Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Задача 2

Спроектувати штучне та природне освітлення виробничого приміщення з розмірами А В С; двохсторонніми чи односторонніми боковими світловими прорізами; горішніми ліхтарями або без них (див. варіанти будови); стіни та стеля пофарбовані у сірі тони, на відстані L(м) від цеху розташована будова з козирком, відмітка якого перевищує відмітку нижнього ребра світлового прорізу на Н(м); при використанні графіку Данилюка на найсприятливішому за умов природного освітлення робочому місці кількість променів, що проходить крізь віконні прорізи, складає п’’1 та п’’2 з однієї сторони, п’’ ’’1 та п’’ ’’ 2 – з протилежної, крізь ліхтарі – п’’ ’’ ’’1 та п’’ ’’ ’’2.

№вар

А

В

С

L,м

Н,м

п’’1

п’’2

п’’ ’’1

п’’ ’’ 2

п’’ ’’ ’’1

п’’ ’’ ’’2

13

86

24

8

20

16

15

10

15

10

-

-

Розрахунок природного освітлення. Попередній розрахунок площі світлових прорізів здійснюється відповідно до рекомендацій стор. 34 [1]:

а) при бічному освітленні приміщень за формулою:

;

;

де S0 – площа світлових прорізів ( у світлі) при бічному освітленні;

Sп площа підлоги приміщення;

ен нормоване значення КПО (приймається з даних

табл.1,2 [1]залежно від характеру виконуваної роботи);

Кз коефіцієнт запасу, що приймається з табл. 3 [1];

η0 світлова характеристика вікон, що визначається

з табл.26 [1];

Кзд коефіцієнт, що враховує затемнення вікон будовами, які стоять навпроти, визначається з

табл. 27 [1] ( приймаємо Кзд =1 як для окремо розміщеної будівлі );

τ0 загальний коефіцієнт світлопропускання, що визначається за формулою:

τ0 = τ1 τ2 τ3 τ4 τ5

τ0 = 0,75*0,8*1*0,65*1 = 0,39

де τ1 – коефіцієнт світлопропускання матеріалу, що визначається з табл. 28 [1];

τ2 – коефіцієнт, який враховує втрати світла у рамах світлопрорізу, визначається з табл. 28 [1];

τ3 – коефіцієнт, який враховує втрати світла у несучих конструкціях, визначається з табл. 28 [1]

( при бічному освітленні τ3 =1);

τ4 – коефіцієнт, який враховує втрати світла у сонцезахисних пристроях. Визначається з табл. 29 [1];

τ5 – коефіцієнт, який враховує втрати світла у захисній сітці, що встановлюється під ліхтарями, приймається рівним 0,9

( при бічному освітленні τ5 =1);

r1 – коефіцієнт, який враховує збільшення КПО при бічному освітлення завдяки світлу, відбитому від поверхонь приміщення і підстилкового шару, прилеглого до будівлі, приймається

з табл. 30 [1];

Sф – площа світлових прорізів ( у світлі) при верхньому освітленні;

ηф – світлова характеристика ліхтаря або світлового прорізу в площині покриття, визначається з табл. 31 і 32 [1];

r2 – коефіцієнт, який враховує збільшення КПО при верхньому освітленні завдяки світлу, відбитому від поверхонь приміщення, приймається з табл. 33 [1];

Kф – коефіцієнт, який враховує тип ліхтаря, визначається

з табл. 34 [1].

Розрахунок коефіцієнту природного освітлення (КПО) слід здійснювати:

а) при бічному освітленні за формулою:

;

в) при бічному і верхньому освітленні за формулою:

,

, - конструктивне

де εσ – геометричний КПО в розрахунковій точці при бічному освітленні, що враховує пряме світло неба. Визначається за графіком І і ІІ (мал. 2,3) [1] ( розрахунок εσ слід виконувати за даними варіанту з табл.3).

q – коефіцієнт, що враховує нерівномірну яскравість хмарного неба, визначається з табл. 35 [1].

εзд – геометричний КПО в розрахунковій точці при бічному освітленні, який враховує світло, відбите від будов, що стоять навпроти, визначається за графіками І і ІІ(мал. 2,3) [1] ( приймаємо εзд =1 як для окремо розміщеної будівлі ).

