Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Реакционные комплексы мира

.pdf
Скачиваний:
159
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

На основі індексів підгруп індикаторів Черчиком Л.М. здійснено групування регіонів (табл. 12.3).

Таблиця 12.3 Групування регіонів України за рівнем рекреаційного природно-

ресурсного забезпечення

Аналіз сучасного стану рекреаційного природокористування в Україні свідчить про високий рівень забезпечення рекреаційними ресурсами АР Крим, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської, Одеської областей, високу інтенсивність використання природно-рекреаційного потенціалу в АР Крим, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях, у Житомирській, Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернігівській, Чернівецькій, Сумській, Хмельницькій областях.

Рекреаційна сфера має бути визнана в Україні як одна з пріоритетних. У низці регіонів пріоритетними мають стати спеціалізації, що обумовлюється структурою ПРП, часткою в ньому природних рекреаційних ресурсів, екологічною ситуацією та геополітичним розташуванням регіону.

Низька частка земель рекреаційного призначення в структурі земельного фонду України свідчить про низький рівень використання природнорекреаційного потенціалу регіонів і несприйняття його як повноправної і

171

потужної складової природно-ресурсного потенціалу загалом. Це призводить до використання земель із цінними ПРП в інших сферах діяльності. Водночас така ситуація обумовлена недосконалістю Земельного кодексу та підходів до розмежування земель за їх призначенням, відсутністю досліджень стану земель і найдоцільніших форм та сфер їх використання з урахуванням економічної, соціальної та екологічної доцільності.

Незважаючи на позитивні зрушення в туристській сфері України, розвиток рекреаційного комплексу в регіонах відбувається повільно порівняно зі світовими туристськими регіонами. Наявні ресурси не використовуються належним чином через низький рівень розвитку інфраструктури, в якій одне з перших місць належить транспортній системі. Важливими проблемами залишаються подальше вдосконалення залізничної мережі регіонів, електрифікація окремих відрізків доріг, реконструкція і модернізація залізничних вокзалів.

Треба підкреслити, що і наявна матеріально-технічна база рекреаційного комплексу в регіонах використовується неефективно через низку причин:

асортимент рекреаційних послуг і рівень сервісу значно відстають від зарубіжних стандартів;

ціни на рекреаційні послуги мають постійну тенденцію до зростання, хоча це не завжди пов'язано з покращенням комфортності та рівня обслуговування;

структура номерного фонду не відповідає потребам клієнтів (недостатньо одномісних номерів, номерів підвищеної комфортності).

Головними проблемами сьогодення та найближчої перспективи є не збільшення кількості об'єктів і їх потужностей, а налагодження конкурентоспроможного ринку рекреаційних послуг шляхом модернізації існуючої матеріально-технічної бази.

До проблем місцевого рівня належить зменшення загального терміну оформлення земельної ділянки у власність або під забудову (сьогодні він становить від 3 до 9 місяців); наявність додаткових умов при наданні дозволів на ділянку (наприклад, будівництво 10 км. доріг, ремонт школи тощо).

Отже, для забезпечення подальшого розвитку регіональних рекреаційних комплексів необхідно провести широкомасштабні дослідження і пошукові роботи з виявлення і оцінки нових територій, рекреаційних та бальнеологічних ресурсів, з обґрунтування основних напрямів їх використання для розвитку рекреації, туризму та організованого відпочинку населення з відповідною інфраструктурою обслуговування. Розміщення галузей промисловості,

сільського господарства та сфери послуг у рекреаційних районах треба пов’язувати з ефективним функціонуванням останніх.

Питання й завдання для самоперевірки:

1.Поясніть наявність значної кількості варіантів класифікації туристських територій України.

2.Назвіть дослідників які працювали над проблематикою туристськорекреаційного районування в Україні.

172

3.Сформулюйте практичний та науковий зміст виділення туристських територій.

4.Укажіть основні проблеми розвитку рекреаційного комплексу України.

5.Основні тенденції розвитку туризму в регіонах України.

