Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
199
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
128.51 Кб
Скачать

І. Вступна частина

Прийняти доповідь від чергового, перевірити наявність студентів на занятті (згідно з списком в журналі або по доповіді командира взводу) та їх готовність до заняття. При перевірці готовності звернути увагу на матеріальне забезпечення заняття, наявність карт та приладь для роботи на карті.

Оголосити тему, мету заняття, питання, які будуть відпрацьовуватись та порядок їх відпрацювання. На першому занятті необхідно звернути увагу студентів на те, що на всю задачу відводиться 6 годин.

Іі. Основна частина

Вступ.

Успішно управляти підрозділами в складних умовах обстановки командир батальйону може лише тоді, коли він буде постійно знати положення, стан та характер дій противника, знати положення своїх та сусідніх підрозділів. Усі ці дані командир отримує, в основному, від командира роти та при проведенні рекогносцировки. Всі ці дані вивчаються, уточняються і відображаються на робочій карті командира батальйону. Як наноситься обстановка на карту, яких правил треба дотримуватись при її нанесенні якраз і присвячене дане заняття.

Навчальні питання:

1. Нанесення вихідної обстановки на робочу карту

Викладач в ролі командира з’єднання визначає час «Ч» і дає час на здійснення пересування (організацію маршу), а потім заслуховує студентів щодо прийнятого рішення. Для більш чіткого засвоєння студентами послідовності дій батальйону під час маршу викладач заслуховує доповідь 2-3 студентів і після того, як викладач впевнився у правильному розумінні студентами послідовності здійснення маршу, приступає до відпрацювання питання щодо практичного виконання рішення командира батальйону.

За допомогою практичного відпрацювання навчального питання викладач досягає однозначного розуміння діяльності кожного студента під час маршу. Після досягнення мети, батальйон збирається викладачем на КСП батальйону і переходить до відпрацювання інших навчальних питань.

Викладач в ролі командира з’єднання визначає можливі варіанти дій противника під час маршу та визначає час на організацію взаємодії під час його здійснення, а потім заслуховує студентів щодо рішення про порядок знищення противника силами охорони колони батальйону.

Для більш чіткого засвоєння студентами послідовності знищення противника викладач заслуховує доповідь 2-3 студентів і після того як викладач впевнився у правильному розумінні студентами послідовності знищення противника на марші приступає до відпрацювання питання щодо організації привалу (через 80-100 км руху), порядку зупинки колони, технічного обслуговування техніки, дозаправки (за необхідності) пальним, організації охорони на привалі, спостереження за повітряним нападом противника тощо.

За допомогою практичного відпрацювання навчального питання викладач досягає однозначного розуміння діяльності кожного студента під час привалу. Після досягнення мети батальйон збирається викладачем на КСП батальйону і переходить до підведення підсумків.

Роботу щодо організації маршу командир батальйону (роти) проводить, як правило, по карті масштабу 1:50 000, а коли карта більш великого масштабу – на макеті місцевості. Однак і в цьому випадку командир батальйону (роти) повинен знайти можливість для уточнення завдань підрозділам та організації взаємодії в ході маршу.

Порядок роботи командира батальйону (роти) щодо організації маршузалежить від конкретної обстановки, одержаного завдання та наявності часу. Роботу щодо організації маршу він починає, як правило, з одержанням бойового наказу (бойового, попереднього бойового розпорядження) або після оголошення старшим командиром рішення на марш.

З одержанням бойового наказуабо бойового розпорядження командир батальйону (роти): усвідомлює завдання, визначає заходи, які необхідно провести негайно для швидкої підготовки підрозділів до здійснення маршу, робить розрахунок часу, орієнтує своїх заступників і командирів підрозділів про дії, які будуть виконуватись, дає начальнику штабу вказівки щодо проведення відповідних розрахунків, організації розвідки, про час і порядок роботи на місцевості (командир роти дає вказівки командирам штатних і приданих підрозділів щодо підготовки до виконання бойового завдання, про час і порядок роботи на місцевості), оцінює обстановку, одноособово приймає рішення, доповідає його старшому командиру, віддає усний бойовий наказ, організовує взаємодію та дає вказівки щодо організації всебічного забезпечення маршу, виховної роботи та управління.

Соседние файлы в папке Tema 12 Пересуван. і розташ. на місці++