Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні EXCEL 1курс.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
884.22 Кб
Скачать

Приклад виконання лабораторної роботи

Рис. 4.2 Приклад таблиці для прийняття рішення про надання кредиту

Лабораторна робота №5

Тема: робота з масивами, використання функцій для розв’язання системи лінійних рівнянь

Мета: навчитися використовувати формули масивів на прикладі розв’язання системи лінійних рівнянь матричним методом та методом Крамера

Завдання:

Розв’язати систему лінійних рівнянь матричним методом та методом Крамера. Варіант завдання взяти з таблиці 5.1 за своїм номером у списку групи.

Порядок виконання

  1. Записати матрицю коефіцієнтів та стовпчик вільних членівтак, як на рис. 5.5

  2. Знайти матрицю , обернену до матриці, виконуючи наступні дії:

    1. виділити комірки, в яких буде збережена матриця , і записати формулу для знаходження оберненої матриці, використавши функціюМОБР() (див. рис. 5.1).

    1. Натиснути Ctrl + Shift + Enter. Порядок натискання важливий! Поки вся комбінація клавіш не натиснута, не можна відпускати раніше натиснуті клавіші! Найкращий спосіб: натиснути і утримувати Ctrl, натиснути і утримувати Shift, клацнути Enter.

Якщо всі дії виконані вірно, то виділені комірки заповняться елементами матриці . Можливі помилки: комірки були виділені не всі або були виділені зайві, неправильно натиснуті клавішіCtrl + Shift + Enter.

  1. Знайти невідомі, виконуючи наступні дії:

    1. виділити комірки, де будуть збережені значення невідомих, і записати формулу для їх знаходження, використавши функцію МУМНОЖ() (див. рис.5.2).

    1. Натиснути Ctrl + Shift + Enter.

  1. Знайти визначник матриці , використовуючи функціюМОПРЕД() (див. рис. 5.3). Ця функція повертає одне значення, тому для її введення досить натиснути Enterабо Ok.

Теоретичні відомості

  1. Знайти матрицю . Перший стовпчик цієї матриці такий самий, як і стовпчик вільних членів, а решта стовпчиків такі, як в матриці. Не треба переписувати значення з матрицьта! Для заповнення матрицівикористовуються формули масивів, в яких стовпчикам матриціприсвоюється значення стовпчиків матрицьта(див. рис.5.4).

  2. Знайти визначник матриці .

  3. Знайти значення невідомого за формулою:.

  4. Знайти значення інших невідомих, повторюючи пункти 5, 6 та 7.

  5. Відформатувати таблицю, як на рис. 5.5.

Якщо всі дії виконані вірно, то значення невідомих, знайдені за методом Крамера, співпадуть зі значеннями, знайденими матричним методом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]