6.Назвіть лідерів і аутсайдерів серед регіонів України за рівнем забезпечення землями рекреаційного призначення, рівнем концентрації природно-рекреаційного потенціалу, забезпечення регіонів мінеральними водами та лікувальними грязями, землями рекреаційного призначення.

7.Вкажіть основні групи регіонів України за рівнем рекреаційного природно-ресурсного забезпечення.

8.Назвіть причини неефективного використання наявної матеріальнотехнічної бази рекреаційного комплексу в регіонах України.

9.Які заходи є необхідними для забезпечення подальшого розвитку регіональних рекреаційних комплексів?

СПИСОК ДЖЕРЕЛ

1.Бейдик О. О. Словник-довідник з географії туризму, рекреалогії та рекреаційної географії / О.О. Бейдик. – К. : «Палітра», 1997. – 130 с.

2.Ващенко Н. П. Рекреаційні комплекси світу. Опорний конспект / Н.П.

Ващенко. – К. : КНТЕУ, 2004. – 202 с.

3.Воскресенский В. Ю. Международный туризм. Учебное пособие / В. Ю. Воскресенский. – М. : «ИЗДАТЕЛЬСТВО ЮНИТИ-ДАНА», 2005. – 198 с.

4.Истомин В. И. Страны мира: справочник туроператора и туриста / В. И. Истомин, Б. Т. Лагутенко. – М. : Советский спорт, 2000. – 224 с.

5.Кусков А. С. Рекреационная география. Учебно-методический комплекс / А. С. Кусков, В. Л. Голубева, Т. Н. Одинцова. – Саратов : изд-во Саратовского государственного технического университета, 2005. – 504 с.

6.Лукьянова Л. Г. Рекреационные комплексы: Учеб. пособие / Л. Г. Лукьянова, В. И. Цыбух. Под общ. ред. В. К. Федорченко. – К. : Вища шк., 2004. – 346 с.

7.Масляк П. О. Рекреаційна географія: навч. посіб. / П. О. Масляк. – К.:

Знання, 2008. – 343 с.

8.Мироненко Н. С. Рекреационная география / Н. С. Мироненко, И. П. Твердо хлебов. – М. : МГУ, 1981. – 207 с.

9.Николаенко Д. В. Введение в рекреационную географию / Д. В. Николаенко, Т. В. Николаенко. – Х. : Международный славянский университет, 1998. – 193 с.

10.Николаенко Д. В. Рекреационная география: Учеб. пособие для студентов высш. учеб заведений / Д. В. Николаенко. – М. : Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2001. – 208 с.

11.Окладникова Е. А. Международный туризм. География туристских ресурсов / Е. А. Окладникова. – М. : Наука, 2002. – 384 с.

12.Романов А. А. География туризма: Учебное пособие / А. А. Романов, Р. Г. Саакянц. – М. : Советский спорт, 2002. – 464 с.

13.Самойленко А.А. География туризма : учеб. пособ. / А. А. Самойленко. – Ростов н/Д : Феникс, 2006. – 368 с.

14.Стафійчук В. І. Рекреалогія. Навч. посібник / В. І. Стафійчук. – Львів :

Знання, 2005. – 259 с.

173

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

ПОКОЛОДНА Марія Миколаївна, ПОЛЧАНІНОВА Ірина Леонідівна

Конспект лекцій з дисципліни

«Рекреаційні комплекси світу (в тому числі турресурси України)»

(для студентів 3 курсу денної та заочної форм навчання за напрямом підготовки 6.140101 «Готельно-ресторанна справа»)

Відповідальний за випуск І. М. Писаревський

Редактор О. Ю. Кригіна

Комп’ютерний набір І. Л. Полчанінова

Комп’ютерне верстання К. А. Алексанян

План 2010, поз. 170 Л

Підп. до друку 27.12.2010

Формат 60×84/16

Друк на різографі.

Ум. друк. арк. 10,2

Зам. №

Тираж 50 пр.

 

 

Видавець і виготовлювач:

Харківська національна академія міського господарства, вул. Революції, 12, Харків, 61002

Електронна адреса: rectorat@ksame.kharkov.ua

Свідоцтво суб’єкта видавничої справи:

ДК № 4064 від 12.05.2011 р.

174