R – коефіцієнт, що враховує відносну яскравість будівель, що стоять навпроти, приймається з табл. 36 [1] (приймаємо R =1 як для окремо розміщеної будівлі ).

εB – геометричний КПО в розрахунковій точці при верхньому освітленні. Визначається за графіками ІІІ і ІІ (мал. 3,4) [1] (розрахунок εB слід виконувати за даними варіанту з табл.3).

εср – середнє значення геометричного КПО при верхньому освітленні на лінії перетину умовної робочої поверхні і площини характерного вертикального розрізу приміщення, що визначається із співвідношення:

,

де N – кількість розрахункових точок;

–геометричний КПО в розрахункових точках (розрахунок εср слід виконувати за даними варіанту з табл.3 для однієї умовної точки).

Середнє значення КПО еср при верхньому або верхньому і бічному освітленні визначається за формулою:

,

де N – кількість точок, в яких визначається КПО;

е1, е2, е3,… еN – значення КПО при верхньому або при верхньому та бічному освітленні в точках характерного розрізу приміщення, що визначаються за вище зазначеними формулами (розрахунок еср слід виконувати за даними варіанту з табл.3 для однієї умовної точки).

Розрахункові значення КПО ер, слід округлювати до десятих часток. Припускається відхилення розрахункового значення КПО ер від нормованого КПО ен на ±10%.

Геометричний коефіцієнт природної освітленості визначається за допомогою графіків І, ІІ, ІІІ ( мал. 2, 3, 4) [1] ( розрахунок εσ слід виконувати за даними варіанту з табл.3).

Геометричний коефіцієнт природної освітленості, що враховує пряме світло неба, в деякій точці приміщення при бічному освітленні визначається за формулою:

,

,%

де n1 – кількість променів за графіком І, які проходять від неба крізь світлові прорізи в розрахункову точку на поперечному розрізі приміщення (мал. 5) [1] кількість променів n1 прийняти за даними варіанту з табл.3);

n2 – кількість променів за графіком ІІ, які проходять від неба крізь світлові прорізи в розрахункову точку на плані приміщення (мал. 6) [1] (кількість променів n2 прийняти за даними варіанту з табл.3).

Примітка: При обчисленні геометричного коефіцієнту природної освітленості, що враховує пряме світло неба, в деякій точці приміщення при двосторонньому бічному освітленні кількість променів n3 і n4 слід прийняти за даними варіанту з табл.3

Геометричний коефіцієнт природної освітленості, що враховує пряме світло неба, в деякій точці приміщення при верхньому освітленні визначається за формулою:

,

%

де n5 – кількість променів за графіком ІІІ [1], які проходять від неба крізь світлові прорізи в розрахункову точку на поперечному розрізі приміщення (кількість променів n3 прийняти за даними варіанту з табл.3).

n6 – кількість променів за графіком ІІ [1], які проходять від неба крізь світлові прорізи в розрахункову точку на продольному розрізі приміщення ( кількість променів n6 прийняти за даними варіанту з табл.3).

При використанні графіку Данилюка на найсприятливішому за умов природного освітлення робочому місці кількість променів,що проходить крізь віконні прорізи складає:

А = lб + lв = 2,52% + 1,5% = 3,72%.

В робочому приміщенні коефіцієнт природної освітленості (КПО) складає КПО=А. Визначити можливість виконання робіт відповідної точності, яка вказана за варіантом, в цьому приміщенні.

Вказівки до рішення:

  1. користуючись табл.1 [1] знайти нормативний КПО енІІІ,% для робіт відповідної точності при бічній освітленості і стійкому сніговому покрові;

  2. відкоригувати КПО для заданих умов: КПО = енІІІ m с, %, КПО = 0,3%*0,9*0,75 =0,2 , %, де m – коефіцієнт світлового клімату, приймається за табл..4 [1] для м. Києва; с – коефіцієнт сонячного клімату, приймається за табл..5 [1] для м. Києва.

  3. отриманий результат порівняти з умовами задачі і відповісти про можливість виконання робіт в приміщенні.

А енІІІ; 3,72%0,3%

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]