Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
116
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
27.65 Кб
Скачать

77. Творчість з філософської точки зору, є насамперед працею – завзятою, кропіткою і разом з тим натхненною, вона вимагає оптимальної напруги усіх фізичних і духовних сил людини. Особливості творчості як різновид людської діяльності – це:

1. Захопленість і спрямованість. Для захопленої людини творчість є сенсом життя. Захопленість підсилюється, якщо продукти творчості одержують всенародне визнання.

2. Стан натхнення. Стан натхнення характеризується легкістю руху думки й образів, їх ясністю і різноманітністю, глибокими переживаннями. На фоні натхнення всі пізнавальні процеси протікають особливо продуктивно. Воля забезпечує дисципліну думки та дії. З іншого боку, стан натхнення величезної напруги сил через тривалі і наполегливі пошуки максимально виразної і змістовної форми.

3. Безупинність та тривалість. Тільки завдяки невпинній праці дослідник досягає проникнення у сутність життя, закономірності природи і людського суспільства. Сама назва роботи І. П. Павлова «20-ий досвід об’єктивного вивчення вищої нервової діяльності тварин» говорить про те, скільки часу і сил витрачає вчений на створення нової наукової теорії.

Творчість слід розглядати як цілеспрямовану діяльність, яку здійснюють завжди свідомо. При цьому не усвідомленням є тільки протікання самого процесу, оскільки увага дослідника цілком концентрується на об’єкті творчості. Людина завжди контролює, оцінює творче рішення. Вона задоволена чи не задоволена досягнутими результатами. Не менш типово і те, що продукт творчості багато разів оцінюється і переоцінюється.

Як правило, творчість поділяють на художню та наукову. Літературно-художня діяльність являє собою процес, в якому питома вага творчої уяви особливо велика. Продуктом розумової діяльності письменника є складна система образів, через яку автор відбиває життя людей, їх філософію, переживання і відношення один до одного, характеризує епоху і певні історичні тенденції.

Наукова творчість являє собою створення нових наукових понять, нових наукових теорій. Їх реалізація забезпечує технічний процес, відкриває процес до удосконалення того чи іншого виду або області практичної діяльності людей. Створення наукового поняття і тим більше наукової теорії вимагає як найглибшого аналізу явищ, їх вдумливого зіставлення, узагальнення й оцінки з нових позицій. Часто навіть відмінних від загально прийнятих.