Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Инновационный менеджмент контрольная.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
302.59 Кб
Скачать

Ділова ситуація

Коли рівень технологічного розвитку Хлібозавода №14 досить високий, можна вибрати традиційну стратегію.

Традиційна інноваційна стратегія означає відсутність технологічних змін на підприємстві. На таких підприємствах закріплюються певні інноваційні форми на тривалий період їх життєвого циклу. Традиційна інноваційна політика вважається інноваційною як осмислена відмова від оновлення продукції у результаті аналізу ситуації і стану конкурентів. Традиційна стратегія уникає власне інноваційної поведінки.

Коли більш розвиненний технологічно конкурент почне відбирати зайняту 14-м хлібозаводом частку ринку можна вибрати захисну інноваційну стратегію

Захисна інноваційна стратегія відбиває реакцію підприємства на дії

конкурентів і побічно — на потреби і поведінку споживачів.

Планується розширення асортименту продукції новими видами.Для цього ми використаємо метод гірлянд випадковостей і асоціацій.

1.На першому кроці ми одержимо гірлянду синонімів слова хліб (іменники): круасан – батон – каравай – хліб - булочка

2.На другому кроці виберемо п ять випадкових о бєктів(іменники) використовуючи для цього орфографічний словник і генератор випадкових чисел. Генератор чисел видає групу з трьох чисел, які визначають сторінку, номер стовпця і номер слова в стовпці. При проведені експерименту вийшла наступна п ятірка слів:

Скло - ялинка – собака – цигарка - халат

Круасан зі склом, батон у формі ялинки, каравай з собакой, хліб з цигарками, халат з булочкою, круасан із ялинкою, батон із собакою, каравай із цигаркою, хліб із халатом, булочка зі склом, круасан із собакою, батон із цигаркою, каравай із халатом, хліб зі склом, булочка з ялинкою, круасан з цигаркою, батон з халатом, каравай зі склом, хліб з ялинкою, булочка із собакою, круасан з халатом, батон зі слом, каравай із ялинкою, хліб з собакою, булочка з цигаркою.

4.На четвертому кроці одержимо таблицю отриманих на попередньому кроці випадкових об єктів і їхніх ознак(прикметники)

Випадковий об ект

Ознаки

Скло

Гостре, прозоре, ажурне

Ялинка

Новорічна, дитяча, маленька

Собака

Дружелюбна, вірна, слухняна

Цигарка

Шкідлива, ароматна, копчена

Халат

М’який, домашній, барвистий

5.Комбінуючи предмет який модернізуємо, і його синоніми з ознаками випадкових об єктів одержуємо: Гострий круасан, Гострий батон, Гострий каравай, Гострий хліб, гостра булочка, прозорий круасан, прозорий батон, прозорий каравай, прозорий хліб, прозора булочка, ажурний круасан, ажурний батон, ажурний хліб, ажурна булочка, новорічний круасан, новорічний батон, новорічний каравай, новорічний хліб, новорічна булочка, дитячий круасан, дитячий батон, дитячий каравай, дитячий хліб, дитяча булочка, маленький круасан, маленький батон, маленький каравай, маленькій хліб, маленька булочка, дружелюбний круасан, дружелюбний батон, дружелюбний каравай, дружелюбний хліб, дружелюбна булочка, вірний круасан, вірний батон, вірний каравай, вірний хліб, вірна булочка, лухняний круасан, слухняний батон, слухняний карава, слухняний хліб, слухняна булочка, шкідливий круасан, шкідливий батон, шкідливий каравай, шкідливий хліб, шкідлива булочка, ароматний круасан, ароматний батон, ароматний коровай, ароматний хліб, ароматна булочка, копчений круасан, копчений батон, копчений каравай, копчений хліб, копчена булочка, м‘який круасан, м‘який батон, м‘який каравай, м‘який хліб,м‘яка булочка, домашній круасан, домашній батон, доманій каравай, домашній хліб, домашня булочка, барвистий круасан, барвистий батон, барвистий каравай, барвистий хліб, барвиста булочка.

6.На даному кроці будемо генерувати гірлянди вільних асоціацій основою яких будуть ознаки випадкових об єктів.

Ознаки

Гірлянда асоціацій

Гострий

Перець – м’ясо – тварина

Ажурний

Мереживо – нітки – голки

Новорічний

Банкет – людина – одяг

Дитячий

Свято – солодощі – крем

Маленький

Зайчик – шуба – автомобіль

Дружелюбний

Людина – напої – віно

Вірний

Подружжя – весілля – церква

Шкідливий

Хвороба – дієта – овсяника

Ароматний

Чай – кава – малина

Копчений

Ковбаса – корова – хлів

М’який

Подушка – пір’я – ліжко

Барвистий

М’яч – велосипед – гойдалка

7.Синтезуючи гірлянду асоціацій і синоніми предмета,який модернізуємо, одержимо на ступні комбінації: круасан з перцем та м’ясом, батон у формі ялинки, булочка з марежевним визирунком, карав ой пропитаний вином, хліб з ковбасою, булочка у формі м‘яча, круасан з кремом, дієтичний хліб, батонз овсянкою.

8.На даному етапі вирішуємо не продовжувати процес генерування ідей, тому що їх досить.

9.Вибираючи з безлічі отриманих у попередніх кроках ідей тільки раціональні і відсіваючи ті рішення , які уже втілені в життя (домашній хліб, булка з повідлом, полуничний круасан и т.д.) одержимо наступні комбінації: батон у формі ялинки, булочка з марежевним визирунком, карав ой пропитаний вином, хліб з ковбасою, булочка у формі м‘яча, круасан з кремом, дієтичний хліб, батонз овсянкою

10.На останньому кроці вибір рішень повинні робити «представники виробництва».

Цей метод гірлянд випадковостей і асоціацій дуже ефективен, тому що завдяки цьому методу ми маємо нові види продукції, які ми не змогли б придумати, та він дозволяє розглянуті навіть ті варіанти які здаються нймовірними. Також для рекламної компанії кращіх слоганів і шукати не треба кому наприклад не буди приємно почути що, цей хліб зроблений тільки доля вас та вашої родини…..