Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Функції інфраструктури товарного ринку

Процес товарного обігу

Обслуговування обігу товарів у матеріально-речовій формі

Обслуговування обігу товарів у вартісній формі

Обслуговування загального товарного обігу

Транспортування

Посередництво

Укладання угод купівлі-продажу

Аудит, облік

Страхування

Кредитування та інвестування

Розрахункове обслуговування

Консультування

Інформаційне обслуговування

Реклама

Маркетингові дослідження

Складське обслуговування: вантажно-розвантажувальні роботи, складування, зберігання тощо

Підготовка товарів до продажу: доопрацювання, сервіс

Таропакування

Рис. 3.4 Функції інфраструктури товарного ринку стосовно складових процесу товарного обігу.

В сучасних умовах найбільша питома вага припадає на торговельно-посередницькі функції. До них, як правило, відносять закупівлю товарів у виробників та продаж їх споживачам; визначення попиту на товари та розміщення замовлень на їх виготовлення серед товаровиробників; закупівлю товарів на замовлення споживачів; дрібнооптову та роздрібну торгівлю; продаж товарів споживачеві в формі спеціально скомплектованих партій товару; продаж товарів та забезпечення ними споживачів за погодженим графіком і т.п.

Суттєві особливості має виконання посередницьких функцій. Стосовно сутності посередницької діяльності є різні міркування, але більшість фахівців підкреслюють, що це діяльність господарських суб`єктів, які знаходяться між двома іншими суб`єктами товарного ринку по встановленні між ними взаємозв`язку з приводу обміну товарами або у формі інформаційно-комерційних послуг. Посередник здійснює зв`язок з товаровиробником необхідних споживачеві товарів та послуг, отримує інформацію про їх наявність, умови продажу та створює умови для проведення торговельних переговорів та укладення відповідних угод. Важливою функцією посередника є пошук вільних виробничих потужностей по виконанню спеціальних високотехнологічних видів робіт та надання цієї інформації зацікавленим суб`єктам господарювання. Виконання посередницьких функцій безпосередньо не пов`язане із здійсненням актів купівлі-продажу, але робить цей процес впорядкованим, надійним та взаємовигідним.

Інформаційні та організаційно-комерційні функції включають діяльність по наданню суб`єктам ринкових відносин комерційної інформації, яка включає відомості, необхідні для організації закупок та збуту продукції і, насамперед, інформацію про потенційних виробників товару, ціну товару, способи доставки вантажів і т.п.

Значну роль в реалізації цих функцій відіграють рекламні фірми та виставкові центри. Реклама дозволяє споживачеві отримати широку та об`єктивну інформацію про якість, ціну, способи використання та інші деталі, які покупцям треба знати, щоб зробити правильний вибір. Подібні завдання виконують і виставкові центри. Вони інформують зацікавлених суб`єктів про те, що існує певний товар, з певної марки, що він характеризується певними якісними та споживчими показниками, показують його відмінності та переваги над аналогами в процесі використання. Великим попитом користується маркетингова інформація, яка містить результати аналізів і прогнози кон`юнктури ринку певного виду товару, ціни, прогнозні обсяги попиту та пропозиції товару, його асортимент, рівень конкуренції і інші показники стану ринкового механізму. Виконання цих послуг пов`язане з необхідністю вдосконалення державного статистичного обліку, який відображав би не тільки стан товарного ринку, але й діяльність суб`єктів ринкової інфраструктури. Без систематичного розроблення, нагромадження, аналізу та оприлюднення такої інформації неможливе як державне регулювання сфери обігу товарів, так і дія механізмів ринкового саморегулювання.

Виробничо-технологічні функції пов`язані з продовженням процесу виробництва в сфері обігу. Це функції по наданню товарам підвищеної виробничої готовності, по попередній підготовці матеріальних ресурсів до споживання, по запровадженню ресурсозберігаючих технологій, тощо.

Ця група функцій тісно пов`язана з транспортно-експедиторськими, які включають транспортування товарів до місць споживання, формування оптимальних маршрутів перевезення та вибір раціональних видів транспорту, укладання договорів на перевезення товарів згідно з погодженими графіками і т.п.

Лізингові функції пов`язані з розвитком прокату технічних засобів, наданням в довгострокову оренду товарів виробничо-технічного призначення тривалого використання.

Розрахунково-кредитні та страхові функції включають такі види діяльності як фінансові розрахунки, товарне кредитування, страхування комерційних ризиків.

Безумовно, що обсяг та видовий склад послуг, які надаються суб`єктами ринкової інфраструктури залежать від багатьох чинників. В першу чергу – це рівень науково-технічного розвитку самих суб`єктів, адекватність їхньої матеріально-технічної бази вимогам сучасного ринку.

3.5. Маркетингові посередники як основа інфраструктури

товарного ринку, їх типи

Інфраструктура товарного ринку являється однією з важливих діючих сил в системі сучасного маркетингу.

Маркетинг передбачає управління ринком, яке спрямоване на здійснення обміну та створення відносин з метою надання споживчої цінності та задоволення потреб і попиту споживача. Маркетинг включає обслуговування ринку кінцевих споживачів в умовах конкуренції. Товаровиробники та їх конкуренти направляють свою продукцію та інформацію про неї кінцевим споживачам прямо або через суб`єктів інфраструктури товарного ринку. В теорії маркетингу останні отримали назву “маркетингові проміжні ланки (посередники)”. Їх місце в системі маркетингового середовища представлено на рис. 3.5.

Товаровиробник (маркетолог)

Маркетингові посередники

Соседние файлы в папке коньюнктура тов ринку