Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR5.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
84.48 Кб
Скачать

6.2. Редагування полілінії

Редагування полілінії будь-якого вигляду може бути здійснене за допомогою команди PEDIT. Команда може бути викликана з меню Modify -> Object -> Polyline або з панелі інструментів Modify II, скорочений виклик PE.

Редагування полілінії припускає роботу в одному з двох режимів команди PEDIT: редагування полілінії в цілому і редагування вершин полілінії. Після виклику команди з'являється запит про вибір редагованої полілінії:

Select polyline or [Multiple]:

За замовчанням передбачається, що буде обраний лише один об'єкт, після чого в командному рядку з'явиться перелік доступних опцій. Якщо ж потрібно редагувати декілька поліліній, необхідно раніше обрати опцію Multiple. Якщо як об'єкти для редагування користувач обирає не полілінії, а інші об'єкти (відрізки, дуги, кола), то з'являється запит Convert Lines and Arcs to polylines [Yes/No], що пропонує перетворити обрані об'єкти в полілінію

Далі надається основний запит команди:

Enter an option [Close/Join/Width/Edit vertex/Fit/Spline/Decurve/Ltype gen/Undo]:

Опції команди:

Close – дозволяє замкнути розімкнену полілінію. Якщо спочатку полілінія замкнута, замість цієї опції в переліку з'являється опція Open, що дозволяє розімкнути полілінію, видаливши останній замикаючий сегмент.

Join – дозволяє приєднати до полілінії додаткові сегменти. Сегменти, що додаються, повинні торкатися кінцями.

Width – зміна ширини всієї полілінії.

Fit – дозволяє перетворити полілінію в гладку криву, що складається з дуг, які сполучають кожну пару вершин полілінії. Користувач може задати напрям дотичної для кожної вершини, яка і визначить форму дуги (опція задається в режимі редагування вершин).

Spline – надає полілінії форму сплайна, використовуючи вершини базової полілінії як контрольні точки. При цьому крива проходить через першу і останню контрольні точки.

Decurve – випрямляє полілінію, ліквідовуючи перетворення в результаті виклику опцій Fit і Spline.

Ltype Gen – визначає метод генерації типу ліній, якщо він відрізняється від суцільного (Continuous). Після виклику опції з'являється підказка Enter polyline linetype generation option [ON/OFF] <Off>:

За замовчанням тип лінії генерується для кожного сегменту полілінії. Це може бути незручним: якщо сегменти мають дуже малу довжину по відношенню до довжини штриха, тип лінії не відтворюватиметься. Якщо ж у відповідь на приведений запит ввести значення ON, буде обраним метод генерації типу ліній для всієї полілінії в цілому.

Undo – відміняє останню операцію редагування

Edit Vertex – перехід в режим редагування вершин полілінії. В цьому випадку в командному рядку з'являється запит:

Enter а vertex editing option [Next/Previous/Break/Insert/Move/Regen/Straighten/Tangent/Width/eXit] <N>

Щоб обрати вершини для редагування необхідно використовувати опції Next і Previous, послідовно переміщаючись до потрібної вершини. Призначення решти опцій:

Break – розірвати полілінію. Запит опції:

Enter an option [Next/Previous/Go/eXit] <N>:

Якщо планується розірвати полілінію в одній вершині, тобто просто розділити її на дві частини, необхідно обрати опцію Go. Якщо ж потрібно розірвати полілінію між двома вершинами, то необхідно слідувати таким правилам: до виклику опції Break зробити поточною першу вершину розриву, потім обрати Break. Далі за допомогою опцій Next і Previous слід переміститися в другу вершину розриву і потім обрати опцію Go. Вибір опції eXit дозволяє повернутися до режиму редагування вершин.

Insert – дозволяє додати нову вершину після виділеної. Після обирання опції слід вказати точку, де буде розміщена нова вершина

Move – дозволяє перемістити виділену вершину.

Regen – виконує регенерацію полілінії

Straighten – дозволяє випрямити дуговий сегмент між двома вершинами. Порядок дій той самий, як і у разі опції Break – першою вважається вершина, виділена на момент виклику опції, друга вершина виділяється переміщенням маркера за допомогою опцій Next і Previous, після виділення другої вершини обирається опція Go.

Tangent – дозволяє задати напрям дотичної до виділеної вершини, який згодом використовується під час виконання опції Fit.

Width – зміна ширини полілінії у виділеній вершині

eXit – повернення в загальний режим редагування полілінії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]