Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація курсач Тарчинський.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
704.89 Кб
Скачать

5.1 Календарний план;

Календарний план робіт – найбільш доцільна черговість виробничих процесів, що забезпечують їх виконання за технологічним циклом, яка дозволяє своєчасно і комплексно здавати матеріали на чергову обробку. В багатьох випадках виконання планів в натуральних показниках або в кошторисній вартості не дає явного уявлення про хід робіт, так як можуть бути вибрані більш легкі або прості процеси чи види робіт.

Тому дотриманню технологічного циклу, передбаченого календарним планом надається велике значення.

Календарний план складається з двох частин: лівої цифрової, яка містить в собі перелік укрупнених процесів робіт і об’єми в трудових показниках Qпл., які виписують з таблиці та правої графічної, яка представляє собою календарну сітку на 9-12 місяців, з наміченими на ній лініями початку і кінця польового сезону (квітень-листопад). На сітці всі види робіт показуються лінійним графіком, при побудові якого слід урахувати залежність одного вида робіт від другого. На графіку для кожного вида польових і камеральних робіт показують тривалість в робочих днях. Календарний план оптимізують методом послідовних наближень, варіюванням кількістю бригад і видами робіт, добиваючись того, щоб утворити необхідні заділи для наступних процесів і щоб на всіх відрізках часу була рівномірна кількість ІТП і робочих.

При складанні графіку треба ураховувати час на організаційно – ліквідаційні роботи (10% від загального часу на польові роботи).

Виконанням робіт на об'єкті поблизу міста Павлов буде займатись геодезичний підрозділ, що складається з двох бригад, які мають виконувати як польові так і камеральні роботи.

Згідно з календарним графіком робіт бригади мають розпочати роботи з 15 Квітень 2011року. Бригада буде розміщуватися в місті Востряково, у звязку з найбільш вигідним географічним розміщенням даного населеного пункту.

Отже, комплекс польових і камеральних робіт планується виконати з 15 квітня до 5 вересня 2011 року.

Розділ 6. Кошторис і пояснення до кошторису.

Кошторис – це документ, в якому представлені всі необхідні витрати на виконання польових і камеральних робіт, організацію і обслуговування виробництва на даному об’єкті.

Обчислення кошторисної вартості робіт на об’єкті виконують в такій послідовності:

знаходять вартості Ві окремих робіт:

Ві = Ці*Оі*К1*К2*.....*Кn

Розрахунки виконують окремо для польових (в чисельнику) і камеральних (в знаменнику) робіт.

знаходять сумарні вартості польових ∆Впол і камеральних ∆Вкам робіт;

обчислюють додаткові витрати до сумарної вартості:

а) на внутрішній транспорт:

∆вн = ∆Впол * К1 * К2

К1 вибирається з таблиці 4 “збірника цін” за аргументами кошторисної вартості вишукувань;

К2 = 1,25 - підвищувальний коефіцієнт, встановлений постановою №22 Держбуду від 1.03.1990 року;

б) на зовнішній транспорт:

∆зовн = (∆Впол = ∆вн) * К1 * К2

К1 вибирається з таблиці 5 “Збірника цін”;

К2 = 1,4 – підвищувальний коефіцієнт, встановлений постановою №22 Держбуду від 1.03.1990 року;

в) на організаційно-ліквідаційні роботи:

∆орг лік = (∆Впол = ∆вн) * К1 * К2

К1 вибирається з таблиці 6 “збірника цін”;

К2 - підвищувальний коефіцієнт, який, згідно з постановою №22 Держбуду від 1.03.1990 року, дорівнює: 2,5 при кошторисній вартості до 2 тис. крб.; 2,0 при кошторисній вартості від 2 до 5 тис. крб.; 1,5 при кошторисній вартості більше 5 тис. крб.

г) на метрологічне забезпечення робіт:

∆метр = (∆Впол = ∆вн) * К

К = 0,05 встановлений постановою №22 Держбуду від 1.03.1990 року;

д) на складання програми робіт ∆пр за допомогою таблиці 86 “Збірника цін” по аргументу кошторисної вартості робіт і помножується на поправочний коефіцієнт К = 1,4, згідно з постановою №21 – Д;

е) на складання технічного звіту ∆тех;

- визначається базова вартість робіт:

Вбаз = ∆Впло + Вкам + ∆вн + ∆зовн + ∆орг лік + ∆метр + ∆пр + ∆тех

- визначається кошторисна вартість робіт з врахуванням чинних поправочних коефіцієнтів відповідних Міністерств:

Вкошт = Вбаз * К1 * К2

Висновок:

Порівняння витрат часу на зйомку і оперативності виконання зйомки

Про переваги космічної зйомки можна упевнено говорити за наявності і використанні архівних матеріалів зйомок, а також при необхідності виконання робіт на особливо видалених труднодоступних територіях. На жаль не завжди можна підібрати архівну зйомку необхідної якості на територію, що цікавить. З цієї причини правильніше порівнюватиме витрати часу і оперативність виконання в рівних умовах, коли зйомка робиться на замовлення.

