Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Пос.до сам.вивч. ЕА.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.37 Mб
Скачать

1 Організаційні форми вивчення навчальної дисципліни «економічний аналіз»

Згідно з «Положенням про організацію навчального процесу в вищих навчальних закладах» та навчального плану підготовки бакалаврів за напрямами підготовки 6.030504 та 6.030507 навчальний процес при вивченні дисципліни здійснюється у таких формах: навчальні заняття в виді лекцій, практичних занять і консультацій, самостійна робота студентів, а також контрольні заходи. Названі організаційні форми вивчення дисципліни використовуються з метою озброєння студентів фаховими теоретичними знаннями, практичними навичками та уміннями.

2 Тематичний виклад змісту навчальної дисципліни «економічний аналіз»

Для вибіркової навчальної дисципліни «Економічний аналіз» тематика розроблена кафедрою. Структуру курсу подано в табл.1.

Таблиця 1 – Структура курсу

№ за/п

Тема

Загальна кількість годин/кредитів

Часи аудиторних занять

Кількість годин на СРС

Лекцій

Практ.

1

Наукові основи економічного аналізу. Зміст, предмет, завдання економічного аналізу

6

2

2

2

2

Метод, засоби та прийоми економічного аналізу

8

2

2

4

3

Економіко-математичні методи аналізу господарської діяльності

11

5

4

2

4

Інформаційне забезпечення аналізу господарської діяльності.

2

-

-

2

5

Система комплексного економічного аналізу та пошуку резервів підвищення ефективності виробництва

7

3

-

4

6

Техніко-економічний аналіз

14

8

4

2

7

Фінансово-економічний аналіз

16

8

4

4

8

Основи функціонально-вартісного аналізу

8

4

-

4

УСЬОГО

72/2

32

16

24

Тема 1. Наукові основи економічного аналізу. Зміст, предмет, завдання економічного аналізу.

Теорія пізнання як методологічна основа економічного аналізу. Поняття об'єкту та суб'єкту пізнання. Системність та комплексність економічного аналізу. Етапи i перспективи розвитку економічного аналізу. Умови, які спонукали до розвитку аналізу на підприємствах, його особливості під час переходу до ринкових відносин.

Зміст, предмет, завдання економічного аналізу. Місце економічного аналізу господарської діяльності у системі наук, його зв'язок зі суміжними дисциплінами.

Література: /2/, с.4- 9; /6/, с.7- 40, с.42 – 56

Тема 2. Метод, засоби I прийоми економічного аналізу.

Визначення методу. Класифікація методів. Засоби та прийоми економічного аналізу. Використання абсолютних, відносних, середніх величин, порівнянь, угрупувань. Елімінування, як метод розрахунку впливу факторів. Способи елімінування: індексний, ланцюгових підстановок, абсолютних і відносних різниць. Балансовий засіб. Використання балансових розрахунків для визначення величини невідомих показників і факторів.

Література: /2/, с.10-13; /6/, с.60–76;/4/, с. 29-32, с. 44-69

Тема 3. Економіко - математичні засоби аналізу господарської діяльності.

Класифікація економіко-математичних методів, які застосовуються в економічному аналізі. Економіко-математичне моделювання як засіб вивчення господарської діяльності. Види моделей, використовуваних в економічному аналізу. Етапи процесу моделювання.

Детерміноване моделювання. Типи факторних систем в детермінованих моделях. Основна прийоми моделювання детермінованих факторних систем. Стохастичне моделювання факторних систем. Його основні передумови та особливості використання. Засоби аналізу кількісного впливу факторів на зміну результативного показнику: метод диференціального обчислення, метод простого добавлення залишку, метод зважених кінцевих різниць, логарифмічний метод.

Методи комплексної оцінки господарсько-фінансової діяльності. Поняття комплексної оцінки. Інтегральний показник господарської діяльності та засоби його побудови.

Література: /2/, с.14-22; /3/, с.72-81, с.88-110; /6/, с.98-148.