Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MET_ALL.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.62 Mб
Скачать

5. Розрахунок системи газопостачання будинків житлової групи

5.1. Гідравлічний розрахунок внутрішньоквартальних (дворових)

газопроводів низького тиску

Газопроводи від ГРП до житлових і громадських будинків поділяють на вуличні, що подають газ від джерел (ГРП) до вузла приєднання внутрішньоквар-тальних (дворових) газопроводів до вуличних, дворові газопроводи, вводи в бу-динки і внутрішньодомові газопроводи.

В курсовій роботі розглядаються тільки дворові газопроводи і вводи в будинки. Прокладку дворових газопроводів виконують, як правило, підземною і за тупиковою схемою.

Для дворових газопроводів застосовують як сталеві: електрозварні (для підземного прокладання) та водогазопровідні (для надземного прокладання), так і поліетиленові (для підземного прокладання) труби. Вимикальні пристрої на вво-дах газопроводів рекомендується встановлювати ззовні. Вводи газопроводів здій-снюють в нежитлові приміщення, доступні для огляду. Прокладання розпо-дільних газопроводів виконується по периметру будинку, як правило, ззовні над вікнами першого поверху.

Житлові будинки висотою до 9 поверхів включно обладнаються побуто-вими газовими плитами, а до 5 поверхів – окрім газових плит дозволяється вста-новлювати і побутові газові водонагрівачі. В додатку 10 вказані номінальні теп-лові потужності газових приладів, які дозволено встановлювати в житлових бу-динках [4,5].

Особливістю розрахунку дворових газопроводів низького тиску і вводів в будинок є визначення діаметрів методом питомих втрат тиску на тертя по відо-мим розрахунковим витратам газу і знаходження втрат тиску в мережі.

Номінальна витрата газу побутовим приладом дорівнює

, м3/год (5.1)

де- номінальне теплове навантаження приладу,Вт(додаток 10);- нижча теплота спалювання газу,кДж/м(згідно [4],=34000кДж/м);- коефіцієнт корисної дії приладу (див. додаток 10).

Розрахункова годинна витрата газу для окремих житлових і громадських будинків визначається по формулі

, м3/год(5.2)

де- коефіцієнт одночасності, значення якого необхідно приймати для жит-лових будинків міст і селищ згідно з додатком 11;- число однотипних побуто-вих газових приладів або груп приладів;- число типів приладів або груп при-ладів.

Втрати тиску у внутрішньобудинковій і дворовій мережах рекомендуєть-ся приймати 600 Па(додаток 5 [5]). Значення надлишкового тиску в точці під-ключення дворового газопроводу до вуличної мережі низького тиску рекоменду-ється приймати не менше 1800Па, що відповідає абсолютному

Р= 0.101325 + 1800/106 = 0.103125МПа.

В курсовому проекті приймаємо розрахункові втрати тиску в дворових мережах і вводах в будинки ΔРр=250Паз урахуванням втрат тиску у внутрішньо-будинкових мережах для всіх будинків ΔРвн=350Па.

Для розрахункових ділянок дворової мережі приймаються надбавки на місцеві опори =10%, на газопроводах від вводу в будинок до розрахункового стояка -=25%.

Розрахункова довжина ділянок з урахуванням процентної надбавкидо-рівнює,м(5.3)

де- геометрична довжина ділянки,м.

Середню питому втрату тиску в мережі дворового газопроводу і вводу в будинок визначаємо по формулі

(5.4)

Знаючи витрати газуі середню питому втрату тискупідбираємо діаметри ділянок мережіdSі визначаємо дійсні питомі втрати тискуза допо-могою номограми (додаток 12). При цьому діаметри газопроводів, що прокла-даються в землі, повинні бути не меншеdS=57x3мм. Для надземних газопрово-дів допускається використання менших значень діаметрів труб.

Втрати тиску на ділянці дорівнюють

(5.5)

Значення тиску в кінці ділянки знаходять за формулою

( 5.6)

Гідравлічний розрахунок дворового газопроводу і вводу в будинок наве-дений в прикладі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]