Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД прак. зан. 6.1, укр.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
992.77 Кб
Скачать

Радіаційна розвідка місцевості

Зараження місцевості радіоактивними речовинами вимірюється в рентген - годин (Р/ год.) і характеризується рівнем радіації.

Рівень радіації показує дозу опромінення, яку може отримати людина в одиницю часу (год.) на зараженій місцевості. Місцевість вважається зараженій при рівні радіації 0,5 Р/ч і вище. При радіаційній розвідці рівні радіації на місцевості вимірюються на I піддіапазоні «200» в межах від 5 до 200 Р/год, а до 5 Р/год - на II піддіапазоні «X 1000». При вимірі прилад підвішують на шию на висоті 0,7 - 1 м від поверхні землі. Зонд приладу при вимірі рівнів радіації має бути у футлярі, а екран його встановлений в положенні «Г». Перемикач піддіапазонів переводять в положення «200» і знімають свідчення за нижньою шкалою мікроскометру (0-200 Р/ год.).

При свідченні приладу менше 5 Р/ год. перемикач піддіапазонів переводять в положення «X 1000» і знімають свідчення за верхньою шкалою(0-5 Р/ год.). Зонд приладу, також як і при першому вимірі, має бути укладений у футляр.

Контроль радіоактивного зараження

Контролю радіоактивного зараження піддаються шкірні покриви людей, їх одяг, сільськогосподарські тварини, різні предмети, техніка транспорт, продовольство, вода і тому подібне

Виміри проводяться для того, щоб у разі зараження радіоактивними речовинами визначити, якими предметами і продуктами можна користуватися, не наражаючись на небезпеку поразки.

Контроль міри радіоактивного зараження проводиться в наступній послідовності:

  • вимірюється гамма - фон а місці, де визначатиметься міра зараження об'єкту, не менше 15-20 м від обстежуваного об'єкту;

  • підносять зонд (екран зонду в положенні «Г» до поверхні об'єкту на відстані 1,5-2 см і повільно переміщають над поверхнею об'єкту;

  • з максимальної потужності експозиційної дози, виміряної на поверхні об'єкту, віднімають гамма-фон.

Отриманий результат характеризуватиме міру радіоактивного зараження об'єкту.

Для виявлення бета - випромінювань необхідно:

  • встановити екран зонду в положенні «Б»;

  • піднести до обстежуваної поверхні на відстань 1,5-2 см;

  • ручку перемикача піддіапазонів послідовно поставити в положення «X 0,1», «X 1», «X 10» до отримання відхилення стрілки мікроамперметра в межах шкали.

Збільшення показань приладу на одному і тому ж піддіапазоні в порівнянні з гамма - виміром показує наявність бета - випромінювання.

При визначенні міри радіоактивного зараження води відбирають дві проби загальним об'ємом 1,5-10 л. Одну - з верхнього шару вододжерел, іншу - з природного шару. Виміри роблять зондом в положенні «Б», розташовуючи його на відстані 0,5-1 см від поверхні води, і знімають свідчення за верхньою шкалою.

На кришці футляра вимірника потужності експозиційної дози ДП- 5Б дані зведення про допустимі норми радіоактивного зараження і вказані піддіапазони, на яких вони вимірюються.

Вимірювач потужності дози ІМД- 5 виконує ті ж функції і в тому ж діапазоні. На вигляд ручкам управління і порядку роботи він практично нічим не відрізняється від ПД-5В. У нім є свої деякі конструктивні особливості. Наприклад, живлення здійснюється від двох елементів А- 343, які забезпечують безперервну роботу впродовж 100 ч.

Бортовий рентгенметр ДП-ЗБ призначений для виміру рівнів гамма-радиации на місцевості. Прилад встановлюється на рухливих об'єктах (автомобілі, локомотиві, дрезині, річковому катері і т. д.).

Діапазон вимірів - від 0,1 до 500 Р/ год. Для цього зроблено чотири під діапазону. Живлення від бортової мережі постійного струму напругою 12 або 26 В. Час підготовки приладу до роботи - 5 хв. Маса близько 4,4 кг. Рівні зараження встановлюються по відхиленню стрілки мікроамперметра і лампи світлової індикації, яка у міру збільшення гамма-випромінювання спалахує все частіше, а потім переходить в постійне горіння. Особливість його полягає ще і в тому, що їм можна визначати рівні радіації не виходячи з машини або виставляти блок (зонд) з розташованим в нім детектором іонізуючих випромінювань, назовні. Якщо виміри проводилися прямо з машини свідчення множать на 2, з локомотиву, дрезини - на 3.

В порядку модернізації був створений прилад ІМД- 21. Випустили їх трохи, оскільки на зміну прийшов ІМД- 22.

Вимірювач потужності дози ІМД- 22 має дві відмітні особливості. По-перше, він може робити виміри поглиненої дози не лише по гамма, але і по нейтронному випромінюванню, по-друге, використовуватися як на рухливих засобах, оскільки і на стаціонарних об'єктах (пунктах управління, захисних спорудах). Тому і живлення у нього може бути від бортової мережі автомобіля, бронетранспортера або від звичайної, яка застосовується для освітлення, в 220 В.