Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до курсової.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
109.06 Кб
Скачать
  1. Підготовка до захисту та захист курсової (дипломної) роботи

Дипломна роба друкується та подається в Державну екзаменаційну комісію (ДЕК) у двох примірниках, з рецензією провідного спеціаліста чи практичного працівника та відгуком наукового керівника. Захист курсової роботи проводиться відповідно до графіка, затвердженого кафедрою, в присутності комісії у складі керівника та двох - трьох членів кафедри. Захист дипломної роботи відбувається на відкритому засідання Державної екзаменаційної комісії та регламентується «Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах». Захист дипломних робіт може проводитися як у вищому навчальному закладі, так і на підприємствах, у закладах та організаціях, для яких тематика робіт, за якими захищаються, становить науково-теоретичний або практичний інтерес, або у разі виконання роботи на їх базі.

Члени комісії заздалегідь знайомляться зі змістом роботи. На захист можуть бути запрошені керівники закладів дозвілля, бібліотек, інформаційних фірм та ін., за замовленням яких було здійснено дослідження. Процедура захисту включає: доповідь студента; відгук наукового керівника й рецензента; відповіді студента на запитання членів комісії; заключне слово студента; рішення комісії про оцінку роботи.

Вступне слово готується заздалегідь у формі виступу із висвітленням таких питань: обґрунтування актуальності теми дослідження; мета, завдання, об’єкт, предмет дослідження; якими методами вивчалася проблема; елементи новизни у теоретичних положеннях та в практичних рекомендаціях. Доповідь не повинна перевищувати 10-15 хвилин. Для кращого сприймання матеріалу бажано мати таблиці, діаграми, графіки. Під час захисту курсової (дипломної) роботи студент зобов’язаний дати вичерпні відповіді на всі зауваження у відгуках та рецензіях, а також у виступах на захисті. Захист дипломної роботи фіксується в протоколі ДЕК. Оцінка курсової роботи здійснюється за чотирьохбальною системою з урахуванням якості виконання всіх частин курсової роботи та рівня її захисту. Оцінка за курсову роботу заноситься до залікової книжки студента та екзаменаційну відомість. Результати захисту дипломної роботи визначаються оцінками «відмінно», «добре», «задовільно» і «незадовільно». Оцінка з дипломної роботи виставляється на закритому засіданні ДЕК і оголошується її головою дипломнику і всім присутнім на відкритому засіданні. При визначенні оцінки слід зважати на якість роботи, рівень наукової та практичної підготовки студента. До захисту дипломних робіт допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану. Державній комісії перед захистом дипломних робіт подаються такі документи: зведена відомість про виконання студентами навчального плану і отримані ними оцінки; відгук керівника і рецензія на дипломну роботу спеціаліста відповідної кваліфікації і профілю.

Склад рецензентів затверджується деканом факультету за поданням завідувача випускної кафедри. Складання державних екзаменів або захист дипломних робіт проводиться на відкритому засіданні державної комісії за участю не менше половини її складу при обов’язковій присутності голови комісії. Студенти, які виявили особливі здібності до наукової творчості, можуть бути рекомендовані до вступу в аспірантуру. Кращі роботи можна рекомендувати на конкурси студентських робіт, а також до друку в студентських збірниках. Дипломні і курсові роботи подаються на конкурси, коли вони являють собою розробки, проведені студентами в процесі навчання, і отримані в них результати опубліковані, впроваджені в практику або в навчальний процес. Захищені роботи здаються на випускну кафедру (1 прим.). Зберігаються дипломні роботи в бібліотеці 5 років, курсові - на кафедрі 1 рік.