрольних аналізів сумішей і для дегазації, дезактивації, що створюють дим, запалювальних, вибухових речовин і вогнеметних. Призначена для виявлення ОР в пробах, що взяті із різних джерел, а також з техніки, предметів, одягу. Маса спорядженої лабораторії біля 20кг.

Радіометрична лабораторія в укладці РЛУ-2: призначена для визначення ступені зараженості радіоактивними продуктами продовольства, фуражу, води, ґрунту, речового та іншого майна; дозволяє виконувати кількісне визначення питомого зараження об'єктів бета-активними речовинами від 10-7 Кі/кг (або Кі/л) і вище. За 10 г роботи лабораторії можливо провести і до 12 аналізів проб води і інших рідин або 40-70 аналізів проб різних продуктів харчування, фуражу та інших речовин: для розгортання лабораторії ; необхідно приміщення площею 10-15 м. Час розгортання лабораторії в і приміщенні 20 хв. Час на проведення дезактивації майна лабораторії після 10 годин роботу складає 60-90 хв.

Засоби ремонту приборів

Стаціонарна майстерня для ремонту і градуювання призначається для середнього і капітально ремонту, а також для перевірки дозиметричних приборів. Орієнтовна місячна продуктивність майстерні при роботі в одну зміну складає: середніх ремонтів приборів типу ДП-2 - 150-200 шт.; капітальних ремонтів приборів типу ДП-2 - 50-60 шт.; перевірка градуювання приборів типу ДП-2 до 400-600 шт.

На сьогодні існує багато різних, як вітчизняних так і імпортних, приладів радіаційної і хімічної розвідки та дозиметричного контролю. Працівники цивільної оборони повинні бути уважними при користуванні такими приладами з одиницями виміру.

Тестові завдання

1. Вкажіть номер неправильної відповіді. Прилади, призначені для виявлення і виміру радіоактивних випромінювань, називаються дозиметричними. Дозиметричні прилади призначені для визначення рівнів радіації на місцевості, міри зараження одягу, шкірних покривів людини і тварин, продуктів харчування, води, фуражу, транспорту і інших різних предметів, а також для виміру доз радіоактивного опромінення людей, тварин при їх знаходженні на об'єктах і ділянках, заражених радіоактивними речовинами. Відповідно до призначення дозиметричні прилади можна розділити на прилади радіаційної розвідки місцевості, для контролю міри зараження і доз контролю опромінення. У групу приладів для радіаційної розвідки місцевості входять індикатори радіоактивності і рентгенометри, в групу приладів для контролю міри зараження входять радіометри, а в групу приладів для контролю опромінення - дозиметри.

Дозиметричні прилади класифікують:

1. Перша група - рентгенметри - радіометри. Для визначення рівнів радіації на місцевості і зараженості різних об'єктів. Це:

- рентгенметр ДП- 2

- бортовий рентгенметр ДП-3Б (БТР, БМП, автомобіля, літака, потягах, морських судах)

- рентгенметр авіаційний напівавтоматичний РАП- 1

- вимірник потужності дози (рентгенметр) ДП-5Б, ДП-5В

- корабельна дозиметрична установка КДУ-2М, КДУ- 5

- вимірник потужності дози ІМД-1Р (ІМД-1С), ІМД-21Б (ІМД-21С)

- радіометр КРБ- 1

- сцинтиляційний геологічний розвідувальний прилад СРП- 68-01

2. Друга група - прилади хімічної розвідки

3. третя група - дозиметри - для визначення індивідуальних доз опромінення. Це:

- дозиметр ДРГ-01Т, ДБГ-06Т, ДРГ-05М, ДСК- 04

- комплект індивідуальних дозиметрів ДП-22В, ДП- 24

- хімічний дозиметр гамма і нейтронного виміру ДП-70МП

- комплект загальновійськового виміру дози ИД- 1

- індивідуальний вимірник дози ІД- 11

- комплект виміру дози ДК- 02, ІД- 02

4.Четверта група - побутові дозиметричні прилади. Це:

- рентгенметр бета - гамма лікування «Прип'ять»

- дозиметр-радіометр побутової АНРИ- 01, «Сосна»

- дозиметр побутової «Майстер-1»

- індикатор зовнішнього гамма-випромінювання «Белла»