Точно оцінити витрати часу виконання замовлення на нову космічну зйомку істотної за площею території важко, оскільки це залежить від декількох чинників: погодні умови, пріоритетність, під яким кутом відхилення від надіра виконується зйомка, який продукт потрібно отримати (QuickBird чи QuickBirdStereo). Якщо це продукт QuickBird то в середньому зйомка укладаються в строк менше 60 днів. У разі стереозйомки термін виконання замовлення 100 днів.

У разі аерофотознімання основним чинником, що визначає оперативність її виконання є отримання дозволу на виконання аерофотознімання. Для України на це може потрібно від одного тижня до 1 місяця. Далі головне питання - це питання погоди. Витрати часу на саме аерофотознімання, наприклад, для потреб створення карти масштабу 1:10000 на площу 10000 кв. км. складають одиниці днів. Таким чином, якщо порівнювати тривалість виконання замовлення по отриманню матеріалу з рівними можливостями (стерео), то аерофотознімання дозволяє вирішити задачу більш оперативно. Якщо мова йде про отриманні матеріалу космічної зйомки типу QuickBird, то у космічної зйомки можуть бути відчутніші переваги для територій Сибіру і Далекого Сходу, але для України в цьому випадку істотно більш оперативним буде аерофотознімання. Хоча треба враховувати, що на Україну накопичений серйозний банк архівних матеріалів космічної зйомки, і він постійно оновлюється.

Порівняння вартості матеріалів АФС і космічної зйомки

Вартість 1 кв. км. замовленої зйомки типу QuickBird з дозволом 0.5 м складає близько $20.5.

В Україні для розрахунку ціни по госторгам в 2011 р. використовувала вартість АФС по створення карти масштабу 1:10000 рівну 250 грн. з ПДВ за 1 кв. км. Можливо, ця ціна представляється декілька жорсткою для комерційних організацій тих, що виконують аерофотознімальні роботи. До того ж ціна АФЗ у великій мірі залежить від співвідношення площі об'єкту до часу підльоту до об'єкту. Якщо об'єкт дуже видалений (треба відправляти літак до Сибіру або на Далекий схід з європейської частини), а площа мала (1 день роботи або менше), то ціна може бути вельми велика. Проте для вдалого співвідношення вказаних чинників ціна не повинна перевищувати 1100 грн. за 1 кв. км. При великих відстанях підльоту до об'єкту і порівняно великих площах ціна може складати близько 2000 грн. за 1 кв. км. і більш.

Таким чином, в частині вартості космічна зйомка упевнено конкурує за вартістю в тих випадках, коли виконання АФС зв'язане з відправленням літака до видалених територій, а площа території порівняно мала (1-2 дні аерофотознімання або ще менше). Крім того, матеріали космічної зйомки можуть бути економічно вигідні, якщо це не зйомка на замовлення, а архівні знімки.

Загальні виводи:

1. Матеріали космічної зйомки можуть упевнено використовуватися для створення або оновлення контурної частини карт 1:10000 і 1:25000 і в деяких випадках - 1:2000.

2. Матеріали космічної зйомки обмежено можуть бути використані для топографічної зйомки рельєфу з перетином менше 0.5 м.

3. Дешевший тип продукту космічної зйомки (QuickBird), використовуваний для створення ортофотоплана.

4. Аерофотознімання забезпечує вищу оперативність виконання замовлення на зйомку території для України, для територій Сибіру і Далекого Сходу виконання замовлення по зйомці може бути більш оперативним при використанні космічної зйомки.

5. За вартістю космічна зйомка може бути ефективніша при використанні архівних матеріалів, а також у разі зйомки порівняно невеликих за площею.

6. Висновок про доцільність використання того або іншого виду зйомки слід робити стосовно конкретного об'єкту з урахуванням конкретного завдання і умов її виконання.

7. В нашому випадку, через невелику площу обєкту більш доцільно використовувати космічну зйомку, оскільки виконання її складає всього на 4 дні довше,а екоомічна доцільність майже у два рази.